Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegen
Met logische argumenten proberen we ‘verkeerd’ gedrag aan onszelf en anderen te verkopen, alsof we recht hebben op een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot.
Met logische argumenten proberen we ‘verkeerd’ gedrag aan onszelf en anderen te verkopen, alsof we recht hebben op een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot.
Speltheorie is nu ook doorgebroken in de psychologie. Een psycholoog van de universiteit van Maryland heeft in samenwerking met informatici een computermodel ontwikkeld, dat laat zien hoe mensen reageren wanneer ze een winkeldief betrappen: geven ze hem aan of lopen ze door?
Langzaamaan merk je dat er iets niet klopt. De twee collega’s met wie je dacht een gesprek te hebben, kijken je niet meer aan. Je wordt genegeerd. Je bent buitengesloten. Je hoort er niet meer bij. Psychologisch onderzoek naar zulke momenten onderstrepen wat een groepsgevoel voor mens be...
Van je gezicht valt elke emotie af te lezen. Vooral basisdingen als angst, blijdschap en walging zien we goed. Nieuwer onderzoek trekt die theorie in twijfel: niet iedereen trekt hetzelfde gezicht bij angst of blijdschap, en eigenlijk herkennen anderen die emoties helemaal niet zo goed.
Wie zijn de kneders en vormers van de nieuwe generatie academici? Waar hangen studenten aan de lippen van hun docent, en waar vallen ze in slaap? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken. Deze keer bij Freek Colombijn, antropoloog aan de VU.
Onderzoekers van de VU hebben ontdekt dat als iemand wordt herinnerd aan het leven, zijn steun voor consumentisme en geld uitgeven afneemt. Wie wil voorkomen dat zijn bankrekening schrikbarend slinkt, moet even naar een babyfilmpje of groeiende plant kijken.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze keer neemt wetenschapsjournalist Ellen de Bruin ons mee naar de donkere krochten van ons onbewuste, waar de angst voor de dood huist.
De buurman zet ineens een gekke hoed op en de vuvuzela’s zijn niet aan te slepen. Hoewel de nationale voetbalkoorts soms absurde trekjes krijgt, heeft het fenomeen bovenal een positief effect op de maatschappij, stelt sociaal psycholoog Martijn van Zomeren.
Mensen die tegen de hoofddoek zijn, wijzen daarbij vaak op de vrouwonvriendelijke, onderdrukkende kanten van de hoofddoek. Uit nieuw onderzoek blijkt dat emancipatie en gelijke rechten in werkelijkheid niet zo heel hoog op het prioriteitenlijstje van tegenstanders staan.
Conflictdenken is populair. Een beetje polarisatie zou goed voor de samenleving zijn. Prof. Carsten de Dreu is het hier niet mee eens. “Polarisatie is slecht en conflicten zijn meer slecht dan goed.”
Wie regelmatig een kater heeft, is waarschijnlijk een zeer vriendelijk persoon. Tenminste, als je een man bent van tussen de 18 en de 25 jaar. Want vriendelijke jongeren drinken meer dan andere jongeren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van sociaal psycholoog Sander Bot.
Stel je hebt een bepaalde hoeveelheid grondstof die je samen met de rest van je omgeving deelt. Hoeveel zou je er dan van gebruiken? Volgens onderzoeker Erik de Kwaadsteniet willen we in dit sociaal dilemma graag alles eerlijk verdelen, maar worden sommige mensen meer hebberig dan anderen als ...
Beleidsmakers weigeren vaak beleid in te voeren dat gericht is op het verminderen van autogebruik, omdat ze bang zijn dat dit onacceptabel is voor de meerderheid van de bevolking. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat het grote publiek best bereid is om zulk beleid te acce...
Virtual reality wordt vaak geassocieerd met computerspelletjes. Door de unieke eigenschappen is het echter ook voor onderzoeksdoeleinden goed te gebruiken. Omdat virtual reality een driedimensionale ruimte creëert, is het nabootsen van elke gewenste situatie mogelijk. En proefpersonen kunnen z...
De citroenlucht van allesreinigers zorgt voor schoonmaakkriebels bij studenten zonder dat ze er erg in hebben. Dit is de uitkomst van Nijmeegs en Utrechts onderzoek naar de onbewuste invloed van geur op gedrag.