Criminele keuzes maken
Niet alleen rationaliteit, maar ook gevoel blijkt bepalend voor het maken van criminele keuzes. Zelfs als het gaat om ogenschijnlijk beredeneerde beslissingen, zoals illegaal downloaden of het oplichten van de verzekering.
Niet alleen rationaliteit, maar ook gevoel blijkt bepalend voor het maken van criminele keuzes. Zelfs als het gaat om ogenschijnlijk beredeneerde beslissingen, zoals illegaal downloaden of het oplichten van de verzekering.
De starheid waarmee mensen vasthouden aan hun zojuist uitgedachte ideeën of meningen, is makkelijk om te buigen. Als mensen om een advies of mening wordt gevraagd, antwoorden ze meer ruimdenkend wanneer ze zich kort moeten inleven in andermans perspectief. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RvZ) presenteerde eerder deze maand een plan aan de Minister Schippers om een vettax in te voeren. Dat zou zwaarlijvigheid en hartkwalen bestrijden. Maar of zoiets zal werken is maar de vraag.
Paniek bij het uitzoeken van kerstcadeaus? Dan hebben we goed nieuws. Je hoeft met kerst lang niet zoveel cadeautjes te kopen als je zou denken. Een groot cadeau en een kleintje erbij vinden de meeste mensen minder leuk dan één groot cadeau, zegt nieuw onderzoek.
Mensen denken dat ze weten wat ze willen. Maar onze voorkeuren blijken heel simpel te kunnen worden gemanipuleerd, zo blijkt uit gedragseconomisch onderzoek. In onze voorgeprogrammeerde reacties op bepaalde signalen hebben we wel wat weg van een kolonie mieren.
Volgens economen kiezen we rationeel. Dit te eenzijdig uitgangspunt leidt tot interessant onderzoek.
Of althans, dat concluderen drie Australische wetenschappers nadat ze 520 zorgprofessionals ondervroegen. Maar klopt het ook? Wie zich even verdiept in de statistiek van dit onderzoek, komt erachter dat de kop ‘Mannen en vrouwen even rationeel’ beter was geweest.
Dit is hoe we denken dat het 9 juni gaat: we maken een rationele afweging van de argumenten van politici en stemmen vervolgens op de beste partij. Maar zijn we wel zo verstandig? Heeft de vrije wil eigenlijk wel iets te zeggen in het stemhokje?
De oorzaak van de vliegramp in Tripoli is nog onbekend. Wel was er sprake van laaghangende bewolking en verouderde technologie op het vliegveld. Eerdere vliegrampen laten zien dat lastige omstandigheden, gecombineerd met onbewuste denkfouten van de piloot, fataal kunnen zijn.
Natuurlijk word je niet opgewonden van dieren en gebruik je een condoom als je seks hebt met iemand die je niet zo goed kent. Toch? Wetenschappers ontdekken dat zodra passie stijgt, de rationaliteit ver te zoeken is.
Of het nu gaat om een financiële crisis of een kabinetscrisis, één van de oorzaken wordt volgens Victor Spoormaker steeds over het hoofd gezien: slaaptekort. Na te weinig slaap reageert je brein namelijk anders op het idee van winst of verlies en daardoor neem je slechtere, irrationele besliss...
Het is echt waar: ook in 2010 zijn de sterren weer van invloed op ons leven. Alleen heeft dit niets te maken met de magische kracht van planeten. Het komt door de manier waarop ons brein omgaat met de algemene voorspellingen in een horoscoop.
Volgens professor Ap Dijksterhuis neemt ons onbewuste de beste beslissingen. Maar uit nieuwe experimenten blijkt dat de eerste indruk net zo goed is, en een rationele afweging nog beter. Wat is er aan de hand?
Mensen – ook zeer intelligente – zijn aan de lopende band irrationeel. We maken rare keuzes, doen stomme dingen en vergeten om de haverklap na te denken waar dat wel nodig is. Waarom eigenlijk? En moeten we onze kinderen op school niet beter leren om rationeel te zijn?