Ook astronauten in de ruimte ervaren zwaartekracht
Astronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
Astronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
De samenwerking in ruimtestation ISS staat onder druk door het conflict met Rusland. André Kuipers: “Het is bijna onvermijdelijk dat het ISS gaat stoppen.”
Zestig jaar nadat de Rus Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in ging zoekt ruimtevaartorganisatie ESA nieuwe astronauten. Wat levert de bemande ruimtevaart ons op en zijn robots niet betere astronauten?
Langer dan iedere andere Europese astronaut verbleef André Kuipers in het internationale ruimtestation. Een belangrijke taak die hij daar had was het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Kennislink sprak met de Nederlandse astronaut en vroeg hem hoe je onderzoek doet in de ruimte.
Vrijdagmiddag 6 juli sprak de Nederlandse pers voor het eerst met astronaut André Kuipers sinds hij een kleine week eerder terugkeerde op aarde. Kennislink reisde naar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk en vroeg aan Kuipers hoe hij zich voelt na zijn landing en wat hij nu doet...
Op 9 maart lanceerde een Ariane 5-raket het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De ‘Jules Verne’ is de eerste van een nieuwe serie autonome ruimtevaartuigen, ontworpen om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden en afval me...
ESA’s ruimtelaboratorium Columbus wordt gelanceerd op 7 februari om 20:47 uur Nederlandse tijd. Dat heeft NASA bekendgemaakt. De Space Shuttle Atlantis brengt het laboratorium vanuit Florida omhoog naar het internationale ruimtestation ISS.
Het ruimtelab “Columbus” staat klaar voor lancering vanaf het Kennedy Space Center in Florida (VS). Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het eerste Europese ruimtelab.
Aan boord van NASA’s Space Shuttle Discovery is ESA-astronaut Paolo Nespoli vertrokken naar het Internationaal Ruimtestation ISS. In de laadruimte van de Space Shuttle bevindt zich de module Node 2, de eerste in Europa gebouwde module die permanent aan het ISS wordt gekoppeld.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is begonnen met de voorbereiding van de spaceshuttle Atlantis in december. Atlantis zal het Europese ruimtelab Columbus naar het internationale ruimtestation ISS brengen.
Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is op weg terug naar aarde. Vanmiddag rond 15 uur Nederlandse tijd landt de shuttle op het Kennedy Space Center in Florida. Discovery werd streng gecontroleerd door de bemanning en compleet veilig verklaard.
De bemanning van space shuttle Discovery voert tijdens haar twaalfdaagse missie drie ruimtewandelingen uit. Op het programma een inspectie van de kwetsbare onderkant van hun ruimteschip, reparaties aan de robotarm van het ruimtestation ISS en het afleveren van een vrachtmodule met voorraden én...
De Duitser Thomas Reiter is de eerste ESA-astronaut die langdurig gaat wonen en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Zijn missie is een markeerpunt voor Europa’s rol in de bouw én de bemanning van het ruimtestation
Het heeft even geduurd, maar komende zomer zal de European Robotic Arm (ERA) eindelijk Nederland verlaten en verscheept worden naar Moskou. In november 2007 moet de robotarm samen met de Russische Multi-purpose Laboratory Module (MLM) gelanceerd worden naar het International Space Station. Als...
De bemanning van het ISS staat op het punt een ruimtepak permanent uit de luchtsluis te schoppen. In het Russische Orlon-pak géén lastige ruimtetoerist, maar batterijen, sensoren en een radiozender. Met ‘SuitSat-1’ willen de astronauten onderzoeken of afgedankte pakken nog één keer...
Een tweede van de vier gyroscopen van het internationale ruimtestation ISS heeft het begeven. De gyroscopen stabiliseren de baan van het station en zijn nodig om het complex om zijn as te draaien.
In mei of juni wordt de space shuttle Discovery gelanceerd op weg naar het ruimtestation ISS. In noodgevallen moet de bemanning een maand op het ISS logeren. Kosmonaut en ISS-kenner Sergei Krikalev vindt dat plan maar een noodoplossing.
Het onderwater model van de Europese robotarm ERA is vorige week uitvoerig geïnspecteerd en getest in het Gagarin kosmonautenopleidingscentrum bij Moskou. ESA-astronaut André Kuipers kroop voor de gelegenheid in een Russisch Orlan ruimtepak.
Een door ESA met ruimtetechnologie ontworpen huis gaat mogelijk het uitgangspunt vormen voor het nieuwe Duitse station op Antarctica, Neumayer-III.
Na een weekje zoeken hebben de astronauten Michael Foale en Alexander Kaleri het lek in hun ruimtestation opgespoord. Een lekkende slang in de Amerikaanse module lijkt verantwoordelijk voor de dalende druk.
Vandaag werd bekend dat de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers in november 2003 een Sojoez-vlucht zal uitvoeren naar het internationale ruimtestation. De vlucht is bedoeld om het Sojoez-ruimteschip, de ‘reddingsboot’ voor de vaste bemanning, te vervangen. Het biedt ESA, in nauw...