Oorlog, corona en klimaatproblemen
Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
De vele wetenschappelijke inzichten over de ontwikkeling van kinderen en hun hersenen zijn weinig bekend bij het grote publiek. Jelle Jolles pleit voor een betere dialoog tussen wetenschap en praktijk.
Het blijft verleidelijk: nog even die late film afkijken ook al gaat de wekker weer vroeg volgende morgen. Toch kunnen pubers beter zorgen dat ze genoeg slaap krijgen. Bij pubermuizen verstoort een slaaptekort namelijk de balans tussen de aanmaak en afbraak van hersenverbindingen, ontdekten w...
Wanneer begint de puberteit? Op je twaalfde levensjaar? Je veertiende? Of al op je negende? Nou, ruime tijd voordat de aanstaande puber of de ouders het doorhebben, timmeren hersenen en hormonen aan de weg voor de toekomst. Dat blijkt uit een nieuwe ontdekking van Jiska Peper van de Universite...
Nieuw onderzoek laat zien dat een puber minder snel probleemgedrag ontwikkelt als hij uit een warm nest komt. Met kille en afwijzende ouders, wordt de kans op gedragsproblemen juist groter. Goede vrienden kunnen een problematische relatie met ouders maar voor een deel compenseren.
Onder invloed van testosteron verandert de stem van een jongen in de puberteit: hij wordt lager en luider. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk, en waarom krijgen meisjes geen vrouwelijke versie van de baard in de keel?
Puberhersenen zijn nog niet goed in staat om zelfstandig te leren. Het ‘nieuwe leren’ is dan ook niet zo geschikt voor scholieren, bepleiten hersenwetenschappers.
Hoewel je populariteit niet kunt afdwingen, helpt stoer en antisociaal gedrag jongeren wel om status in een groep te krijgen en te behouden. Meestal gaat het hierbij om roken, drinken of kleine delinquentie; het zogenaamde stoer doen. Het is overigens niet zo dat anderen je door dit stoer doen...
Jongeren van 12 tot 14 laten hun drinkgedrag beïnvloeden door klasgenoten met meer status en jongeren waarmee ze graag bevriend willen zijn. En hoe vriendelijker hun persoonlijkheid, hoe gevoeliger ze zijn voor de invloed van anderen in hun groep.
Hoewel je populariteit niet kunt afdwingen, helpt stoer en antisociaal gedrag jongeren wel om status in een groep te krijgen en te behouden. Niet dat anderen je dan aardiger gaan vinden overigens.
Jongeren van 11 zijn nog tamelijk gezond, maar tegen de tijd dat ze 16 zijn is dat veranderd: ze hebben meer problemen, drinken, roken en blowen meer en hebben een ongezondere leefstijl. Vooral meisjes en VMBO’ers ontwikkelen zich in negatieve zin tussen 11 en 16.
Diabetes is een chronische aandoening. Wie het eenmaal heeft komt er niet meer vanaf. Gelukkig wordt de zorg voor diabetespatiënten steeds beter.
Als ouders weten wat hun kind allemaal uitspookt op straat, heeft het kind minder kans te ontsporen. Kinderen dwingen om te vertellen over hun vrijetijdsbesteding lijkt echter niet efficiënt. Het is vooral belangrijk is dat kinderen uit zichzelf gaan vertellen, zonder dat ouders hier om vragen...