In het lab is de slimme meter te foppen. Thuis ook?
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
De anammoxbacterie zuivert met stikstof vervuild afvalwater zonder dat hij daar zuurstof bij nodig heeft. Dat is op zich al een bijzondere eigenschap in de wereld van de micro-organismen, maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze anammoxbacterie ook nog stroom op kan wekken.
In de bodem van de zee blijken bacteriën kabels te vormen die stroom geleiden. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers wisten voor het eerst te meten hoeveel stroom deze kabelbacteriën geleiden, en ook nog te achterhalen hoe ze dat precies doen.
Elektriciteit is bíjna zo vanzelfsprekend als de lucht die we inademen. Je vergeet snel dat er honderden jaren wetenschap en innovatie achter schuilgaan. Het boek Stroom, de wereld achter het stopcontact vertelt dit verhaal.
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
Diepe hersenstimulatie om hersenziektes te behandelen: het spreekt tot de verbeelding. Kersverse hoogleraar functionele neurochirurgie Rick Schuurman wil de techniek naar een hoger niveau tillen. “We stimuleren het brein niet, maar remmen het juist af.”
Al ruim dertig jaar wordt er onderzoek gedaan naar stroomramen: transparante ramen die toch zonne-energie opwekken. Twee nieuwe en veelbelovende onderzoeken van de TU Delft en Michigan State University brengen de toepassing dichterbij.
Een sidderaal verdooft zijn prooi met een stroomstoot van enkele honderden volts. Het elektrisch zintuig van haaien is zo gevoelig dat de dieren hevig schrikken als er een stukje koperdraad in het water wordt gehouden. Sommige vissen gebruiken elektriciteit als hulpmiddel bij het foerageren, c...
Iontoforese is een experimentele techniek waarmee met een zwak elektrisch stroompje medicijnen door de huid in het lichaam gebracht kunnen worden. Het grote voordeel van deze methode is dat nu ook grote, in water oplosbare moleculen van geneeskrachtige stoffen transdermaal (door de huid) toege...
Onzichtbaar ligt het schijfvormige apparaatje onder de huid. Elke vijf minuten stuurt het stroomstoten naar een halszenuw. Deze zenuw leidt de puls naar de hersenen en ziedaar, een epilepsie-aanval blijft uit. Het lijkt te simpel om waar te zijn. Niet iedere epilepticus heeft dan ook baat bij ...