‘Winnen moet nooit het doel van een gesprek zijn’
Stikstof, vaccinatie of immigratie. Steeds vaker voelen we ons lijnrecht tegenover elkaar staan. Volgens David McRaney moeten we ánders communiceren.
Stikstof, vaccinatie of immigratie. Steeds vaker voelen we ons lijnrecht tegenover elkaar staan. Volgens David McRaney moeten we ánders communiceren.
Het lijkt vaak onbegonnen werk om iemand van mening te doen veranderen. Toch is het niet onmogelijk. Dat laat David McRaney zien in ‘Hoe verander je een mening?’
Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
De filterbubbel als echokamer van je eigen gelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen juist vasthouden aan hun eigen mening, wanneer geconfronteerd met mensen die radicaal anders denken.
De tegenstellingen tussen moslims en andere Nederlanders zijn de afgelopen jaren dusdanig uitvergroot dat Nederland wel tot op het bot verdeeld leek. Dat had echt anders gekund, stelt onderzoekspsycholoog Hans Crebas: de Nederlandse regering had veel duidelijker moeten communiceren.
Conflictdenken is populair. Een beetje polarisatie zou goed voor de samenleving zijn. Prof. Carsten de Dreu is het hier niet mee eens. “Polarisatie is slecht en conflicten zijn meer slecht dan goed.”
Na de opkomst van Fortuyn leek het hek van de dam: samenleving en politiek kwamen steeds meer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Journalisten en opinieleiders spraken van polarisatie. Maar is er eigenlijk wel sprake van toenemende polarisatie rondom etnische integratie? Uit politicologisch o...
Iets meer dan de helft (54%) van de Nederlandse jongeren staat negatief ten opzichte van moslims. Dit blijkt uit een onderzoek van het departement Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Geen positief direct contact is de belangrijkste verklaring voor de negatieve houding.
Andreas Flache doet onderzoek naar sociale relaties op een wel heel bijzondere manier. Niet door mensen te bestuderen of te interviewen, maar door middel van wiskundige computermodellen. Die modellen geven ook nog verassende uitkomsten. Volgens Flache’s modellen leidt meer contact tussen...
De onbewolkte hemel is blauw. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het niet. Want waar komt dat blauw vandaan?
De regenboog spreekt zeer tot de verbeelding; dat is door de eeuwen heen al het geval. Hij is prachtig strak en kleurrijk, heeft iets mystieks, iets ongrijpbaars. Hoe krijg je zoiets uit een regenbui en een zonnestraal?
Het is zover: de eerste niet te kraken beveiliging is op de markt. Kwantum-encryptie is gegarandeerd veilig: elke poging tot afluisteren is meteen zichtbaar voor zender en ontvanger. Zo weten ze zeker dat niemand de sleutel tot de code in handen kan krijgen.
Sinds een paar jaren kruipen er insectenrobots over deze aarde. Het zijn geen nieuwe speeltjes voor kleine en grote kinderen. Het zij robotmodellen van levende insecten. Biologen bouwen deze robotten om er dierlijk gedrag mee te bestuderen.
De inwendige structuur van kristallen komt in een fascinerend kleurenpatroon naar voren als je ze onder de polarisatiemicroscoop bekijkt. Hugo Meekes vertelt waarom die kristallen zo wonderschoon zijn.