Rekenen aan popcornbuien in Afrika
Wetenschappers ontwikkelen betere weermodellen voor Afrika. Daarmee kunnen ze waarschuwen tegen overstromingen en mislukte oogsten voorkomen.
Wetenschappers ontwikkelen betere weermodellen voor Afrika. Daarmee kunnen ze waarschuwen tegen overstromingen en mislukte oogsten voorkomen.
Met de nieuwe neerslagindex geven onderzoekers aan hoe goed de provinciehoofdsteden stortbuien aankunnen. En worden ze met elkaar vergeleken. Den Haag komt als slechtste uit de bus.
Straten staan blank en riolen lopen over. Fikse regenbuien zorgen nu al voor flinke overlast in veel steden. Nieuwe startups zoeken naar oplossingen met uitvindingen. NEMO Kennislink nam een kijkje in Rotterdam en een speciale Waterstraat in Delft.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
De hoeveelheid neerslag die omlaag komt in het Himalayagebergte is tot nu toe zwaar onderschat. Er valt minstens twee keer zoveel regen en sneeuw als waar men tot nu toe van uitging, schrijven aardwetenschappers in Hydrology and Earth System Sciences.
Buien die ontstaan door het opstijgen van warme lucht komen vaker neer op gebieden met een droge dan met een vochtige bodem. Tot nu toe dachten wetenschappers juist het tegenovergestelde.
We weten dat aardverschuivingen dodelijk kunnen zijn, maar hoe dodelijk wisten we tot op heden niet. Nieuw onderzoek laat zien dat aardverschuivingen zelfs meer slachtoffers veroorzaken dan bosbranden en vulkaanuitbarstingen op jaarbasis.
Bij de Olympische Spelen in Londen is alles tot in de kleinste details geregeld. Over één onderdeel heeft de organisatie geen controle: het weer. Of toch wel? Er bestaan technieken om controle te hebben over regenbuien. Al is de vraag hoe goed deze werken.
Ontbossing van een regio kan leiden tot droogte in omringende landen. Dit ontdekten onderzoekers van de TU Delft, die de herkomst van de regen in kaart brachten. Veertig procent van de neerslag op aarde bleek afhankelijk te zijn van landverdamping, en met name begroeiing speelt hierbij een rol...
Iets meer dan 200 miljoen jaar geleden leefden reptielen en de voorgangers van zoogdieren gescheiden van elkaar. Niet omdat ze niet in elkaars gebied konden komen, maar door het regenpatroon dat toen heerste; voorlopers van zoogdieren vonden droogte maar niets.
Het weer voorspellen lukt steeds beter. Dankzij geavanceerde simulatie-modellen kan tegenwoordig ook het ontstaan van zeer extreem weer worden nagebootst. Achteraf, in elk geval.
Met het opwarmen van de aarde zal de hoeveelheid neerslag gaan toenemen, is de voorspelling. Dat was in het Oost-Azië van 19.000 jaar geleden echter niet het geval: de zomertemperatuur steeg toen na een ijzige periode met maar liefst 12°C in 7000 jaar. En de regenval nam inderdaad toe, maar da...
Als je weet wanneer het hard regent, kun je daar rekening mee houden. Ook in Afrika is het monitoren van het klimaat van groot belang. Stijn de Jong (TU Delft) ontwierp voor zijn afstuderen een regenmeter die daarbij kan helpen: door te luisteren naar de druppels.
Controle over het weer, dat is een wens waar wetenschappers al veel tijd en moeite in hebben gestoken. Een nieuwe vinding laat zien dat lasers kunnen worden ingezet om regen te doen vallen. Geen oplossing voor droogte, wel een stap dichterbij een weerbericht op bestelling.
Op Saturnusmaan Titan zijn nieuwe meren ontdekt. Op de plaats waar de meren gevonden zijn waren er een jaar geleden nog niet, dus moeten ze recent gevormd zijn. De ontdekkers denken dat de meren ontstaan zijn door hevige regens van vloeibaar methaan.
Het regent veel en vaak in ons kikkerlandje. Meteorologen doen hun best om ons erop voor te bereiden, zodat we droog kunnen blijven. Toch komt een bui altijd ongelegen. Elders in de wereld zijn de problemen nog veel groter: van overstromingen tot maandenlange droogte. Moeten we daar gewoon maa...
De TU Delft heeft een unieke weerradar ontwikkeld, de zgn. Drizzle Radar. De zeer gevoelige radar kan zelfs fijne motregen waarnemen. Als het weer het toelaat wordt deze dinsdag 14 augustus geplaatst op de 213 meter hoge KNMI-meetmast Cabauw bij Lopik.
Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon. Dat is één van de verrassende conclusies van een grootschalige internationale meetcampagne vorig jaar in Westelijk Afrika waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen.
Grootschalige irrigatie kan zorgen voor meer regen. onderzoekers van Alterra (onderdeel van Wageningen UR) hebben samen met Japanse collega’s berekend dat er in het zuidwesten van Saudi-Arabië dertig procent meer regen zal vallen als er een 325 duizend hectare groot irrigatiegebied wordt...
Het zuiden van Europa heeft te kampen met verdroging. Daardoor ontstaan gemakkelijk bosbranden en wordt de overheid gedwongen tot maatregelen om watertekorten te beperken. Opmerkelijk is dat droogte en bosbranden zich juist steeds eerder in het jaar voordoen.
Grote delen van het gebied rond de Middellandse Zee hebben te lijden onder extreme hitte en daarmee gepaard gaande droogte. Frankrijk, Portugal en Spanje werden in maart al getroffen door de eerste bosbranden, en dat is erg vroeg voor de tijd van het jaar. Het weertype in Zuid-Europa past in h...
Zware buien zorgen de laatste dagen voor overlast. In het westen van ons land viel maandagochtend 4 juli op een aantal plaatsen 40 tot 80 mm. Ook op 30 juni vielen al enorme hoeveelheden; in Andel zelfs 113 mm in enkele uren!
Wie denkt dat het weer voornamelijk bestaat uit mist en miezerige regen, is in voor een verrassing. Het weer is soms zo ‘beestachtig’ dat de geleerden er geen verklaring voor hebben.
De zomer van 2004 was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951; dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI. Het landelijk gemiddelde van de neerslag over de maanden juni, juli en augustus is uitgekomen op 328 mm.
De regenboog spreekt zeer tot de verbeelding; dat is door de eeuwen heen al het geval. Hij is prachtig strak en kleurrijk, heeft iets mystieks, iets ongrijpbaars. Hoe krijg je zoiets uit een regenbui en een zonnestraal?
Wat is er zo bijzonder aan een druppel die in een vloeistof valt? Een heleboel! Het levert ten eerste mooie foto’s op. Maar nu blijkt ook dat druppels de zwemkunst beheersen, onder water intact blijven en lawaai maken. Het druppelonderzoek kan uiteindelijk leiden tot een nauwkeuriger weerberic...
Neerslag komt vrijwel overal ter wereld voor. Er zijn vele soorten die grofmatig onder te verdelen zijn naar hun samenstelling. Neerslagdeeltjes bestaan in ieder geval uit een toestand van water, hetzij in een vloeibare, hetzij in een vaste vorm of zelfs in gemengde vorm. Onder de eerste twee ...
Het vocht heeft een grote invloed op het ‘weer’ zoals wij dat ervaren. Zaken als zicht, bewolking, neerslag, temperatuur van de lucht en van voorwerpen worden er direct door bepaald. Afkoeling kan leiden tot mist of dauw, hetgeen in de winter kan leiden tot gladde wegen. In dit hoo...