Lekker lezen in de achtertuin
Vaste prik op NEMO Kennislink: de NEMO Kennislink Zomerboekenspecial! Onze redactie tipt de beste wetenschapsboeken van het afgelopen jaar om te lezen tijdens de vakantie. Welk boek zou jij willen lezen?
Vaste prik op NEMO Kennislink: de NEMO Kennislink Zomerboekenspecial! Onze redactie tipt de beste wetenschapsboeken van het afgelopen jaar om te lezen tijdens de vakantie. Welk boek zou jij willen lezen?
December is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? Onze redactie tipt haar favorieten voor onder de boom.
In ‘Het kosmisch rariteitenkabinet’ nemen twee wetenschapsjournalisten je op komische wijze mee langs de eigenaardigste dingen in ons universum.
De zomer is weer begonnen! Ook voor de komende zomervakantie tipten de redacteuren van NEMO Kennislink weer de fijnste wetenschappelijke boeken van het afgelopen jaar.
In Vet Belangrijk nemen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum je mee tot in de diepste krochten van je lichaamsvet – en laten ze zien dat we eigenlijk echt niet zonder kunnen.
Het paddenstoelenseizoen is bijna voorbij. Om nog na te kunnen genieten van de mysterieuze wereld van zwammen en boleten, en hopelijk nog wat op te steken over paddenstoelen, las NEMO Kennislink het boek ‘Paddenstoelengeluk’ van Rob Chrispijn.
Sinterklaas komt zaterdag aan in Nederland. De redacteuren van NEMO Kennislink zochten uit welke populairwetenschappelijke kinderboeken het waard zijn om op de verlanglijst te zetten.
‘Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen.’ Deze eenvoudige woorden op de achterkant van ‘Palmen op de Noordpool’ zijn exemplarisch voor de luchtige en optimistische toon van het vijfde non-fictie ki...
De honingspeurder en de honingdas. De grondel en de garnaal. En de dwergmangoest en de tok. Het dierenrijk kent talloze bijzondere vriendschappen. Bioloog Geert-Jan Roebers en illustrator Margot Westermann maakten er een prachtig boek over.
Het is geen boek in de klassieke zin, maar er valt een hoop te lezen en te leren in de Young Scientist Wetenschapskalender 2019. Een fijne verzameling weetjes, experimenten en grapjes vanuit allerlei verschillende vakgebieden.
Je lichaam is een van de meest ingewikkelde constructies in het universum. Toch slagen auteurs Dominic Walliman en Ben Newman erin om spelenderwijs veel uit te leggen over de menselijke anatomie. De lezer wordt meegenomen op een spannende ontdekkingstocht door het lichaam.
Vragenboeken zijn populair om kinderen van alles te vertellen over de wereld om ons heen. ‘Waarom voel ik niet dat de aarde draait?’ past goed in dat genre. Maar de vragen komen soms wat geforceerd over.
In het prachtig vormgegeven kinderboek ‘Een wereld vol ontdekkingen’ leer je van alles over fantastische uitvindingen die je (bijna) overal om je heen tegenkomt.
Houdt je kind van verhalen maar vindt het gewone boeken al snel saai? Dan is Griekse helden een aanrader. Het staat vol tekeningen, die deels ook door kinderen zijn gemaakt. Zij brengen de verhalen over Griekse goden en spannende avonturen van helden tot leven.
Wat kom je tegen als je vanaf een straat in de stad afdaalt naar het midden van de aarde, en dan door reist tot je uitkomt in een bos? Dat kom je te weten in dit zeer informatieve kinderboek met prachtige platen.
Ottermoeders houden de hand van hun jongen vast als ze slapen en slangen ruiken met hun tong. Het zijn twee van de vele weetjes die je ontdekt in het boek ‘321 superslimme dingen die je moet weten over dieren’.
De oerknal, donkere materie, zwarte gaten en het multiversum: geen onderwerpen voor kinderen? Jan Paul Schutten en Floor Rieder gaan niets uit de weg en leggen deze thema’s op virtuoze wijze uit in hun nieuwste boek Het mysterie van niks en oneindig veel snot.
Met het ‘Techniek Doeboek’ maak je zelf een glibberige glijbaan, razendsnelle raket of een verlichte muizenval. Dit kinderboek (vanaf 8 jaar) leert je een beetje hoe je te werk gaat als ingenieur.
Er zijn al heel wat publicaties verschenen over de Eerste Wereldoorlog, maar een overzicht van kunstenaarssoldaten ontbrak nog. Een nieuw boek laat de effecten van deze oorlog op de kunstenaars en hun werk zien. De meesten kwamen niet terug en leven slechts voort in hun oorlogskunst.
In ‘Ada Dapper, wetenschapper’ vertelt Andrea Beaty het verhaal van een nieuwsgierig meisje met tientallen dringende vragen. Een vlot geschreven verhaal voor jonge kinderen, met leuke illustraties en ook nog leerzaam voor ouders.
Kort na elkaar publiceerde de nog piepjonge filosoof Stefan Buijsman twee boeken over ‘de wondere wereld van de wiskunde’: een voor volwassenen en een voor kinderen.
Sanne Deurloo had een grote bewondering voor Hans Rosling. Zij deelde met de Zweedse arts een ongebreideld optimisme in de wetenschap.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
December is de maand van uitgebreide kerstdiners, winterse boswandelingen, en foute kerstfilms. Maar ook een uitgelezen moment om je eens lekker in je favoriete stoel te nestelen met een goed boek. Onze redactie tipt haar favoriete boeken voor onder de boom.
Bijna zomervakantie! Ook al lijkt het weer nog niet mee te werken… Maar ach, wat maakt het ook uit. Met onze zomerboekentips van dit jaar kom je een regenachtige zomer ook prima door. Hier zijn ze weer: de fijnste populairwetenschappelijke boeken van het afgelopen jaar, volgens de redact...
Onze blik reikt meestal niet verder dan het aardoppervlak: de bebouwing, de zichtbare begroeiing en de watervlaktes. Maar verscholen onder het oppervlak ligt de bodem, zwaar of licht, jong of oud, dood of vruchtbaar. Met een beetje hulp liggen de verhalen voor het oprapen, laten twee nieuwe bo...
Met Sinterklaas-avond in aantocht, wijdt Kennislink twee korte recensies aan boeken over wiskunde. Want het brein wil ook wat voedzamers dan snoepgoed.
December is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? De redactie Geschiedenis, Taal & Cultuur van Kennislink tipt drie interessante wetenschappelijke boeken. Leuk voor in de zak of onder de boom!...
Natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek. Zonder zou de wereld van vandaag niet bestaan. Wil je dus een béétje begrijpen wat er om je heen aan de hand is – en er met verstand over meepraten – dan móet je iets van deze vakken afweten. Dus gaven zes leraren in eigen beheer het boek ‘Bèta in...
Het nieuwe Rijksmuseum maakt op allerlei manieren duidelijk dat het niet alleen een kunsthistorisch museum is, maar de hele geschiedenis van Nederland wil vertellen. De uitgave van het boek ‘De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen’ past daar helemaal bij.