De mens staat niet boven de dieren
Het beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
Het beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
Hoe zag de oercel eruit waar wij uiteindelijk allemaal van afstammen? Microbioloog Thijs Ettema zoekt naar de puzzelstukjes om de stamboom van het leven compleet te maken.
Voor ongeveer negentig euro koop je een test die je precies vertelt waar je voorouders vandaan komen. Hoe werkt zo’n test en hoe betrouwbaar is het resultaat? NEMO Kennislink zocht het uit.
Het 150 miljoen jaar oude Archaeopteryx-fossiel van het Teylers museum in Haarlem was al bijzonder, aangezien er wereldwijd slechts twaalf fossielen van deze oervogel bekend zijn. Na nieuw onderzoek blijkt het nog specialer, want het is een heel nieuwe soort.
In 2012 groef een team wetenschappers een skelet op onder een parkeerplaats in Leicester. Waren het de resten van de legendarische koning Richard III, die in 1485 op het slagveld sneuvelde? Het hield genetica Turi King jaren bezig, maar ze is er uit. In de vijfde Hoboken lezing in Het Natuurhi...
Iedere taal heeft verschillende manieren om beweging uit te drukken, maar het gebruik van deze constructies varieert van taal tot taal. Annemarie Verkerk laat in haar proefschrift zien hoe die verschillen ontstaan zijn. Daarvoor maakt ze gebruik van modellen uit de evolutiebiologie.
Een onderzoeksgroep onder leiding van geneticus Sarah Geerards in Amsterdam gaat onderzoeken of er Nederlanders rondlopen die direct afstammen van Willem van Oranje. Dat daarbij mensen gevonden kunnen worden die genetisch meer verwant zouden kunnen zijn aan Willem van Oranje dan de huidige kro...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap. Deze week vertelt paleontoloog Jelle Reumer over de stamboom van het leven.
Vleermuizen en tandwalvissen verschillen genetisch gezien weinig van elkaar als het op echolocatie aankomt. Dat komt waarschijnlijk doordat zoogdieren maar weinig mogelijkheden hebben om het gehoor af te stellen op hoogfrequent geluid.
Nieuwe schoolboeken moeten worden aangepast, want de stamboom van het leven klopt niet meer. Er moet een tak verdwijnen. Dit beweert de Noorse bioloog Jakobsen naar aanleiding van het onderzoek dat hij uitvoerde in samenwerking met Zwitserse collega’s. Dat er een tak verdwijnt is eerder een vo...
Restanten voorouder- DNA kunnen klinischgenetici van pas komen bij het opsporen van erfelijke ziekten.
Landslakken van het genus Balea blijken niet alleen in Europa voor te komen, maar ook op verschillende mid- Atlantische eilanden, van IJsland tot het zuidelijke Tristan de Cunha.
Canis Familiaris, Drosophila Melanogaster – Latijnige namen voor hond en fruitvliegje. Ze werden bedacht door de Zweed Carl von Linné, beter bekend als Carolus Linnaeus. De overtuigde creationist introduceerde regels voor het groeperen van diersoorten, die nog steeds worden gebruikt.
Door de genomen van andere organismen te vergelijken met ons eigen genoom kunnen we belangrijke plekken opsporen die in het humane genoom aanwezig zijn.
De grote verschillen in levensstijl van vogels in verschillende gebieden zijn opmerkelijk en nog niet echt begrepen. Tropische vogels zijn vaak standvogels die jaar-rond op dezelfde plek blijven, leggen weinig eieren per nest, en leven een minder actief bestaan dan vogels op hogere breedtegrad...
Woestijnen zijn heet en droog, en verschaffen weinig voedsel aan hun bewoners. Toch kunnen sommige vogels hier leven. Vaak hebben deze soorten nauwverwante tegenhangers in meer gematigde gebieden. Hoe gaan zustersoorten om met zulke verschillende omstandigheden? Dit artikel beschrijft de aanpa...
Pelikanen behoren niet tot de pelikaanachtigen. Flamingo’s zijn het meest verwant aan futen en niet aan waadvogels. Een frisse blik op de vogelstamboom legde al heel wat onverwachte familieverbanden bloot. Nieuw genetisch onderzoek neemt de stamboom nog verder op de schop.
Dr. Andel van der Mey noemt het een mijlpaal. Op 4 februari publiceerden hij en andere Leidse onderzoekers samen met Amerikaanse groepen in Science de code van het gen dat verantwoordelijk is voor goedaardige glomustumoren. Het is een tussenstation van een interessant, multidisciplinair onderz...