Vastgevroren voor de wetenschap
Tientallen internationale wetenschappers lieten zich doelbewust op een ijsbreker vastvriezen in het Noordpoolijs om onderzoek te doen naar het effect van klimaatverandering. Twee biologen vertellen erover.
Tientallen internationale wetenschappers lieten zich doelbewust op een ijsbreker vastvriezen in het Noordpoolijs om onderzoek te doen naar het effect van klimaatverandering. Twee biologen vertellen erover.
Bijna dertig studenten gingen mee de zee op tijdens de onderzoeksexpeditie NICO. Veel van hen willen nu door in het onderzoek, zoals student Tom Theirlynck.
De tweede etappe van de NICO-expeditie is van start gegaan! Vanaf Las Palmas is het onderzoeksthema ‘de thermostaat van het klimaat’. De RV Pelagia vaart van de Canarische Eilanden via de Mid-Atlantische rug en de noordkust van Zuid-Amerika naar het Caraïbisch gebied.
Het onderzoeksschip Pelagia is onderweg van Texel naar Gran Canaria. Dit is de eerste etappe van de grootschalige NICO-expeditie die een half jaar duurt. Op NEMO Kennislink zijn de avonturen van de wetenschappers te volgen.
Het onderzoeksschip Pelagia is onderweg van Texel naar Gran Canaria. Dit is de eerste etappe van een expeditie die een half jaar duurt. Deze etappe staat in het teken van plankton vissen.
Na een kort technisch oponthoud is RV Pelagia vertrokken: de haven van Texel is verruild voor het ruime sop. De komende twee weken zal het onderzoeksschip koers zetten naar de Canarische Eilanden. Regelmatig zullen de opvarende wetenschappers het planktonnet overboord gooien.
De temperatuur van de zee meten, voorspellen waar een olievlek heen gaat of nagaan welke invloed geluid heeft op het leven onder water. Dat is allemaal mogelijk dankzij de planktonrobots van de universiteit van Californië.
Er zit maar heel weinig ijzer in de oceaan. Toch is het zeer belangrijk voor de groei van algen. Meer ijzer betekent dan ook meer algen. Het ijzergehalte blijft echter niet altijd hoog…
Volgens onderzoek gepubliceerd in 2010 zouden oceanen steeds minder plantaardig plankton – een cruciale schakel in de voedselketen – bevatten. Deze ontelbare organismen worden gemeten door de kleur van het oceaanwater te bepalen. Marcel Wernand promoveert op dit onderwerp. Zijn res...
Onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel deden onlangs opmerkelijke waarnemingen in Atlantische Oceaan bij de Canarische eilanden. Ook op grote diepte en in het volkomen donker beweegt het dierlijk plankton heel regelmatig heen en weer op het r...
UvA-biologen drs. Maayke Stomp en prof. dr. Jef Huisman toonden in 2004 met laboratoriumexperimenten aan dat rode en groene planktonsoorten kunnen samenleven door elk een ander deel van het lichtspectrum te gebruiken.
Door opwarming van de bovenlaag van de oceanen worden minder voedingsstoffen aangevoerd uit de diepere lagen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselketens van de oceanen en voor de opname van het broeikasgas koolstofdioxide in de oceanen. De resultaten van hun onderzoek zijn vandaag...
Al zeker honderd jaar worden er op zee lichtgevende verschijnselen waargenomen waarvoor nog steeds geen fatsoenlijke verklaring is. Er is in de loop der jaren veel gespeculeerd over de mogelijke oorzaken: van biologische tot seismische bronnen en zelfs mogelijke verbanden met UFO’s en gr...
Orkanen zorgen voor de groei van piepkleine plantjes in de onvruchtbare bovenlaag van de oceaan. Unieke beelden van de NASA laten voor het eerst dit effect van orkanen zien. De plantengroei heeft veel invloed op het wereldklimaat en de koolstofkringloop…
Veel mensen zijn stomverbaasd als ze voor het eerst lichtgevende golven zien op een mooie zomeravond aan het strand. Nog verbaasder zijn ze als ze horen dat een klein algje hiervoor verantwoordelijk is. Ditzelfde algje zou ook wel eens een belangrijke predator kunnen zijn van jonge schelpjes. ...
Planktondiertjes en –plantjes, de hoofdrolspelers in het voedselweb onder water, staan iedere dag bloot aan bedreigingen van andere waterbewoners die hen als een lekker hapje beschouwen. Gelukkig weet het plankton zich prima te bewapenen tegen de vele vijanden. Dit artikel gaat over verschille...
Soms zijn schelpdieren (zoals mosselen) besmet met een gif. Als je ze opeet wordt je ziek. Microscopisch kleine organismen blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Maar waarom komt besmetting van schelpdieren op bepaalde plekken voor en op andere niet? De mens zelf speelt hierbij een rol, ma...