Zeldzame bloedgroepen gezocht
Om aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.
Om aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.
Bayer investeert miljarden in de ontwikkeling van een alternatief voor glyfosaat. Duitse onderzoekers stuitten al eerder op een vervanger voor de onkruidverdelger.
In de file, op de camping of op het strand: drop kan overal. Maar we staan er vaak niet bij stil wat er nou eigenlijk allemaal in dit snoepje zit. NEMO Kennislink duikt in de wereld van drop.
Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is aspartaam echt zo schadelijk?
Pepernoten, speculaas, kerstkransjes: als je niet oppast stap je na het feestseizoen een kilo zwaarder het nieuwe jaar in. De beschuldigende vinger wijst naar suiker als verslavende dikmaker. Is dat terecht?
Worden we gezonder als er een belasting op ongezond eten komt? Volgens Australische modellen wel. Een suikertax levert veruit de meeste gezondheidswinst, stellen de onderzoekers in PLOS Medicine. En het scheelt ook nog eens flink in de zorgkosten.
Suiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen we misschien wel tegen ze gaan gebruiken. Een duik in de wereld van deze zoete stofjes.
Over een paar jaar liggen er misschien wel producten in de winkel die heel zoet of zout smaken, maar toch gezond zijn. Dankzij een Franse onderzoeker weten we namelijk welke moleculen ons laten denken dat we deze smaken proeven.
De kunststof PEF is een groen alternatief voor de plastic PET-fles. Het is gemaakt van suiker. Groningse biochemici hebben nu een enzym gevonden dat maar liefst drie stappen van de omzetting voor zijn rekening kan nemen.
Wat gebeurt er wanneer de favoriete suikerbron van een bacterie opraakt? Dan stoppen de cellen een poosje met delen om hun enzymsystemen aan te passen aan een nieuwe energiebron. Zo staat het al zo’n zeventig jaar in de leerboeken microbiologie. Maar de werkelijkheid blijkt toch complexer te z...
Uit onderzoek van de biologen Wayne Potts en James Ruff van de Universiteit van Utah blijkt dat muizen op een dieet met toegevoegde suiker minder gezond zijn dan hun soortgenoten die geen extra suiker eten. Maar is dat wel zo en wat kunnen we met die resultaten?
Populieren zijn fijn, want ze sieren ons landschap zo prettig. Maar met de hoge bomen kun je veel meer dan dat. Vlaamse biotechnologen is het na tien jaar gelukt om populieren te kweken die goedkope biobrandstof opleveren. Ze schakelden één gen deels uit, waarna de opbrengst aan brandstof verb...
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft, en al helemaal als we te weinig bewegen. Maar dat advies helpt al dertig jaar niet, dus ligt het misschien aan iets anders?
Groningse hoogleraren hebben de structuur en het werkingsmechanisme opgehelderd van het enzym dat bacteriën aan tanden en kiezen doet plakken. Nu dit bekend is, wordt het makkelijker om een stof te vinden die de activiteit van het enzym afremt. Voeg die stof toe aan tandpasta, of zelfs aan sno...
Engelse scheikundigen hebben een slimme tussenstap ontdekt die verklaart hoe RNA spontaan kan ontstaan. Zij denken dat het op de jonge aarde precies zo is gegaan.
De natuurlijke zoetstof thaumatine, een eiwit, is behalve heel zoet ook heel duur. Bij de ontwikkeling van een goedkope biotechnologische productiemethode met gemodificeerde gistcellen wisten onderzoekers vele hindernissen te overwinnen. Ondanks hun succes is de zoetstof nooit op deze wijze in...
Hoe proeven we zoet? De wetenschap is er nog niet uit. Over smaken, receptoren en de ‘zoete driehoek’.
Zoetstoffen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Maar pas in de laatste eeuw zijn er nieuwe, niet-natuurlijke verbindingen ontdekt die heel zoet smaken maar nauwelijks energie bevatten. Deze suikervervangers worden inmiddels veel in voedingsmiddelen toegepast.
Snoep is de belangrijkste oorzaak van tandbederf oftewel cariës. Vooral sucrose bevordert cariës, nog meer dan glucose of fructose. Gelukkig maken fluoride-ionen tandglazuur cariësbestendig. En suikervervangers zoals sorbitol en xylitol geven minder aanleiding tot tandbederf.
De gemiddelde Nederlander verbruikt per jaar 39 kilo suiker. Dat zit niet alleen in snoep, koekjes en toetjes, maar ook in bijvoorbeeld soep in blik, slaatjes en pindakaas. Deze suiker zorgt in deze gemiddelde Nederlander voor 22% van de energiebehoefte. Suiker is er als bietsuiker, rietsuiker...