Vijf vragen over exoplaneten
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
De ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
Voor de wetenschap is het allerminst duidelijk hoe het universum zich ontwikkelde tot een plek waar de aarde en het leven kon ontstaan. Met ruimtetelescoop SPICA willen astronomen ontdekken hoe het heelal chemisch zo’n rijke plek werd en hoe zonnestelsels als het onze ontstaan.
Het sterrenkundige idee dat alle planeten tijdens de vorming van een zonnestelsel naar hun zon migreren kan de prullenbak in. Dat heeft de Leidse astronoom Sijme-Jan Paardekooper aangetoond met simulaties van planeetvorming. Paardekooper laat zien dat alleen grote, Jupiter-achtige planeten naa...
Twee jaar lang hebben sterrenkundigen van de Internationale Astronomische Unie gezocht naar goede definities om de hemellichamen van ons zonnestelsel te classificeren. Dat was nodig geworden, omdat er nogal wat verwarring was ontstaan over de status van de planeet Pluto en de andere grote obje...
Orde en regelmaat in het heelal? Vergeet het maar. Chaos is troef en ons zonnestelsel, met zijn keurige, cirkelvormige planeetbanen, is waarschijnlijk heel uitzonderlijk.
Den Haag, najaar 1944 – Terwijl de Hongerwinter Holland steeds vaster in haar wurggreep krijgt, werkt ondergedoken spoorwegingenieur Dirk Geerlings aan een verhandeling over het ontstaan van het Zonnestelsel. Als het stuk af is, gaat hij in het verzet en moet dat met de dood bekopen. Pas in 19...