'De stad als de bovenkant van de ondergrond'
De ondergrond van grote steden verdient meer aandacht, zeggen Jeroen Schokker van de Geologische Dienst Nederland van TNO en Ignace van Campenhout van de Gemeente Rotterdam.
De ondergrond van grote steden verdient meer aandacht, zeggen Jeroen Schokker van de Geologische Dienst Nederland van TNO en Ignace van Campenhout van de Gemeente Rotterdam.
Na een verbouwing van twee jaar is de Maastunnel deze week weer open, maar helemaal vlekkeloos verliep dat niet. Wat is het toch met die Maastunnel?
Door uitbreiding van de steden komt de natuur in de verdrukking. Maar je kunt de stad ook zien als een groeiend natuurgebied met een eigen ecosysteem, zeggen stadsecologen. Kennislink ging met Bureau Stadsnatuur op pad om die natuur te verkennen.
Er varen niet alleen schepen door de Rotterdamse haven, maar je vindt er ook een eiland, robots en zelfs een naturistencamping. Het boek De haven van Rotterdam toont de vele gezichten van de belangrijkste haven van Nederland.
Een grote drone die in het kustgebied illegale lozingen opspoort en brand aan boord van een aangemeerd schip in kaart brengt. Onder meer de TU Delft werkte mee aan de 2Seas20 die onlangs werd gepresenteerd. Havenbedrijf Rotterdam is enthousiast en wil graag onbemande vliegtuigen inzetten om to...
Tijdens forse hoosbuien houden inwoners van Rotterdam-Noord voortaan droge voeten. Het net geopende waterplein slaat bijna twee miljoen liter regen op. Dreigt geen wateroverlast? Dan skaten en basketballen buurtbewoners er. Het waterplein maakt onderdeel uit van een grootscheepse aanpak om de ...
Nederland is een klein land, maar het heeft de afgelopen jaren een groeistuip gehad. Voor de kust bij de Rotterdamse haven is een nieuwe stuk land gecreëerd dat de haven van Rotterdam uiteindelijk 20 procent groter gaat maken. Kennislink neemt een kijkje.
Vandaag is Erasmus, één van Nederlands grootste denkers, jarig. Erasmus was een beroemd geleerde die leefde van 1466 tot 1537. Hij was humanist, filosoof, monnik en schrijver. Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn opvattingen over vrouwen, oorlog en het christelijk geloof.
Een opvallend nieuw bouwwerk, bestaande uit drie drijvende halve bollen, zal in mei 2010 zichtbaar worden in het centrum van Rotterdam. Het drijvend paviljoen is een voorbode van het Urgenda Icoonproject om over uiterlijk vijftien jaar een drijvende stad te realiseren waarin ca. 10.000 mensen ...
De containerbinnenvaart verliest veel klanten aan het vervoer per vrachtwagen en per spoor. De belangrijkste oorzaak hiervan is tijdverlies in de zeehavens tijdens het laden en lossen. De Universiteit van Twente vindt de oplossing op een wel heel originele plek, namelijk de mierenhoop.
Rotterdam beschikt over de grootste haven van Europa. Uiteraard is er veel concurrentie met andere havens, denk aan Hamburg en Antwerpen. Is een beursgang voor het havenbedrijf van Rotterdam wenselijk om te kunnen blijven groeien en zo de concurrentie voor te blijven?
Mensen houden niet van bedelaars. In Rotterdam worden bedelaars dan ook stevig op de huid gezeten. Maar waarom storen mensen zich zo aan vagebonden? Omdat ze een onveilig gevoel geven. In een controlecultuur is geen plaats voor solidariteit en is vooruitgang verplicht.
Psycholoog René Diekstra bepleit in zijn essay voor de Sociale Agenda een immens proces van burgerschapsvorming: gedragscodes, stimuleren van vrijwilligerswerk en onderwijs in sociale vaardigheden. Socioloog en TSS-redacteur Justus Uitermark onderzoekt het effect van Diekstra’s ideeën in de Ro...
In 2020 zullen zo’n 45.000 zeeschepen de haven van Rotterdam aandoen. ’s Werelds grootste haven is nu dé toegangspoort tot Europa en wil dat ook de komende jaren blijven. Daarvoor moet de Europoort wel meegaan in de vaart der volkeren. De futurologen Robbert en Rudolf Das blikken vooruit naar ...