De wereldwijde vaccinrace
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Waarom worden sommige coronapatiënten ernstig ziek en krijgen anderen alleen milde klachten? De strijd tussen het afweersysteem en het virus speelt hierbij een belangrijke rol. Het is niet eenvoudig om in te grijpen in die fijne balans.
Sinds de uitbraak van SARS-CoV-2 zoeken bedrijven wereldwijd koortsachtig naar een vaccin dat beschermt tegen dit virus. In crisistijd verloopt vaccinontwikkeling anders dan normaal. Viroloog Hanneke Schuitemaker: ‘We gaan alvast beginnen met de productie van een vaccin, terwijl we nog n...
Op straat is er paniek, maar de uitbraak in Wuhan komt voor viroloog Eric Snijder niet als een verrassing. Hij doet al jarenlang onderzoek naar dit soort virussen, maar de financiering is beperkt.
De wiskunde van mazelen en vaccinatiegraad. Hoeveel mensen moeten er ingeënt zijn, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken dat er slachtoffers vallen of een epidemie uitbreekt?
In 2002 raakten in een half jaar tijd achtduizend mensen geïnfecteerd met het coronavirus SARS en vielen er zo’n achthonderd doden. Tien jaar later maakte opnieuw een coronavirus slachtoffers in het Midden-Oosten.
Als het SARS-virus cellen infecteert wordt de infrastructuur van de gastheer danig op de schop genomen, zo schrijven LUMC-onderzoekers in PLoS Biology. Hoe en waarom dit gebeurt is de volgende vraag bij het ontrafelen van de geheimen van dit gevaarlijke longvirus.
Het SARS coronavirus blijft sporadisch slachtoffers maken in China, het ziet nu echter naar uit dat we in de toekomst weer zorgeloos een chinees luchtje kunnen scheppen. Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers hebben ieder een “vaccin” tegen het SARS virus ontwikkeld.
Antibiotica hebben de mens geholpen om bacteriële infecties te controleren. Virus-infecties, zoals AIDS, griep, SARS, herpes, Ebola en Mond- en klauwzeer kunnen echter nauwelijks bestreden worden. Virussen moeten cellen infecteren om zich te vermenigvuldigen, waardoor deze gastheercellen ziek ...
Genen van andere gevaarlijke ziekteverwekkers inbouwen in het gelekoortsvirus, dat klinkt meer als een activiteit voor bioterroristen dan een manier om de derde wereld vooruit te helpen. Toch doen de LUMC-onderzoekers die knutselen aan gevaarlijke virussen dat, en met de beste bedoelingen. Is ...
“SARS is een goede vingeroefening voor de wereldwijde epidemieën die nog gaan komen. We weten niet welk virus dat zal zijn, maar iedereen zit te wachten op een nieuwe grieppandemie.” Larry Anderson van de Centers for Disease Control and Prevention (Atlanta, USA) is behoorlijk tevre...
Het SARS-virus kan één dag op een deurklink en een tot twee dagen in urine en ontlasting overleven.
Virusziekten SARS en vogelgriep bedreigen mens en dier. Hiv en hepatitis doen dat al langer. Hoe pak je een virus eigenlijk aan?
Begin april 2003, maakten Canadese onderzoekers als eerste de volledige sequentie van het SARS-virus bekend. Het blijkt om een nieuw coronavirus van 29.735 basenparen te gaan.
Bij SARS-patiënten zijn twee soorten virussen aangetoond – onderzoekers vermoeden een dierlijke oorsprong.