Meer thuiswerken, minder geroddel
Door corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
Door corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
We blijven allemaal zo veel mogelijk thuis om de verspreiding van het nieuwe coronavirus af te zwakken. Sociale gewoontes vallen weg, maar de behoefte aan menselijk contact blijft. Wat doet dat met ons?
Netwerken lijkt een modern fenomeen, maar het is al zo oud als de weg naar Rome, of beter gezegd: als de vaarroute naar de Caraïben. Archeoloog Angus Mol analyseert in zijn proefschrift sociale netwerken in het pre-koloniale Caribisch gebied.
Een lid van De Jonge Akademie gunt ons aan de hand van vragen een blik in hun persoonlijke fascinatie met wetenschap in het algemeen en hun eigen onderzoeksonderwerp in het bijzonder, en hoe die is ontstaan. Deze keer
Mensen kunnen heel ingewikkelde redeneringen maken over wat anderen denken. Zij hebben daarin een enorme voorsprong op andere primaten. Volgens promovendus Max van Duijn komt dat deels doordat ons brein de verhaalstructuur van onze eigen én andermans ervaringen opslaat. Door een enkel woord ka... Onderzoekers van de Universiteit van Princeton (VS) en Londen analyseerden tweets van 250.000 twitteraars. Niet eerder werden netwerk en taalgebruik van zoveel mensen in één onderzoek onder de loep genomen."Via taal zijn we aangesloten op een soort superbrein"
Stammen op Twitter delen taalgebruik
Myrte Wouterse, derdejaars studente aan de Universiteit Leiden, heeft in de Universiteitsbibliotheek twee tot nu toe onbekende brieven gevonden van Robert Lowth. Hij is de belangrijkste Engelse grammaticaschrijver van de 18e eeuw.
Overgewicht is besmettelijk. Als je vrienden dik worden, heb je zelf ook een grote kans om aan te komen. Maar waarom? Nieuw onderzoek wijst uit dat het niet komt door groepsdruk, maar door minder vooroordelen en aanstekelijk gedrag.
Deze week schrijft gastcolumnist Lidwien van de Wijngaert over sociale netwerken en waarom het steeds belangrijker wordt om te weten hoe je sociale netwerk precies in elkaar steekt.
World of Warcraft speel je omdat het gezellig is. Sociaal contact is namelijk een van de belangrijkste redenen om het spel te spelen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
Voor wat hoort wat. Het is zo’n wijsheid uit grootmoeders tijd, die deze week nog maar eens is bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Een socioloog en een natuurkundige hebben zich gebogen over het belgedrag van bijna twee miljoen mensen en ontdekten dat reciprociteit (het voor-wat-h...