Een prik tegen HIV
Het hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Het hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Twee van de vier coronavaccins die in Nederland worden gebruikt, zijn zogeheten RNA-vaccins. Wat is een RNA-vaccin en wat kunnen we ervan verwachten? Diverse experts geven antwoord op zeven vragen.
Om een vijand tijdens een oorlog te verslaan, kun je zijn aanvallen bestuderen om zijn zwakke plekken te vinden. Hetzelfde geldt voor oorlog op moleculair niveau.
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
Na een niertransplantatie lopen veel patiënten het risico om hun nieuwe orgaan te verliezen door een infectie met het BK-virus. Onderzoeker Eric van der Veer en zijn team ontdekten een manier om het virus uit te schakelen.
‘Alles is overal, maar het milieu selecteert’ is een beroemde uitspraak van de Nederlandse microbioloog Baas Becking die werd geïnspireerd door Martinus Beijerinck. De diversiteit aan omstandigheden waaronder micro-organismen kunnen leven is zo gigantisch dat je ze inderdaad overal...
Sequencing van het microbioom levert een grote berg DNA-sequenties op. De mogelijkheden om deze data te analyseren en interpreteren zijn eindeloos. Standaardisatie is dan ook nog ver te zoeken.
We waren er natuurlijk niet bij, vier miljard jaar geleden, toen de allereerste cel ontstond. Het blijft dus speculeren hoe het is gegaan. Op basis van experimenten denken onderzoekers uit de Verenigde Staten nu te weten hoe onderdelen van de primitieve cel samenkwamen.
Alle genetische informatie – het genoom – van een eukaryote cel is verdeeld over verschillende chromosomen. De mens heeft er bijvoorbeeld 46 (23 van vader en 23 van moeder).
Het knippen en plakken van een volledig synthetisch genoom van een bacterie is één ding. Voor het compleet, van de bodem af opbouwen van een synthetische cel is nog wat meer nodig.
Begrijpen hoe een cel zélf genen vertaalt in eiwitten is één ding, maar de moderne moleculaire biologie en synthetische biologie zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de mogelijkheid om genen ook te manipuleren.
Acht jaar geleden werd ontdekt dat gespecialiseerde cellen terug kunnen keren naar een stamcelstadium. Sindsdien doen veel wetenschappers dit trucje na, maar niemand weet eigenlijk hoe dat herprogrammeren van cellen precies in zijn werk gaat. Tot nu. Een internationaal onderzoeksteam heeft ied...
Dubbelstrengs RNA en DNA lijken op elkaar: beide moleculen zijn spiraalvormig en opgebouwd uit bijna dezelfde bouwstenen, net een wokkel. Maar duw en trek eraan met een minuscule pincet en de wokkels reageren toch verschillend, ontdekte onderzoekers van de TU Delft. Waarom dat gebeurt is nog e...
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit, TU Eindhoven, Universiteit Leiden en Radboudumc Nijmegen hebben een kunstmatig virus gemaakt dat in staat is om DNA heel precies in te pakken. Het virus kan in de toekomst gebruikt worden voor het toedienen van gentherapie aan zieke cellen.
Een team van Amerikaanse en Chinese wetenschappers is er voor het eerst in geslaagd het DNA van hiv uit het genetisch materiaal van cellen te knippen. Het virale DNA verdwijnt daarmee voorgoed. Het resultaat is een belangrijke stap op weg naar de genezing van aids. Maar voor behandeling van pa...
Een grote hoeveelheid cellen vermalen om vervolgens de pulp door te spitten is niet meer nodig om de cel te bestuderen. Althans, niet als het gaat om het lokaliseren van RNA-moleculen. Een nieuwe techniek, waarmee in intacte cellen de positie van RNA is vast te stellen met behulp van fluoresce...
Eindelijk hebben Amerikaanse onderzoekers het ‘live’ gezien. Hoe twee onderdelen van een ribosoom, de eiwitfabriek van de cel, elkaar voor het eerst ontmoeten. Deze eerste date, waarin de moleculen ingewikkeld met elkaar dansen, blijkt een stuk dynamischer dan gedacht.
Het heeft wel wat weg van een octopus. Het nieuwe type moleculaire motor dat Amerikaanse onderzoekers ontwierpen heeft armen gemaakt van DNA die om zich heen grijpen. Met deze ‘tentakels’ trekt het motortje zichzelf voort over een koolstofnanobuisje. Daarbij kan het bovendien een vracht meenem...
Het precieze recept voor de oersoep waarmee het leven 4 miljard jaar geleden begon weten we niet. Maar een team van Amerikaanse en Italiaanse chemici heeft nu een missend ingrediënt ontdekt. De vondst brengt de creatie van een primitieve kunstmatige cel een stapje dichterbij.
De farmaceutische industrie kan binnenkort gaan inpakken. Met RNA welteverstaan. Door middel van een pakpapiertje van RNA zijn moleculen op specifieke plaatsen chemisch aan te passen, demonstreerden Groningse onderzoekers. Het inpak-RNA moet dure, onhandige synthetische stappen in de ontwikkel...
Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd de ontwikkeling van multiple sclerose (MS) af te remmen in muizen. Dat deden zij met behulp van een klein stukje dubbelstrengs RNA. De resultaten van het onderzoek verschenen afgelopen weekend in Nature Neuroscience.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om ziekteverspreidende muggen te bestrijden: steriliseer de dames die parasieten als malaria, gele koorts en dengue dragen. Een plan om ziektemuggen tot uitsterven te brengen komt daarmee een flinke stap dichterbij.
Darmontstekingen remmen is zo makkelijk nog niet. Wetenschappers komen met een nieuw idee: eet piepkleine nanodeeltjes.
Veilige en betrouwbare stamceltherapie bestaat nog niet, maar is vandaag een stuk realistischer geworden: Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe, snelle en simpele manier ontworpen om geneeskrachtige stamcellen te kweken. Of deze nieuwe manier betaalbaar is, moet nog blijken.
Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek gevonden om kankergenen te remmen met behulp van RNA-interferentie. Speciale nanodeeltjes brengen kleine stukjes RNA tot in de tumorcel. De resultaten van de techniek bij een aantal patiënten met huidkanker zijn veelbelovend.
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz en Ada E. Yonath, voor hun onderzoek naar de functie en structuur van het ribosoom, de ‘eiwitfabriek’ in cellen van organismen.
Huidkanker is met de huidige behandelmethoden moeilijk aan te pakken. Spaanse wetenschappers ontdekten een stofje dat kankercellen aanzet tot zelfvernietiging. Bij muizen is het middel al een succes.
Engelse scheikundigen hebben een slimme tussenstap ontdekt die verklaart hoe RNA spontaan kan ontstaan. Zij denken dat het op de jonge aarde precies zo is gegaan.
Synthetische biologie houdt zich niet alleen maar bezig met het herontwerpen van bestaande organismen. Een stuk ambitieuzer is het maken van nieuw leven. Gek genoeg wordt dit waarschijnlijk buitenaards leven. Maar dan op aarde.
Een gouden medaille en de prijs voor de beste website. Daarmee verliet een studententeam van de Technische Universiteit Delft eerder deze maand de iGEM-competitie van het prestigieuze MIT in Boston. Hun inzending: een bacterie die dienst doet als thermometer.