Shirts van spinrag voorlopig nog niet in de winkel
Japanse onderzoekers hebben spinnendraad nagemaakt in mariene bacteriën. Maar of het genoeg is om de wereld ervan te voorzien is nog maar de vraag.
Japanse onderzoekers hebben spinnendraad nagemaakt in mariene bacteriën. Maar of het genoeg is om de wereld ervan te voorzien is nog maar de vraag.
Sterk, licht, elastisch en ook nog eens biologisch afbreekbaar: spinnenzijde is een buitengewoon materiaal. Al jarenlang wordt gewerkt aan het namaken van deze aantrekkelijke vezels. Zweedse onderzoekers stellen in Nature Chemical Biology dat zij de beste imitatie tot nu hebben gemaak...
Het prijkt al een tijdje bovenaan de agenda van menig chemicus: een kunstmatig alternatief maken voor het buitengewoon sterke spinnenzijde. Na jarenlang onderzoek aan de structuur en productie van het spul, boekte een internationaal onderzoeksteam succes door computersimulaties te combineren m...
Er is een nieuw record voor het sterkste biologische materiaal op de wereld: de tand van een zeeslak. De tand verslaat de recordhouder spinnenzijde als sterkste materiaal uit de natuur, tonen Britse wetenschappers aan.
Materiaal dat supersterk is maar toch zo zacht als pudding. De natuur maakt het. Denk maar aan de draden van een spinnenweb. Wagenings onderzoeker Jasper van der Gucht wil in het lab ook zulke handige materialen maken. Lukt dat al een beetje? Hij vertelt het op Kennislink.
Waar is spinnenzijde goed voor? Denk aan bouwmateriaal voor vliegtuigen of kogelvrije vesten. Koreaanse biotechnologen maken nu een belangrijke stap voor massaproductie van spinnenzijde: niet een spin, maar een bacterie maakt de draden. Bijna even goed als natuurlijke spinnenzijde.