Het Dikke Alfabetboek gaat verder dan ABC
Het alfabet: wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
Het alfabet: wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
Leiden heeft de enige universitaire opleiding Chinees in Nederland. Alleen al om die reden is er in de Sleutelstad veel kennis aanwezig over Azië. In de tentoonstelling ‘Vol van karakter’ maakt het Taalmuseum die kennis zichtbaar voor het grote publiek.
De Leidse egyptoloog Ben Haring ontcijferde een tekstje op een stuk steen uit de vijftiende eeuw voor Christus. Deze steen werd twintig jaar geleden al aangetroffen in een Oudegyptisch graf, maar niemand begreep de tekst. Haring herkende hierin het hiëratisch schrift, een vlugge variant van de...
Al drie jaar staat Sapiens op nummer een van de bestsellerlijst in Israël. Het is een scherp, kritisch en betrokken boek over de geschiedenis van onze soort vanaf 70.000 jaar geleden, toen Homo sapiens een voor de ecologie nog onbetekenende soort was. Deze ’kleine geschiedenis van de men...
Mens en techniek staan centraal in de Maand van de Filosofie 2014. Filosofische antropoloog Jos de Mul schreef voor deze gelegenheid het essay Kunstmatig van Nature. Onderweg naar Homo Sapiens 3.0. Een filosofische zoektocht naar verleden en toekomst van de kunstmatige mens.
Een grotere afstand tussen letters verbetert de leesvaardigheid van dyslectici. Dat komt doordat letters gezien door de ogen van dyslectici sneller in elkaar overlopen.
Tijdens de Week van de Diversiteit bood de onderzoekschool taalwetenschap in Leiden een uniek kijkje in de taalwetenschappelijke keuken. Zo werden op het publiekssymposium ‘Schrift op Drift’ schriftsystemen uit verschillende werelddelen en verschillende tijdperken belicht.
Leren lezen verloopt sneller in talen waarvan het schrift op lettergrepen is gebaseerd, dan in talen waarvan het schrift op klanken is gebaseerd.
Het Nederlandse alfabet bestaat uit 26 letters, waarmee maar liefst 40 klanken moeten worden weergegeven. Het Engels moet met hetzelfde aantal letters zelfs 44 klanken weergeven. Met het fonetisch alfabet kun je precies aangeven hoe woorden uitgesproken (moeten) worden.