Nieuw kleed van beton maakt de Afsluitdijk klaar voor superstorm
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
Een verborgen oude strandwal, begraven onder het zand van de duinen van New Jersey, behoedde het dorpje Bay Head in oktober vorig jaar voor veel ellende. Toen superstorm Sandy hier huishield zwakte de vergeten zeewering de golven af, waardoor de schade beperkt bleef.
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
Ziektes, bleken van koralen, vernietigende stormen, vervuiling van het rif, verzuring van de oceaan en koraalafbrekende zeesterren en zee-egels: allemaal oorzaken van koraalafbraak. Maar wat zijn nu de hoofdoorzaken van de afname van de koraalbedekking van het rif? En hoe kunnen we het rif red...
Het was weer goed raak vorige week: onweersbuien die gepaard gingen met hevige regenval, bliksemontladingen en zware windstoten. Er vielen in het zuiden van het land op sommige plekken zelfs hagelstenen zo groot als tennisballen. De laatste keer dat er zulke grote hagelstenen uit de hemel viel...
Een week geleden vormde zich in luttele seconden een enorm gat in Guatemala stad. Een compleet gebouw verdween in de diepte. Hoe vormde dit gat zich? En is het nu een pijp of een zinkgat?
Dit dossier gaat over golven genaamd tsunami’s, die vooral ontstaan door een zware aardbeving. Enkele bekende tsunami’s worden aangehaald, maar ook de werking, oorzaken, herkenning van oude tsunami’s en de waarschuwing voor tsunami’s worden besproken.
Hoe groot is het risico op een tsunami? Om dit te weten te komen, moeten de afzettingen van tsunami’s en stormen eerst van elkaar onderscheiden worden. Hoe doe je dat?
Stormen bewegen het water en veroorzaken daarmee ook seismische golven. De stormintensiteit en daarmee klimaatverandering van de afgelopen 80 jaar is zo te achterhalen.
Het orkaanseizoen van 2008 is bijna ten einde. Ike zorgde voor een bovengemiddeld sterk orkaanseizoen. Vooral Haiti en Cuba werden zwaar getroffen.
De schade die hurricanes dit jaar hebben aangericht op Cuba is opgelopen tot 8 miljard dollar. Zeker 30% van de oogst is verloren gegaan. Hurricane Paloma trof Cuba op 8 en 9 november met windsnelheden van 200 km/uur. Lokaal viel zo’n 400 mm regen.
Een orkaan is een ramp voor elk gebied die het op haar weg tegenkomt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de zwaarste orkanen in kracht toenemen, en vooral in het Atlantische gebied.
De cycloon Nargis trok van 2 – 4 mei over zuidelijk Myanmar. De gevolgen waren niet te overzien: mogelijk honderduizend doden, verwoesting en honger. Cyclonen worden vanaf 1995 steeds heviger, mogelijk door het opwarmende klimaat. Hierdoor warmt meer oceaanwater tot 27°C op. Dat is nu ju...
Twee nieuwe wervelstormen op Jupiter lijken hun energie niet te halen uit verwarming door de zon, maar uit een inwendige energiebron in de reuzenplaneet. Dat blijkt uit modelberekeningen in het tijdschrift Nature.
De storm van 18 januari 2007 was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel de hele kust stond geruime tijd een zware storm, windkracht 10. Tijdens de storm viel bijzonder veel neerslag, op veel plaatsen 50 tot 60 mm in 36 uur.
De laatste jaren zijn er verschillende studies verschenen over de invloed van het broeikaseffect op tropische orkanen. Onlangs verscheen in de Proceedings of National Academy of Science (PNAS) een nieuwe studie over dit onderwerp.
De klimaatschommeling El Niño lijkt in klimaatmodellen voor de volgende eeuw bijna niet te wijzigen. Toch bleek na grondig onderzoek dat er wel degelijk heel wat verandert. Dat dit nog niet eerder was opgevallen, komt omdat alle veranderingen elkaar schijnen tegen te werken.
De Grote Rode Vlek op Jupiter, een eeuwenoude superstorm, heeft een klein broertje gekregen. Al in 1999 begonnen drie kleinere stormen samen te vloeien tot de reus ‘Oval BA’, maar pas sinds kort heeft die het typische steenrood van de Grote Rode Vlek overgenomen. De verkleuring is ...
Nog nooit zijn er in een jaar zoveel tropische stormen en hurricanes in één seizoen geweest. Normaal eindigt dat eind november, december werd Epsilon als laatste beschouwd. Nu staat de 27ste tropische storm op de kaart, Zeta. Van Zeta wordt op land niets gevreesd.
Met orkaan Wilma en tropische storm Alpha was er dit jaar een record aantal tropische stormen. Dit doet de vraag opwaaien of dit een gevolg is van klimaatsverandering en of het aantal tropische stormen in de toekomst nog verder zal toenemen.
Gisteren bereikte de orkaan Wilma de zwaarste categorie in orkaankracht: categorie 5. Dat betekent dat Wilma boven land of eilanden zeer veel schade kan aanrichten en levensgevaarlijk is. De windsnelheden bij Wilma liepen net aan de noordoostzijde van het oog (het midden van de orkaan) op tot ...
De Europese satellietorganisatie Eumetsat heeft een special pagina in het leven geroepen met informatie over Katrina. Eumetsat volgt het verloop aan de hand van (bewegende) satellietbeelden.
De weerdienst van het KNMI is er ook voor úw veiligheid. De meteorologen houden het weer voortdurend in de gaten. Wanneer zwaar weer op komst is, wordt dat tijdig onderkend. Eventuele gevaren voor diverse groepen in de samenleving worden ingeschat en zo nodig waarschuwen we zelfs héél Nederlan...
In dit hoofdstuk wordt besproken hoe neerslag gevormd wordt en onder welke omstandigheden de verschillende typen neerslag ontstaan. Ook gaan we in op het gebruik van radar voor het verkrijgen van een gedetailleerd beeld van de neerslag. Tenslotte komt zichtbelemmering door neerslag aan de orde...
Het KNMI in De Bilt gaat de komende jaren wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de kans op superstormen in Nederland.
De temperatuur loopt ondraaglijk hoog op, de luchtvochtigheid zakt tot een paar procent en het zicht is minimaal: een zandstorm in de Sahara is een angstwekkend natuurverschijnsel. Het rode Saharastof doet gletsjers in de Alpen sneller smelten en ontregelt soms het luchtverkeer op duizenden ki...
Hurricane Ivan trekt vandaag (dinsdag 14 sep) met 15 km/uur langs het uiterste westen van Cuba de Golf van Mexico in. Ivan is inmiddels iets afgezwakt van klasse 5 naar klasse 4. Verwacht wordt dat Ivan de komende 24 uur nog iets verder af zal zwakken. De maximale windsnelheden aan de rand van...
De komende winter staat de wereld weer een El Niño te wachten, een zwakke dit keer. Volgens El Niño-onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh zijn de voorspellingen het er over eens dat het zeewater langs de evenaar van de Stille Oceaan een graadje warmer dan normaal gaat worden. Zo’n relatie...
Orkanen zorgen voor de groei van piepkleine plantjes in de onvruchtbare bovenlaag van de oceaan. Unieke beelden van de NASA laten voor het eerst dit effect van orkanen zien. De plantengroei heeft veel invloed op het wereldklimaat en de koolstofkringloop…