Arrokoth is een overblijfsel uit de tijd dat planeten zich vormden
Ruimtesonde New Horizons bracht vorig jaar een bezoek aan de verre ruimterots Arrokoth. Het puinstuk blijkt een overblijfsel uit de tijd dat planeten ontstonden.
Ruimtesonde New Horizons bracht vorig jaar een bezoek aan de verre ruimterots Arrokoth. Het puinstuk blijkt een overblijfsel uit de tijd dat planeten ontstonden.
Aangedreven door lichtzeilen kunnen ruimtesondes in de toekomst wellicht met grote snelheden door de ruimte reizen. Onderzoekers van de TU Delft testten of grafeen voor deze toepassing geschikt is.
Metingen van de ruimtesonde Juno hebben een nieuwe kaart van het magneetveld van Jupiter opgeleverd. Ze laten een complex magnetisch veld zien dat niet, zoals bij de aarde, pool tot pool loopt.
Astronomen zijn verrast: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bevat zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese ruimtevaartuig Rosetta dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van onderzoekers waaronder Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh van de Universiteit Leiden...
Dinsdag passeerde ruimtesonde New Horizons Pluto en bestudeerde de dwergplaneet in groot detail. Inmiddels zijn de eerste detailbeelden terug op aarde. Ze laten een kleine wereld zien met bergen van waterijs en een verrassend jong oppervlak. Pluto blijkt geologisch veel actiever dan gedacht.
Aan het lange wachten van de wetenschappers achter de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons komt nu een einde. De missie bereikt na bijna tien jaar eindelijk zijn doel. Op 14 juli scheerde New Horizons op ongeveer tienduizend kilometer langs de dwergplaneet en zal hem in ongekend detail bestude...
Vrijdag zal de ruimtesonde Rosetta neerdalen op de komeet waar zij omheen draaide; haar laatste actie in een veelbewogen missie. Zie ons Dossier Rosetta.
NASA’s ruimtesonde Dawn heeft zaterdag een omloopbaan om de planetoïde Vesta bereikt. De ruimtesonde zal Vesta een jaar lang onderzoeken. In juli 2012 zal Dawn doorvliegen naar de dwergplaneet Ceres. Het kosmische duo Ceres en Vesta moet astronomen meer inzicht geven in de vroegste gesch...
De kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, is het bestuderen waard. Ondanks zijn geringe formaat en zijn verzengende klimaat heeft de planeet namelijk een magnetisch veld. Hoe dat er precies uitziet weten we binnenkort, dankzij MESSENGER. De Amerikaanse ruimtesonde bereikte deze week...
Tijdens scheervluchten langs de aarde pikten vijf van zes onderzochte ruimtesondes meer snelheid op dan verwacht. Het gaat volgens NASA-onderzoeker John Anderson om maximaal 13 millimeter per seconde, maar dat overschot is niet te verklaren met de bekende zwaartekrachtswetten. Misschien speelt...
SMART-1, ESA’s eerste missie naar de maan, eindigde op 3 september met een harde landing. Na zestien maanden onderzoek vanuit de ruimte was de maanverkenner nog eenmaal de wetenschappers van dienst.
Op zijn weg naar de interstellaire ruimte heeft NASA’s ruimtesonde Voyager-2 de grens van het zonnestelsel bereikt – meer dan een miljard kilometer dichterbij de aarde dan verwacht. De termination shock, waar de geladen zonnewind op interstellaire magneetvelden botst, blijkt ingedeukt aa...
Terwijl de space shuttle Discovery nog maar net veilig is geland, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA alweer een nieuwe missie de ruimte in gestuurd. Vrijdagmiddag, 13.43 uur Nederlandse tijd, werd de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO, of Mars VerkenningsSatelliet) met een Atlas V-...
Om 01.00 Nederlandse tijd is de Europese maansonde SMART-1 gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Een Ariane-5 raket bracht naast SMART-1 ook twee telecommunicatie-satellieten in een omloopbaan. SMART-1 zelf staat nog maar aan het begin van de reis.
Na de eerste Europese missie naar Mars stuurt ESA nu ook haar eerste sonde naar de Maan. Deze draagt de naam SMART-1 en dient zowel een technologisch als een wetenschappelijke doel. Het is de eerste missie in een reeks van ’Small Missions for Advanced Research in Technology’.
De eerste Europese sonde naar Mars, Mars Express, is op maandag 2 juni gelanceerd. Het is de eerste volledig Europese missie naar een andere planeet. Mars Express moet de Rode Planeet grondiger dan ooit verkennen.
ESA lanceert op 2 juni haar eerste ruimtesonde naar de planeet Mars. De ‘Mars Express’ heeft zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord die de rode planeet grondig onder de loep zullen nemen.