Een lach in zware tijden
Er zijn ontzettend veel grappen over corona online te vinden. Maar hoe doe je daar onderzoek naar? NEMO Kennislink sprak met communicatiewetenschapper Mark Boukes over coronahumor.
Er zijn ontzettend veel grappen over corona online te vinden. Maar hoe doe je daar onderzoek naar? NEMO Kennislink sprak met communicatiewetenschapper Mark Boukes over coronahumor.
Eindelijk meer tijd voor elkaar en huiselijke gezelligheid: je zou denken dat de kerstvakantie stellen nader tot elkaar brengt. Toch hebben echtscheidingsadvocaten het in januari extra druk. Hoe valt die piek te verklaren?
Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Geen toeval, want in september vinden de meeste scheidingen plaats. Hoe is dat voor de kinderen die erbij betrokken zijn? In april sprak Kennislink met socioloog Ed Spruijt tijdens een eerdere discussie over dit onderwerp in Cafe de Liefde in Amsterdam.
Als het om pesten gaat, wordt er nogal eens gesproken en gedacht in vaste tegenstellingen: de pester versus de gepeste. Maar die rollen liggen helemaal niet altijd even vast bij kinderen, ontdekte socioloog Gijs Huitsing. Zo zijn kinderen die gepest worden zelf soms ook pester. Daarnaast spele...
Waarom vieren we in Nederland onze verjaardagen zoals we dat doen? Als je een beetje door de taart en de cadeaus heenkijkt valt er sociologisch gezien heel wat te ontdekken over onze verjaardagsfuifjes.
Wil je nog weg deze zomervakantie? Wereldwijd bieden mensen, via de website couchsurfing, zomaar hun bank als slaapplaats aan. Deze en andere online gemeenschappen zouden hun populariteit wel eens kunnen danken aan het uitgangspunt ‘onder vreemden’ te zijn, blijkt uit onderzoek van...
In de media horen en zien we vaak dat studenten van tegenwoordig lui zijn en het vooral druk hebben met feesten in plaats van met hun studie. Ook in de politiek wordt vaak gezegd dat studenten met een zesje al tevreden zijn en véél te lang over hun studies doen. Maar klopt dit beeld van de stu...
Bij het woord ‘kinderarbeid’ denk je al snel aan kinderen die kleding of voetballen maken in sweatshops. Dat is niet het complete beeld. Sociologe Ellen Webbink laat in haar promotie, op 16 mei, zien dat kinderen in ontwikkelingslanden voornamelijk onbetaald werk verrichten binnen de eigen fam...
Of vrouwen investeren in hun carrière, is wel degelijk te beïnvloeden met overheidsregelingen. Vergelijkend onderzoek tussen Europese landen laat zien dat kinderbijslag een negatieve uitwerking heeft op het door moeders aangenomen aantal arbeidsuren en soort baan.
Volgens de Maya-kalender zou de wereld op 21 december 2012 vergaan. Toen we er op 21 december allemaal nog waren, werd er al snel weer een nieuwe datum geprikt: 21 augustus 2017. Het einde van de wereld is al vele malen voorspeld. Waarom verlangen we zo naar de apocalyps?
Werkloosheid, wat doet dat nou met je? Vaak best veel, zo blijkt. Onze status en identiteit worden immers voor een groot deel opgehangen aan werk. Bovendien kun je als werkzoekende op onbegrip stuiten in een maatschappij die ervan uit gaat dat iedereen zijn of haar carrièredroom kan waarmaken....
Eindelijk eens goed nieuws over de vergrijzing: weliswaar neemt de behoefte aan ouderenzorg toe, maar daartegenover passen steeds meer grootouders op hun kleinkinderen. Bovendien kunnen deze oppasopa’s en oma’s later zelf vaker op hun eigen kinderen rekenen.
Op tweede kerstdag was er weer de traditionele jaarlijkse Nationale Wetenschapsquiz van de VPRO en NWO. De derde vraag ging over de zogeheten vriendschapsparadox waarover socioloog Scott L. Feld begin jaren negentig van de vorige eeuw publiceerde. Gegoten in een modern jasje, dat wel.
Veel burgers zijn boos en ontevreden. Over de buurt, over de politiek, maar vooral over de ‘buitenlanders’. Het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar de oorsprong van deze ‘witte woede’. De buurtbewoners voelen zich vooral miskend.
Roddelen is een belangrijke indicatie van de verhoudingen op de werkvloer. Het kan leiden tot hechte banden tussen medewerkers in een organisatie en zelfs tot het ontwikkelen van vriendschappen, blijkt uit onderzoek van Lea Ellwardt.
Een wiskundig model maakt duidelijk hoe in een groep personen met diverse meningen uiteindelijk twee kampen ontstaan.
Doodgaan is niet alleen een kwestie van stervende cellen en zenuwen. De dood neemt ook een bijzonder belangrijke plek in ons culturele en sociale leven in. Tijdens begrafenissen en crematies laten we zien waar we waarde aan hechten, worden de familiebanden aangehaald en vieren we onze cultuur....
De Gammacanon is klaar, dik vijftig lemma’s groot. Voorzitter Paul Schnabel van de canoncommissie maakt de balans op. ‘Ondanks verschillen is er een opmerkelijke eenheid.’
Beschikbare hulpbronnen zijn in samenlevingen niet gelijk over ieder verdeeld.
Nederland rammelt. Niet door onenigheid over waarden, maar omdat instituties uit de tijd zijn.
Kankerpatiënten schromen te benoemen waar ze door hun ziekte óók last van hebben. Irma Verdonck wil die problemen boven water krijgen en meer oplossingen vinden. “Aan de vermoeidheid is vaak echt iets te doen.”
Onze opdracht om onszelf te civiliseren is ouder dan onze jaartelling. Al zou je dat bij alle hufterigheid niet denken.
Films kun je bekijken in bioscoop of luie stoel. Maar ook in de collegebanken. Soms worden ze daar zelfs spannender van. The Village, bijvoorbeeld, vertelt niet alleen een verhaal over vreemde wezens in het bos, maar ook over gemeenschap, sociale normen en de mogelijkheid om af te wij...
De boot wordt door Texelaars gevierd en verguisd, geliefd en gehaat. Haar nukken en haar kwaliteiten zijn onder Texelaars voortdurend onderwerp van gesprek. Zij is de levenslijn en de ziel van het eiland en brengt Texelaars dichter bij elkaar, al is het maar voor even.
Welvaart brengt vrijheid. Maar lokale tradities blijven een belangrijke rol spelen.
De kans op topsportsucces verschilt niet alleen sterk per persoon, maar ook per land. Dat heeft alles te maken met investeringen en beleid. “Het zal voor kleine landen in de komende jaren steeds lastiger worden om zich als topsportland te handhaven.”
Waarom demonstreren mensen? Omdat ze boos zijn, maar ook omdat ze deel uitmaken van een netwerk.
Hoe minder grenzen de samenleving kent, hoe meer burgers zich druk maken over veiligheid.
Niet-westerse allochtonen die in een zwarte wijk wonen, hebben minder contact met autochtone Nederlanders én met andere etnische groepen. Zwarte wijken zijn dus een belemmering voor de integratie van allochtonen. Toch moeten we het belang van de kleur van de wijk niet overschatten.
Sociaal kapitaal helpt iemand vooruit, wist heer Bommel al. Toch zijn er ook nadelen.