Nanodeeltjes imiteren hersencellen
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
Mensen met een geamputeerd been weer laten lopen met afgedankt plastic. Dankzij Britse onderzoekers is het binnenkort misschien wel mogelijk.
Bij blinde mensen komen beelden niet aan in de hersenen, omdat de oogzenuw of het netvlies stuk is. Neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut ontwikkelen een prothese waarmee blinden hun omgeving zien via hersenstimulatie. Bij de eerste aap werkt het.
Met een ingenieuze geprinte kubus laten Nederlandse wetenschappers zien dat ze een flexibel materiaal kunnen voorprogrammeren om specifiek op ‘indrukken’ te reageren. Ze maakten een kubus die onder druk een smiley tevoorschijn tovert. De techniek zou gebruikt kunnen worden voor per...
Vijf van de honderd kunstheupen, katheters en andere implantaten infecteert. Om dat aantal terug te dringen, werken wetenschappers aan strategieën om bacteriën te tackelen in hun race om het implantaat te bezetten.
Voor het eerst hebben wetenschappers iemand zijn tastzin teruggegeven met een prothese. Daarmee lukte het de proefpersoon om objecten blind op te pakken en te bepalen of ze hard of zacht zijn.
Medische hulpmiddelen en implantaten kunnen besmet raken met bacteriën. Vervelend, want zo’n besmetting is erg lastig op te sporen en te behandelen. Wetenschappers van het UMC Groningen hebben daar nu iets op gevonden. Zij gebruikten een fluorescerend antibioticum om bacteriën zichtbaar te kun...
Hij praat, zijn hart klopt en zijn alvleesklier zorgt er zelfs voor dat zijn bloedsuikerspiegel in orde is. Ontmoet Rex: de eerste bionische man, die voor tweederde uit kunstmatige organen en ledematen bestaat.
De wetenschap van nu laat oorlogsslachtoffers opnieuw lopen en gehandicapten sprinten. Het ontwikkelen van nieuwe prothesen en de komst van elektronische implantaten kan ons fysieke bestaan ingrijpend veranderen. Worden we straks ingehaald door gehandicapte bionische atleten?
Een mens dat gebruik maakt van kunstmatige, mechanische systemen in zijn lichaam, in plaats van bijvoorbeeld een oog, arm of been: wat is er mogelijk? Rob Spence, een Canadese filmmaker die zelf een bionisch oog heeft, onderzoekt het in zijn documentaire.
Een team van Duitse wetenschappers en chirurgen ontwikkelde een armprothese die fantoompijn tegengaat. Door de zenuwen in de stomp te blijven stimuleren, voorkomt de prothese dat het brein zintuiglijke informatie verkeerd verwerkt.
Mensen met een geamputeerde voet hebben een prothese nodig om te lopen. Helaas kost dit lopen nog erg veel moeite, omdat de protheses niet bewegen zoals normale voeten. Een onderzoeker van de TU Delft heeft onlangs een kunstvoet ontwikkeld die de natuurlijke beweging wel goed nabootst.
Verlamming van de ledematen als gevolg van een beschadigde ruggengraat kan worden omzeild door signalen van de hersens om te leiden met elektronica. In Nature vertellen Amerikaanse wetenschappers voor het eerst over tijdelijk verlamde apen die de spieren in hun armen konden aanspannen dankzij ...
Onderzoekers van de universiteit Twente en het Radboud ziekenhuis gaan hun krachten bundelen om de kwaliteit en levensduur van prothesen te verbeteren. Afgelopen donderdag trad werktuigbouwkundige Nico Verdonschot aan als hoogleraar Implantaat Biomechanica. Zijn jarenlange praktijkervaring met...
Nieuwe ontwikkelingen in onder andere de micro- en nanotechnologie kunnen van grote betekenis zijn voor patiënten bij wie een been is geamputeerd. Zo kan een prothese worden gekoppeld aan bestaande zenuwen of zelfs het brein en kan zo een natuurlijke prothese werkelijkheid worden.