Er is maar één aarde
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Geld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitschreef?
De Amerikaanse president John F. Kennedy had in 1962 makkelijk praten met zijn maanmissie: het was een project van één welvarend land. Klimaat is echter andere koek, want bijna tweehonderd landen moeten het eens worden over klimaatafspraken. Wat kunnen landen leren van de Apollo-missies? ̶...
Elk land lijkt voorop te willen lopen in de ruimte. Waarom lukt dat niet bij het aanpakken van het klimaatprobleem? We zouden moeten kijken naar de maanmissie van John F. Kennedy. “Daadkracht is de belangrijkste boodschap: als wij mensen iets willen, zijn we in staat dat te bereiken.R...
De samenwerking in ruimtestation ISS staat onder druk door het conflict met Rusland. André Kuipers: “Het is bijna onvermijdelijk dat het ISS gaat stoppen.”
De aarde is een klein puntje in een immens heelal. In Fractie van een pixel schiet journalist George van Hal je het universum in, via een aantal ruimtevaartavonturen naar de randen van onze kennis.
Een tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie naar ruimtestation ISS.
Vier studenten testen deze week tijdens een paraboolvlucht of astronauten in een ruimteschip zouden kunnen werken door alleen hun hersenen te gebruiken. Ze zijn een van de eersten die onderzoeken of hersengestuurd computeren mogelijk is in gewichtsloze toestand.
Wij kunnen slechts 15 procent van álle materie zien of aanraken. De overige 85 procent is nooit door de mens waargenomen, daarom noemen we het donkere materie. Drie experts gingen tijdens NEMO Kennislink Live met moderator Desiree Hoving in gesprek over hun onderzoek naar donkere materie.
Er zijn al meer dan 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Maar nog geen één die lijkt op onze aarde. Astrofysicus Sara Seager jaagt op zo’n rotsachtige planeet met vloeibaar water dat leven kan huisvesten. NEMO Kennislink bezocht haar in Boston. “Wat ik probeer te doen is niet o...
Al tientallen jaren gaan de rendementen van zonnecellen omhoog. Maar waar het ene type zonnecel al tegen de theoretische grenzen van de natuurkunde schuurt, is er bij het andere soort nog een wereld te winnen. Waar zit die winst? Tot hoe ver kunnen wetenschappers gaan? En welke soorten zonnece...
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes een nieuwe raket gelanceerd. Aan boord was een auto met een pop achter het stuur. Wat kunnen we nog meer verwachten van de commerciële ruimtevaart?
Miljoenen mensen zagen de film The Martian, waarin Matt Damon een verstekeling op Mars speelt. Jarenlang weet hij zichzelf te onderhouden met slimme wetenschappelijk trucjes. Maar is het werkelijk zo makkelijk om je eigen boontjes te doppen op de rode planeet?
Astronomen zijn verrast: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bevat zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese ruimtevaartuig Rosetta dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van onderzoekers waaronder Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh van de Universiteit Leiden...
Sciencefictionfilms bieden zoveel meer dan alleen maar vermaak. In het voortreffelijke boek Robots, Aliens & Popcorn laat George van Hal de wetenschap zien achter films als The Terminator, Back to the Future en Her.
De accu van Philae is nu leeg, en laadt niet meer op omdat de zonnepanelen te veel in de schaduw staan. De lander is in winterslaap, en wordt misschien in de lente van 2015 weer wakker. Een voorlopige terugblik op de missie.
Het allereerste langdurige rendez-vous van een ruimtesonde met een komeet in de geschiedenis is een feit: Rosetta is aangekomen bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Na een reis van tien jaar, vijf rondjes om de zon en ruim zes miljard kilometer kan het unieke onderzoek aan een van de meest pr...
Vrijdag zal de ruimtesonde Rosetta neerdalen op de komeet waar zij omheen draaide; haar laatste actie in een veelbewogen missie. Zie ons Dossier Rosetta.
In de schaduw is het vaak een paar graden koeler dan in de volle zon. Een parasol voor de aarde zou dus kunnen helpen tegen de opwarming van het klimaat. Maar is dat wel een goed idee?
Nanosatellieten zijn bezig met een opmars. Een Russische raket lanceerde afgelopen donderdag drie Nederlandse satellieten ter grootte van een melkpak. Ze zijn veelbelovend en multifunctioneel: van het in kaart brengen van scheepsbewegingen tot samen een grote antenne vormen om de periode net n...
Ruimtevaarders die met een druk op de knop tussen de sterren alles kunnen uitprinten wat ze nodig hebben; zelfs reserveonderdelen. Dat is volgend jaar mogelijk, mede dankzij het Nederlandse bedrijf Ultimaker.
Een weersatelliet in een baan rond de aarde of een aapje op 120 kilometer hoogte. Sommige landen gaan tot het uiterste om op ruimtevaartgebied met de ‘grote jongens’ mee te kunnen doen. Kennislink werpt een blik op de eerste ruimtevaartstapjes van Noord-Korea en Iran.
‘Curiosity’, met aan boord het minilab Sam, onderzoekt de komende maanden de bodem op Mars. Planeetwetenschapper Inge Loes ten Kate van de Universteit Utrecht was betrokken bij het ontwerp van het minilab.
Nederland schiet op eigen houtje geen raketten de ruimte in, maar toch gebeurt er binnen de landsgrenzen genoeg op ruimtevaartgebied. Eén van de hotspots is Delft. Daar zit TNO, die onderdelen ontwikkelt voor satellieten en telescopen. Kennislink ging daar een dagje het lab in om te kijken wat...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: Job Beckers over paraboolvluchten.
Vijftig jaar geleden was de Rus Joeri Gagarin de eerste mens die in een baan om de aarde zweefde. Er is sindsdien veel veranderd – en veel hetzelfde gebleven…
De eerste ruimtetoeristen hebben de aarde al van bovenaf gezien. Commerciële ruimtevaartbedrijven worden groter en belangrijker en zullen binnenkort misschien zelfs astronauten naar ISS brengen. Gaan we over tien jaar op vakantie naar de maan?
Vrijdag begint de Amerikaanse space shuttle Atlantis na 25 jaar trouwe dienst aan zijn laatste vlucht. Later dit jaar gaan ook zijn nog actieve soortgenoten, Discovery en Endeavour, uit dienst.
Ruimtesondes en satellieten die diep in het zonnestelsel rondvliegen gebruiken radioactief plutonium als energiebron. Dit plutonium werd als afvalstof geproduceerd bij het ontwikkelen van atoomwapens, en raakt nu op.
Binnenkort lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zijn infrarood-ruimtetelescoop Herschel. Project scientist Göran Pilbratt vertelt over dit ambitieuze project. “We gaan kijken naar dingen die niemand ooit eerder heeft gezien.”