Vrouwen in de politiek: van ‘rode kakelkip’ tot ‘heks’
De eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.
De eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.
In de Verenigde Staten was het een hot item, maar inmiddels ook in Nederland en andere Europese landen: nationaal-populistische partijen die (ook) allochtone kiezers trekken. Is dat echt zo tegenstrijdig als het lijkt of vanuit die stemmers bezien juist volstrekt logisch?
Op 15 maart maken de stemmers op een stuk papier een vakje rood tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Maar waarom gebruiken we eigenlijk nog papier? Is dat niet hopeloos ouderwets in onze samenleving waar je overal internet, computers en tablets vindt? Nee, menen specialisten die de veiligheid...
Het was te verwachten dat in de verkiezingscampagnes de aandacht voor wetenschap in het niet valt bij het geschreeuw over pensioenen, terrorisme, Europa en immigratie. Maar dat er ook in de diepere lagen van de verkiezingsprogramma’s nauwelijks oog voor is, valt toch rauw op het dak.
Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Voor verschillende gemeenten bestaat er een online stemhulp. Maar kun je daarmee je stemadvies bepalen? Onderzoekers uit Utrecht en Amsterdam zijn kritisch.
Voor de meeste Nederlanders zijn de Provinciale Staten niet iets waar ze dagelijks mee te maken hebben. Laat staan het Waterschap. Om straks niet met lood in de schoenen in het stemhokje te staan, kunnen we nu alvast een stemhulp raadplegen.
Het wetenschappelijke alternatief voor de Stemwijzer en het Kieskompas. Kiezen met Kennis wil de Nederlanders die op 12 september 2012 naar de stembus gaan, helpen bij het beoordelen van de plannen en beloften van de politieke partijen. Brengt het uitvoeren van een programmapunt het gewenste d...
De politiek maakt turbulente tijden door. De laatste vier uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gaven steevast grote verschuivingen te zien in de stembusuitslag. Die grote verschuivingen wekken de indruk dat politici de laatste decennia ongekende nieuwe strategieën inzetten. Onderzoek laat...
We denken dat we de keuze voor een politieke partij welafgewogen en rationeel maken, maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat onze onbewuste meningen – ook wel impliciete associaties genoemd – wellicht belangrijker zijn dan we willen toegeven.
Internetstemmen onveilig? Binnenlandse Zaken en de bouwers van het online stemsysteem RIES durven het aan om een deel van de Tweede Kamer-verkiezingen digitaal uit te voeren. Nederlandse kiezers in het buitenland kunnen van 18 t/m 22 november hun stem online uitbrengen én controleren of die oo...
Bos en Balkenende verschillen net zo weinig van elkaar als een wasmachine van AEG of Bosch. Dus waar moet je als klant nou voor kiezen? En hoe moeten politieke partijen zichzelf verkopen? Reputatie is belangrijk (‘er is geen betere’). Kiezen voor een beperkt aantal onderwerpen die écht bij je ...
Stemmen kiezers op grond van hun onderbuik, of maken ze een rationele keuze? Volgens politicoloog Martin Rosema van de Universiteit Twente zijn rationele overwegingen maar bij weinig kiezers doorslaggevend.
Door persoonlijkheidsvariabelen en politieke voorkeur te vergelijken konden de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk en studente Sanne Nauts een profiel opstellen van de typische SP-stemmer of de stereotype CDA-kiezer.
In de meeste westerse landen zijn arbeiders steeds rechtser gaan stemmen en leden van de middenklasse steeds linkser. Veel sociologen en politicologen stellen op grond hiervan dat het stemgedrag minder voorspelbaar is geworden, doordat het minder dan voorheen wordt bepaald door iemands klassen...
Strategische stemmers kosten de kleine politieke partijen zeker tien tot vijftien zetels. Dat blijkt uit onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Electoral Studies.
Het stemgedrag tijdens het Eurovisie Songfestival wordt beïnvloed door overeenkomsten in taal of religie tussen de deelnemende landen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente naar het stemgedrag bij alle songfestivals in de periode 1975-2003.
Terwijl de overgrote meerderheid van de politici het Europese Grondwettelijk Verdrag steunde, stemde een meerderheid van de Nederlandse en Franse kiezers tegen. De vier Europese referenda in 2005 bevestigen de suggestie van eerder onderzoek dat het vermogen van regeringspartijen om hun aanhang...
Maken we dit jaar een kans bij het Eurovisie Songfestival? Of is het allemaal vriendjespolitiek? De statistische analyses van Tim Cocx wijzen sterk in deze richting.