'Communiceren is samenwerken'
Communicatie is zoveel meer dan om de beurt iets tegen elkaar zeggen. Vooral als er een probleem opgelost moet worden. Hoe goed mensen dat kunnen, heeft taalonderzoeker Marlou Rasenberg verrast.
Communicatie is zoveel meer dan om de beurt iets tegen elkaar zeggen. Vooral als er een probleem opgelost moet worden. Hoe goed mensen dat kunnen, heeft taalonderzoeker Marlou Rasenberg verrast.
In The Human Zoo(m) onderzocht NEMO Kennislink de invloed van videobellen op ons leven. We sloten het thema 17 januari af met een goedbezochte theatrale Zoom-meeting. Kijk de avond hier terug!
Wat doe je als je gesprekspartner je niet begrijpt? Je lost het probleem samen op, zowel met woorden als gebaren, ontdekte promovendus Marlou Rasenberg.
We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Een lach, een ‘hmm’, of een bevestigend knikje zijn in chatgesprekken onzichtbaar. Goed discussiëren wordt hierdoor moeilijker, blijkt uit onderzoek van Carla Roos.
Online vergaderen is nog best lastig. Deelnemers praten door elkaar of er vallen juist pijnlijke stiltes. Creativiteit wordt doodgeslagen. Hoe komt dat en hoe kan het beter? NEMO Kennislink zocht het uit.
Honingberen kunnen in een speelsituatie de gezichtsuitdrukking van hun soortgenoten heel precies nadoen. Tot nu toe werd dit gedrag alleen gezien bij mensen en gorilla’s.
Zet iedereen in de klas een draagbare EEG op het hoofd en meet de hersenactiviteit. De mate van synchronisatie van hersengolven onder de leerlingen reflecteert hoe leuk ze de les en elkaar vinden, ontdekten neurowetenschappers.
Elkaar begrijpen is meer dan het kiezen van sprekende woorden en gebaren. Je probeert namelijk continu en grotendeels onbewust in te schatten of je gesprekspartner je wel begrijpt, en stemt je reactie hier op af.
Er is weer werk aan de wetenschap. NEMO-bezoekers kunnen deze herfstvakantie meedoen aan een nieuw onderzoek in het Science Live lab. Dit keer onderzoeken Delftse wetenschappers hoe je beleving tijdens het spelen kan meten. Voorzien van iPod’s en iPad’s proberen bezoekers uit te drukken hoe ...
Je moet de ander uit laten spreken en er niet doorheen praten. Maar ook weer geen té lange stilte laten vallen voor je antwoord geeft. Deze conversatieregels over beurtwisselingen blijken over de hele wereld te gelden.
De speciale hersenactiviteit die kenmerkend is voor de meeste mensen als ze aan het dagdromen of niksen zijn, treedt bij mensen met autisme niet op. Terwijl gewoonlijk gedachten afdrijven naar herinneringen, emoties en anderen, blijven de hersenen van autisten zich zo gedragen alsof ze doelger...