Zes vragen over zelftesten
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge kunnen we onszelf vanaf begin april testen met een coronatest die we kopen in de supermarkt of apotheek. Maar hoe betrouwbaar zijn die testen?
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge kunnen we onszelf vanaf begin april testen met een coronatest die we kopen in de supermarkt of apotheek. Maar hoe betrouwbaar zijn die testen?
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
Spinozawinnaar Jacques Neefjes onderzoekt processen op celniveau. Zijn werk heeft zelfs geleid tot verbetering van antikankermedicijnen.
Duurzame brandstoffen voor vliegtuigen komen eraan. Onderzoekers werken hard aan synthetische varianten en biokerosine uit afvalstromen. Deze brandstoffen lijken ook vrij makkelijk in te voeren, alleen produceren we nog lang niet genoeg.
Slechts een klein deel van de bevolking heeft het coronavirus inmiddels gehad. Onderzoekers weten nog niet hoeveel bescherming de antistoffen zullen bieden.
Door alle samengestelde materialen blijkt hergebruik van matrassen een uitdaging. Zowel producenten als recyclaars werken hard aan manieren om dit toch voor elkaar te krijgen.
De anammoxbacterie zuivert met stikstof vervuild afvalwater zonder dat hij daar zuurstof bij nodig heeft. Dat is op zich al een bijzondere eigenschap in de wereld van de micro-organismen, maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze anammoxbacterie ook nog stroom op kan wekken.
Op de wereld leven meer dier- en plantensoorten dan je je kunt voorstellen. Hoe zijn al die verschillende soorten ooit ontstaan? NEMO Kennislink bezoekt het vissenlab van de Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoeker Martine Maan het antwoord op deze vraag probeert te vinden.
Elke dag verschijnt er wel nieuws over de manier waarop wij in Nederland testen op het coronavirus. Ondertussen verschijnen er ook steeds meer verschillende soorten testen, zelfs voor gebruik thuis. NEMO Kennislink zocht uit hoe al deze soorten testen eigenlijk werken, en hoe betrouwbaar ze zi...
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
Weet jij eigenlijk hoe je zo duurzaam mogelijk wast? En hoe je ervoor zorgt dat je kleren schoon worden maar wel lang meegaan? NEMO Kennislink duikt in de wereld van het wasgoed.
Zware metalen vervuilen ons afvalwater en het milieu. Als we deze metalen beter willen recyclen en het milieu schoner willen maken, zullen we de metalen moeten afvangen. Amerikaanse onderzoekers hebben dit voor elkaar gekregen met een aangepaste gistsoort. De vraag is alleen of die gist beter ...
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Gouden sieraden zijn vaak mooi, maar wel zwaar. Daar brengen Zwitserse onderzoekers nu verandering in, door het goud te mengen met plastic en het zo een stuk lichter en goedkoper te maken. En dat is niet alleen handig voor de consument, maar ook voor gebruik in onderzoekslaboratoria.
Mensen met een geamputeerd been weer laten lopen met afgedankt plastic. Dankzij Britse onderzoekers is het binnenkort misschien wel mogelijk.
Nierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
Een hele reeks aan lichtgevende materialen zetten ons dagelijks leven letterlijk in de spotlights. Maar deze materialen kunnen nog een stuk efficiënter, zegt hoogleraar Andries Meijerink. Met zijn onderzoek hoopt hij ook nieuwe materialen te vinden die ons leven wellicht nog makkelijker maken....
Iedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk.
Pijnstillers als morfine en oxycodon veroorzaken veel problemen omdat mensen eraan verslaafd raken. Wetenschappers uit Australië hebben nu in een schimmel een mogelijk alternatieve pijnstiller gevonden met een heel bijzondere structuur.
In de ene gemeente moet je al je afval apart weggooien, bij de andere mag je plastic en drinkkarton gewoon bij het restafval. Afval scheiden zorgt vaak voor verwarring, maar we moeten het blijven proberen.
Mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen; ze gebruiken allemaal de lithium-ion-batterij. Goodenough, Whittingham en Yoshino vonden deze uit.
Hoogleraar Frank Hollmann maakte de overstap vanuit het bedrijfsleven naar de universiteit om met enzymen chemische reacties duurzamer en makkelijker maken. Als het aan hem ligt, gaan deze kleine eiwitten de chemische industrie veroveren.