Vleesloze dagen als het nieuwe normaal
Veel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Veel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
De afgelopen tien jaar steeg het percentage verbouwde eiwitgewassen met 38%. Meer soja verbouwen in Europa draagt bij aan een duurzamere veesector.
De kleine nanodeeltjes die in steeds meer consumentenproducten voorkomen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de landbouw. Amerikaanse onderzoekers zagen de voedsel- en bodemkwaliteit van sojaplanten aangetast worden door de aanwezigheid van nanodeeltjes in de bodem.
Charles Frihart van het ‘bosproducten laboratorium’ van het Amerikaanse ministerie van landbouw ontwikkelt milieuvriendelijke houtlijm. Op het herfstcongres van de American Chemical Society, deze week in Boston, sprak hij over nieuwe lijmsoorten op basis van soja-eiwit.
Met eiwitten uit soja en jatropha zijn goed plakkende, milieuvriendelijke lijmen te maken. Asal Harmarneh van de Rijksuniversiteit Groningen liet zien dat deze lijmen behalve duurzaam ook nog eens goedkoop zijn.
Vleesvervangers gemaakt van soja smaken doorgaans helemaal niet naar vlees. Het komt soms in de buurt, maar de structuur blijft typisch plantachtig. Amerikaanse wetenschappers proberen met nieuwe technieken van soja een échte vleesvervanger te maken. Die smaakt niet alleen naar kip, maar lijkt...
Genetisch veranderde planten zijn niet meer te stoppen. In Nederland hebben we daarom nieuwe regels nodig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het nieuwe rapport ‘Trendanalyse Biotechnologie 2009’.
Ongeveer een jaar geleden werd de DNA-volgorde van de sojaboon voor wetenschappers beschikbaar gesteld. Een internationaal team heeft het DNA verder onderzocht, en vond enkele veelbelovende genen die dit belangrijke voedselgewas kunnen verbeteren, meldt het tijdschrift Nature vandaag.
Het telen van maïs voor de productie van biobrandstof leidt op dit moment vooral tot economische schade bij sojaboeren en een toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen insectenplagen. Dit doordat de natuurlijke vijand van de sojaboonluis zich niet goed op maïsplanten kan vestigen. Tot d...
Amerikaanse wetenschappers hebben de volledige DNA-volgorde van de sojaboon uitgeplozen en wereldkundig gemaakt. Dat is gunstig voor gewasverbetering.
Amerikaanse wetenschappers hebben de volledige DNA-volgorde van de sojaboon uitgeplozen en wereldkundig gemaakt. Wie deze populaire voedsel- en biobrandstofplant genetisch wil modificeren, kan dat dankzij het volledige genoom een stuk makkelijker doen. Het genoom is grofweg drie kleiner dan di...
Amerikaans onderzoek bij Chinese vrouwen in de overgang laat zien dat het eten van soja leidt tot minder kans op osteoporose en botbreuken.
Amerikaans onderzoek bij apen laat zien dat het eten van veel soja geen enkel effect heeft op de vruchtbaarheid. De studie ontkracht hiermee de theorie dat het binnenkrijgen van fyto-oestrogenen – die veel in soja zitten – de vruchtbaarheid beïnvloedt.
Brood is evenals kaas één van de oudste klassieke biotechnologische producten. De laatste tien jaar heeft echter ook in de bakkerij de moderne biotechnologie zijn intrede gedaan: in de vorm van enzymen als broodverbeteraar en doordat de grondstoffen afkomstig kunnen zijn van genetisch gemodifi...
Soja bevat stoffen die op vrouwelijke hormonen lijken. Leidse onderzoekers ontdekten een mechanisme dat kan verklaren waarom sojaproducten de botten versterken en sommige vormen van kanker helpen voorkomen. Verrassend is, dat we misschien moeten oppassen voor een overdosis soja. En hormoonther...