Planten vooruit- en terugspoelen
Leidse onderzoekers vonden een manier om plantenleven te besturen. Met twee genen kunnen ze de levensfases ‘doorspoelen’ om snel nakomelingen te krijgen, of ‘terugspoelen’ naar een vroegere levensfase.
Leidse onderzoekers vonden een manier om plantenleven te besturen. Met twee genen kunnen ze de levensfases ‘doorspoelen’ om snel nakomelingen te krijgen, of ‘terugspoelen’ naar een vroegere levensfase.
Plantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem van planten te versterken, en daarmee de landbouw te verduurzamen.
Biologen Merel Soons en Yann Hautier naar de effecten van klimaatverandering en biodiversiteit van plantgemeenschappen. ‘We hebben al sterke aanwijzingen dat de natuur effecten van een veranderend klimaat beter kan opvangen wanneer er meer diversiteit in een plantgemeenschap is.’
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
Helofytenfilters, natuurlijke zuiveringssystemen, zijn volop in ontwikkeling zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Door hun korte waterketen en gering energiegebruik kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2.
Planten weten goed hoe ze licht om moeten zetten in energie, maar volgens Roberta Croce kan dit proces een stuk efficiënter. Zij ontving onlangs een NWO TOP-subsidie en wil hiermee onderzoeken hoe planten meer soorten licht absorberen en meer voedsel produceren.
Vrijwel alle planten leven samen met schimmels. Sterker nog, zonder elkaar zouden planten en schimmels niet kunnen overleven. Schimmels vormen netwerken van draden onder de grond waardoor planten effectief voedingstoffen op kunnen nemen en met elkaar kunnen communiceren.
De wereldbevolking groeit gestaag. De voorspelling is dat de teller stijgt van 7,5 miljard nu naar 9,7 miljard in 2050; miljarden monden extra die gevoed moeten worden. Met de overdaad aan producten in onze supermarkten is het moeilijk voor te stellen dat het tekort aan voedsel één van de groo...
Minder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf Impossible Foods brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: heem.
Veel planten kunnen slecht tegen droogte. Wetenschappers van het Japanse RIKEN-instituut ontdekten dat een behandeling met azijnzuur helpt om de droogte te doorstaan. Is dit een simpele en goedkope oplossing voor landbouw in droge gebieden?
Planten kunnen echte krachtpatsers zijn. Bijvoorbeeld in de manier waarop ze via exploderende peulen hun zaden de wijde wereld in slingeren. In Angewandte Chemie beschrijven onderzoekers van de Universiteit Twente hun kunstmatige zaadpeul. Een lichtgevoelig materiaal dat ook een explo...
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.
Onze straten en wegen staan vol met lantaarnpalen. Die zijn niet echt fraai en verbruiken bovendien behoorlijk wat energie. Zouden lichtgevende bomen een alternatief kunnen zijn? Wim Schmidt, sterrenkundige en voorzitter van het Platform Lichthinder, denkt van niet. “Ik vind dit een belachelij...
Onze straten en wegen staan vol met lantaarnpalen. Die zijn niet echt fraai en verbruiken bovendien behoorlijk wat energie. Lichtgevende bomen zouden een alternatief kunnen zijn. Welk onderzoek is hier voor nodig? En hoe realistisch is het eigenlijk dat fietspaden en autowegen straks verlicht ...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg de tienjarige Wies van Balen zich af of planten zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen met drinken. De vraag wordt beantwoord door biologe Lot Gommers, van de afdeling Ecofysiologie van Planten van de Universiteit Utrecht.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een actuele gebeurtenis. Deze week schrijft biologe Lot Gommers over het nut van onkruid en wat we ervan kunnen leren.
Ook hyperparasieten, parasieten die in staat zijn andere parasieten te infecteren, maken gebruik van de waarschuwingsstoffen die planten produceren op het moment dat zij door rupsen worden aangevreten. Dat blijkt uit onderzoek van entomoloog Erik Poelman. Deze ontdekking heeft wellicht gevolge...
Menigeen heeft het wel eens gezien: hars dat langs een stam van een naaldboom naar beneden glijdt – vaak langzaam, maar soms snel. Sommige insecten komen daarbij onverhoopt in het hars terecht. Spectaculaire ontdekkingen zijn nu gedaan in versteend hars van 230 miljoen jaar oud.
Planten kunnen drie dingen doen tegen klimaatverandering. Migreer richting de polen, pas je ter plekke aan of doe niets en sterf (uiteindelijk) uit. Eigenlijk weten we over de tweede optie nog bijzonder weinig…
Aflaatbomen zijn het. De bomen die we planten om klimaatverandering tegen te gaan nemen koolstofdioxide op uit de atmosfeer. We moeten echter niet alleen kijken naar wat er boven de grond groeit, maar ook naar wat er gebeurt met het koolstof dat in de bodem zit opgeslagen. Onverwachte resultat...
Plantenveredelaars zijn voortdurend bezig om bestaande voedselgewassen nog verder te verbeteren. Zo proberen zij bijvoorbeeld planten te kweken die een hogere opbrengst kunnen genereren dan de huidige gewassen. De methode die veredelaars daarvoor gebruiken is nogal omslachtig, meent bioloog Er...
Het weer wordt steeds grilliger als gevolg van klimaatverandering. Hierdoor nemen zowel droge als natte extremen toe. Juist plantensoorten die nu al bedreigd worden, kunnen hier slecht tegen. Hun stress neemt toe…
Sommige planten kunnen als ze onder water staan, energie vrijmaken zonder dat daar zuurstof voor nodig is. Een onderzoeksteam bestaande uit Nederlandse, Duitse en Italiaanse biologen heeft nu ontdekt hoe planten dat doen. Dankzij die ontdekking wordt het mogelijk om landbouwgewassen minder kwe...
48 uur in een luchtdichte kamer: je moet er maar zin in hebben. Geoloog Iain Stewart liet zich dit weekend samen met een verzameling planten opsluiten, om te bewijzen dat die genoeg zuurstof produceren om hem in leven te houden…
Rampspoed trof de aarde zo nu en dan in het verleden. Bijvoorbeeld rond 375 miljoen jaar geleden, toen 70-80% van alle soorten in korte tijd uitstierf. Zowel op zee als op het land vielen slachtoffers. Steeds meer aanwijzingen stapelen zich op dat het plantenrijk hierbij een cruciale rol speel...
Hoe planten reageren op een stresssituatie als droogte hangt niet alleen af van hun genen, maar ook van de omgeving waarin zij als klein plantje opgroeiden. Die omgeving bepaalt namelijk welke genen wel of niet tot expressie komen. Dat concludeert een team van Canadese wetenschappers naar aanl...
Biotechnologie, de kunst van het knutselen met de natuur, is al duizenden jaren oud. De Aziaten die de rijst als voedsel verbouwden deden het ook. Uit genetisch onderzoek blijkt nu dat de eerste Aziatische rijstboeren vooral planten uitkozen met een speciaal gen, ook al wisten ze dat zelf niet...
Klimaatverandering leidt in Europa niet tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Wel zal de verspreiding van planten, vogels en zoogdieren over het continent in 2080 homogener zijn dan nu. Dat schrijven Franse biologen deze week in vakblad Nature.
In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. De biologie levert bijvoorbeeld mooie beelden van planten op.
Gentechnologie wordt overal ter wereld gebruikt, maar in Europa discussiëren we al ruim tien jaar over de gevaren en het nut ervan. Zijn de argumenten van toen nog even sterk als nu? Als groot nadeel wordt vaak genoemd dat het onnatuurlijk zou zijn, en daarom onveilig. Werkt het echt zo?