‘Op een stuk stoep leven al snel vijftig plantensoorten’
Welke plantjes groeien nou waar in Nederland? Nienke Beets vraagt jullie hulp voor het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap.
Welke plantjes groeien nou waar in Nederland? Nienke Beets vraagt jullie hulp voor het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap.
Wat is beter voor het klimaat en de luchtkwaliteit in de bebouwde omgeving: een loofboom of een naaldboom? Dat vraagt een van onze lezers. NEMO Kennislink zocht het uit.
Het uitbreiden van bebouwing kost meer natuurgebied dan tot nu toe is ingeschat. De plekken die worden volgebouwd zijn vaak vruchtbare landbouwgronden.
Je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Deze NEMO Kennislink LIVE staat in het teken van de invloed van onze omgeving op ons eet- woon- en sociale gedrag.
Maar liefst 75 procent van de jongeren laat zijn paspoort scannen om naar een evenement te kunnen gaan. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een groot onderzoek naar privacy, waarbij je een interactief spel speelt. Het werd bekendgemaakt op de Europese dag van de privacy.
Professor Jelle Reumer verzet zich tegen de suggestie dat stadsnatuur een soort schaamnatuur is ‘ondanks’ de stad. “Natuur is intrinsiek pragmatisch. Overal op aarde heb je verschillende habitats met hun eigen leefgemeenschappen. Waarom zou je het als ecoloog volstrekt normaal vinden dat...
Ben je in de stad lekker beschut tegen de wind? Niet altijd, toont nieuw onderzoek aan. Soms waait het in de stad zelfs harder dan daarbuiten.
Met een grote installatie op het Stadhuisplein in Eindhoven testen onderzoekers of ze de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Zo hopen ze ook hun modellen te verbeteren waarmee ze het effect van zulke installaties voorspellen.
Een groeiende stad kan met relatief minder infrastructuur toe, net zoals een olifant naar verhouding minder energie nodig heeft dan een muis. En de sterftecurves van beurgenoteerde bedrijven lijken sprekend op die van mensen. Met ‘Schaal’ zet Geoffrey West je gevoel voor verhouding...
Tot het midden van de negentiende eeuw veroorzaakte lozing van onze ontlasting in de alsmaar uitdijende steden ernstige ziekten en stank. Het zelfreinigende vermogen van de natuur kon deze hoeveelheden eenvoudig weg niet aan. De ontstaansgeschiedenis van onze huidige sanitatie is dan ook voora...
Een park voor de hele buurt, extra woningruimte of wateropslag die het riool tijdens piekbuien ontlast. In Rotterdam wordt het dak al op heel veel verschillende manieren gebruikt, zo valt te lezen in ‘Het Rotterdamse dakenboek’.
De Utrechtse hoogleraar in de paleontologie Jelle Reumer breekt een lans voor de vele fossielen in het stadse milieu, die door de meesten van ons niet eens worden opgemerkt. ‘Kijk waar je loopt’ is zijn advies en tevens de titel van zijn nieuwe boek over fossielen in natuursteen in...
Al is de stad niet de eerste plek waar je aan denkt als het gaat om vruchtbare grond, toch wordt er wel degelijk voedsel verbouwd in de stad. ‘Stadslandbouw’ – het verbouwen van voedsel in of rondom de stad – mag je zelfs ronduit ‘hip’ noemen.
Hoe snel verandert de stad! Dat is de indruk die de Bosatlas van Amsterdam achterlaat. Als een rivier met stromend water, zijn steeds andere bevolkingsgroepen dominant aanwezig. Wie de atlas goed bekijkt, ziet achter de vele statische kaartjes een dynamische stad.
Door uitbreiding van de steden komt de natuur in de verdrukking. Maar je kunt de stad ook zien als een groeiend natuurgebied met een eigen ecosysteem, zeggen stadsecologen. Kennislink ging met Bureau Stadsnatuur op pad om die natuur te verkennen.
Als de economie van een stad in elkaar stort, leidt dat gewoonlijk tot sociaal verval. Voor je het weet geldt een stad als probleemplek en nemen de bewoners en bezoekers af – waardoor het economisch nog slechter gaat. Probeer dan maar eens het tij te keren. Toch krabbelen sommige steden ...
Groene daken om fijnstof mee weg te vangen? In Den Haag hebben ze nog veel ambitieuzere plannen. Daar is op het dak van een bedrijfspand een complete stadsboerderij verrezen! NEMO Kennislinkredacteur Roel van der Heijden ging er twee jaar geleden voor ons op bezoek.
Dankzij sensoren, de hulp van inwoners en de verwerking van big data worden steden steeds slimmer. Waardoor ze bijvoorbeeld weten waar hobbels in de weg zitten, de meeste luchtverontreiniging is en hoe je afval beter hergebruikt.
Een Amerikaanse wiskundige bekeek een enorme hoop informatie over steden om zo formules af te leiden voor elk aspect van een stad: aan de hand van het inwonersaantal zijn dingen als verstopping van het verkeer, gemiddelde intelligentie, aantal uitvindingen per vierkante meter en meer nauwkeuri...
Is het mogelijk om in 2100 op één planeet te wonen met 10 miljard mensen die allemaal het welvaartsniveau hebben van een Amerikaan of Europeaan? Of hebben we tegen die tijd meer dan drie planeten nodig zoals het Global Ecological Footprint Network heeft uitgerekend? Civiel ingenieur Rutger de ...
In Amsterdam is het al de werkelijkheid dat geen enkele bevolkingsgroep een meerderheid vormt. Dan rijst de vraag wie zich nog moet aanpassen aan wie en hoe dan. Hoogleraar diversiteit en onderwijs Maurice Crul schetste 22 maart 2013 in zijn oratie aan de VU een beeld van de superdiverse stad....
Natuurlijk kun je naar de winkel om de hoek voor een plastic bakje visfilet of paddenstoelenmix. Maar de echte avonturier gaat zelf op jacht. Want wie een beetje oog voor zijn omgeving heeft – en toegegeven, een beetje verstand van zaken – ziet de stad voor wat zij is: een enorm go...
De opkomst van digitale en mobiele media heeft belangrijke gevolgen voor de manier waarop mensen stedelijke ruimtes gebruiken en ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Martijn de Waal van de Rijksuniversiteit Groningen.
Mannelijke koolmezen uit de stad zingen hoger dan hun soortgenoten op het platteland. Helaas voor de stedelingen hebben vrouwelijke koolmezen juist een voorkeur voor mannetjes die laag zingen. Dat schrijven Leidse biologen deze week in het blad PNAS.
Je struikelt er bijna over, letterlijk en figuurlijk: fossielen in de stad. Ze zitten in stoepranden, drempels, traptreden, muurtjes… De deelnemers aan de fotowedstrijd Stadsfossielen gaven hun ogen goed de kost en gingen op zoek naar het mooiste versteende leven in de stad.
Politici roepen ons graag op tot meer solidariteit en behulpzaamheid: “Fatsoen moet je doen.” Verhuftert onze samenleving onder invloed van de individualisering? Of is er iets anders aan de hand?
De stad is eigenlijk één grote speeltuin, zo lieten studenten van de HKU afgelopen weekend zien. Zij ontwikkelden nieuwe urban games. Het resultaat: rennen langs de gracht en ballonnen aan de muur. Maar de echte verwarring en ontregeling bleef uit.
Steden zijn een agglomeratie geworden, met knooppunten van netwerken en migranten met een belangrijke functie.
Wat maakt een stad nou een echte stad? Volgens socioloog Anton Zijderveld zijn de burgerij en het midden- en kleinbedrijf de drijvende krachten achter een levendige stadscultuur.
Leidestraat, 1984: het was de tijd dat je je geld nog aan het loket haalde en je halfje bruin bij broodspecialist Van Muyden. Vijfentwintig jaar later is er van de oude Leidsestraat weinig meer over. Al zijn sommige dingen gebleven. De fietser die routineus tussen twee trams doorglipt, bijvoor...