Naar planeet B
Dag aarde! We verhuizen naar Mars. Is verhuizen naar een andere planeet een uitweg uit de klimaatcrisis? “Ook daar zullen we snel te veel gaan nemen van de natuurlijke hulpbronnen.”
Dag aarde! We verhuizen naar Mars. Is verhuizen naar een andere planeet een uitweg uit de klimaatcrisis? “Ook daar zullen we snel te veel gaan nemen van de natuurlijke hulpbronnen.”
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
In reactie op de economische sancties vanuit het westen, heeft president Vladimir Poetin van Rusland opgedragen de nucleaire macht in paraatheid te brengen. Dertig jaar na het einde van de Koude Oorlog staan de spanningen tussen Rusland en het Westen weer ongelooflijk op scherp. Ligt een nieuw...
De lancering van de Delftse studentenraket Stratos III is mislukt. De ruim acht meter hoge raket moest het Europese hoogterecord voor studentenraketten verbreken, ruim 32 kilometer, maar zo’n twintig seconden na lancering viel de raket uit elkaar en belandde in stukken in zee.
Halverwege de ruimte had hij moeten komen. De door Delftse studenten ontwikkelde Stratos II-raket kwam vorige week echter niet van het lanceerplatform af. Het weer en technische problemen speelden de lancering parten.
Afgelopen vrijdag werden er vanuit Frans-Guyana de vijfde en zesde Galileo-satellieten gelanceerd. De volgende dag werd bekend dat er ‘onregelmatigheden’ waren. Dat was zacht uitgedrukt, de satellieten draaien in een verkeerde baan rond de aarde.
Direct nadat bekend was dat de twee zwarte dozen van MH17 gevonden waren, werd gesuggereerd dat ze werden gemanipuleerd. Maar kan dat wel? En wat staat er precies op de black box? Kennislink vroeg het luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft).
Een weersatelliet in een baan rond de aarde of een aapje op 120 kilometer hoogte. Sommige landen gaan tot het uiterste om op ruimtevaartgebied met de ‘grote jongens’ mee te kunnen doen. Kennislink werpt een blik op de eerste ruimtevaartstapjes van Noord-Korea en Iran.
Sinds de pensionering van de Space Shuttles in 2011 kan NASA eigenhandig niets meer naar ruimtestation ISS lanceren. Toch wordt er op Amerikaanse bodem hard gewerkt aan opvolging. Niet door NASA, maar door een commercieel bedrijf. SpaceX lanceert deze maand hun onbemande Dragon-capsule naar he...
De Stratos raket van de Delftse studenten raketbouwersvereniging DARE is officieel klaar voor de start. Met de raket doen de studenten begin maart een aanval op het Europese hoogterecord voor amateur raketbouwers. Stratos moet ongeveer vijftien kilometer hoog komen. De lancering vindt plaats i...
23 oktober was een grote dag voor de Delftse raketbouwersvereniging DARE. Op het militaire oefenterrein in ’t Harde werden drie motoren getest voor de Stratos-raket, die begin volgend jaar het hoogterecord voor amateurraketten moet gaan breken. De motortest was het laatste grote ijkpunt voor d...
Studenten van de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft testen vandaag (27 mei) een methaan raketmotor. Methaan staat als brandstof in de belangstelling als alternatief voor waterstof. Het geldt ook als milieuvriendelijker en gebruikersvriendelijker dan de brandstoffen die...
Dankzij het niet-aflatende agressieve gegrom vanuit Noord-Korea en Iran kan president Bush lustig verder bouwen aan zijn ruimteschild, dat de Verenigde Staten moet beschermen tegen raketaanvallen. Een zeer betrouwbaar systeem, zeggen de liefhebbers. Niet verdedigingsvaardig, een presidentiële ...
Burt Rutan’s SpaceShipOne is halverwege zijn poging de Ansari X-Prize binnen te slepen. Die prijs van 8 miljoen euro staat klaar voor het eerste team dat twee keer achtereen een ruimteschip lanceert.
Na de eerste particuliere ruimtevlucht afgelopen juni is de Ansari X-prize in zicht. SpaceShipOne gooit hoge ogen om als eerste de prijs binnen te halen, maar een Canadese concurrent geeft tegengas. Met een heliumballon, wel te verstaan.
“Ten, nine, eight…” Wie heeft het nog nooit gehoord, die tien seconden voor een lancering? Op “zero” ontbranden enorme motoren en een raket raast de ruimte in.
De vraag of de Verenigde Staten een intercontinentale raket kunnen neerhalen, is van het grootste belang nu Donald Trump en Kim-Jung Un elkaar bestoken met dreigementen. Een jaar of tien jaar geleden waren onafhankelijke experts nog zeer sceptisch over de mogelijkheid.
Hoe brengen we ruimtevaart in de klas? Ariane, het Apollo-programma, de spaceshuttles enzovoort. Ze fascineerden al verschillende generaties van studenten. Waarom bouwen we en ontwerpen we geen waterraketten in de klaslokalen. Dus: ignition binnen de 20 seconden?
De Ariane 4 betekende een belangrijke verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke Ariane 1 omdat de eerste trap compleet werd herzien en sterk werd vergroot. Hierdoor werd het mogelijk een raket met veel maar lading dan voorheen in een geostationaire baan om de Aarde te brengen.