Lessen uit de digitale spreekkamer
Medisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Medisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
‘Gedeelde smart is halve smart’, wie kent de uitspraak niet? Die vlieger gaat helaas niet helemaal op, want je emoties delen met anderen helpt op de lange termijn niet om je beter te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Lisanne Pauw.
Nederlandse media hanteren bij berichtgeving over suïcide speciale richtlijnen om imitatiezelfmoorden tegen te gaan, maar deze zijn onvoldoende onderzocht.
NEMO Kennislink sprak met onderzoekers die vanaf vrijdag onderzoek doen op Lowlands. Waarom is zo’n muziekfestival daar nou juist zo geschikt voor?
Hoe veilig is het om je DNA in een databank te laten opslaan? En kleven er ook ethische bezwaren aan deze praktijken? Filosoof Rob Zwijnenberg onderzoekt dit.
Amper nog beweegruimte. Stank en ongedierte. Wie weleens een documentaire of realityshow heeft gezien over hoarding weet hoe verzamelwoede uit de hand kan lopen. Maar wat veroorzaakt dit gedrag precies?
De eindexamens zijn weer begonnen. Boeken open, koptelefoon op, lekker muziekje aan en blokken maar! Maar helpen die deuntjes wel bij het studeren?
Je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Deze NEMO Kennislink LIVE staat in het teken van de invloed van onze omgeving op ons eet- woon- en sociale gedrag.
Wanneer je als stel worstelt met problemen, biedt relatietherapie dan een oplossing? Vaak wel, gelukkig. Tegelijkertijd is het zeker geen magische pil en spelen de omstandigheden een grote rol.
Innovatie is hip. Toch blijft het vaak een beetje een vaag begrip. Wat houdt het eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk? NEMO Kennislink voelt psychologe en innovatie-expert Janina den Hertog aan de tand.
Eindelijk meer tijd voor elkaar en huiselijke gezelligheid: je zou denken dat de kerstvakantie stellen nader tot elkaar brengt. Toch hebben echtscheidingsadvocaten het in januari extra druk. Hoe valt die piek te verklaren?
Met feiten en adviezen van zorgverleners alleen lukt het nierpatiënten niet om minder zout te eten. Psychologen, artsen en diëtisten ontwikkelden daarom samen een programma om ze daarbij te helpen. En dat bleek te werken: patiënten aten minder zout en hun bloeddruk ging omlaag.
De Nobelprijs voor Economie gaat naar Richard H. Thaler voor zijn bijdragen aan de gedragseconomie. Door het werk van Thalers hebben economen en beleidsmakers beter zicht op wat schijnbaar irrationeel koop- en aanschafgedrag in de hand werkt.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid velde 28 september 2017 een hard oordeel over het gebrek aan goed materieel waar de Nederlandse vredesmissie in Mali mee kampt. Dat is echter niet het enige obstakel waar militaire uitzendingen tegenaan lopen volgens organisatiepsycholoog Eric-Hans Kramer.
De filosoof Kant en psychologie gaan niet door een deur, is de heersende mening. Dit is een onterecht beeld, mede ontstaan door een methodestrijd in de negentiende eeuw. Peter Sperber geeft met zijn proefschrift de verliezers hun plek terug in de geschiedenisboeken.
Hoe gruwelijker en opzienbarender zijn misdaden, hoe meer vrouwelijke fans een zware misdadiger doorgaans heeft. Zo bestaat er een heuse fanclub voor de Boston Bomber, trouwde een vrouw die Joran van de Sloot amper kende met hem in de gevangenis en ontvangt Marc Dutroux nog altijd liefdesbriev...
Misdadigers die een overval tot in detail plannen denken misschien slim bezig te zijn en rijk te worden. Maar ze kunnen het beter laten. Het plegen van overvallen kost gemiddeld meer geld dan het oplevert, becijferde misdaadonderzoeker Mieke Struik.
Het bestaat: coachen met hulp van paarden, voor mensen die aan zichzelf willen werken. Zelfs mensen met psychische klachten als burn-out en autisme zouden baat hebben bij sessies met paarden. Maar hoe zit het met de wetenschappelijke onderbouwing?
Bevindingen die niet te repliceren zijn: de psychologie lijkt er meester in. Is het echt zo’n drama? Het vakgebied kent heus technische mankementen, maar is niet de enige die aanloopt tegen een replicatie-crisis.
Weet jij nog waar en wanneer je voor het laatst hebt gehuild? Luchtte het op of voelde je je na afloop nog steeds verdrietig? Huilprofessor Ad Vingerhoets onderzoekt waarom mensen – en alléén mensen – huilen.
Promovenda Renée Visser (Universiteit van Amsterdam) slaagde erin om tijdens een angstige gebeurtenis twee soorten neurale processen van elkaar te onderscheiden: die van het moment zelf, en die betrokken zijn bij de opslag van angst in je geheugen.
Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Geen toeval, want in september vinden de meeste scheidingen plaats. Hoe is dat voor de kinderen die erbij betrokken zijn? In april sprak Kennislink met socioloog Ed Spruijt tijdens een eerdere discussie over dit onderwerp in Cafe de Liefde in Amsterdam.
Of het nu gaat om het oplossen van ontvoeringen of het oppakken van die ene overvaller die er pijlsnel vandoor ging. Rechercheurs zijn erg afhankelijk van de observaties van ooggetuigen in de uitvoering van hun werk. Maar dergelijke getuigenissen zijn niet altijd even betrouwbaar. Wat is hier ...
Bij een Alzheimerpatiënt heeft vergeten de overhand, terwijl een soldaat traumatische herinneringen maar wat graag zou wissen. Kennislink brengt verslag uit van de ‘Nacht van de Herinnering’, een lezing over ons geheugen van hoogleraar psychologie Douwe Draaisma (Rijksuniversiteit ...
Chimpansees doen het onderling, maar mensen ook: pupilsynchronisatie. Psychologe Mariska Kret ontdekte dat het spiegelen van pupilgrootte tussen individuen vermoedelijk een belangrijk mechanisme is bij het ontstaan van vertrouwen; maar wel op voorwaarde dat het een soortgenoot betreft.
Voor zowel de donor als de ontvanger en hun omgeving is de procedure rond de nierdonatie bij leven en de niertransplantatie een ingrijpende gebeurtenis.
De zomervakantie is weer voorbij en de meesten van ons zijn inmiddels alweer lekker uitgerust aan het werk. Maar als je je onvoldoende gezien of gewaardeerd voelt op je werk, of je in een heuse slangenkuil waant, kan dat uitgeruste gevoel volledig omslaan. Gelukkig verschaft psychologe Linda v...
De Nederlandse arts en ‘mensenrechtenverdediger avant la lettre’ Jan Wier protesteerde in de zestiende eeuw als een van de eersten tegen heksenvervolgingen. Zijn biograaf Vera Hoorens vraagt zich af of hij dat uit mededogen voor de onschuldige vrouwen deed of dat Wier stiekem ook a...
Meer dan de helft van de psychologische studies bevat fouten. Onderzoekers doen alles om hun gegevens op te poetsen en een effect te kunnen aantonen, concludeert promovenda Marjan Bakker. “Zo meten we steeds effecten die er niet zijn.”