Vijf vragen over exoplaneten
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Dag aarde! We verhuizen naar Mars. Is verhuizen naar een andere planeet een uitweg uit de klimaatcrisis? “Ook daar zullen we snel te veel gaan nemen van de natuurlijke hulpbronnen.”
De ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Bob vroeg zich af waar de aarde de energie vandaan haalt om rond de zon te blijven draaien. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
In het meeslepende I am Greta volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
In ‘A life on our planet’ blikt de 93-jarige David Attenborough terug op zijn leven. Zijn boodschap is helder: we kunnen de aarde herstellen, maar moeten het wel willen.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
In ‘Het kosmisch rariteitenkabinet’ nemen twee wetenschapsjournalisten je op komische wijze mee langs de eigenaardigste dingen in ons universum.
Al eerder werd er water ontdekt in de atmosfeer van planeten, maar nu hebben astronomen een vochtige planeet gevonden met ongeveer dezelfde temperatuur als de aarde. Over de kansen voor (aardachtig) leven zegt dat overigens niet zoveel.
Het is een raadsel hoe uit de chaotische oertijd van ons zonnestelsel een stelsel is ontstaan waarin planeten dezelfde kant op draaien én roteren. Amsterdamse astronomen denken nu een verklaring te hebben met een model waarin de planeten vlug samenklonteren uit kiezeltjes.
Uit metingen van de in 2017 gecrashte ruimtesonde Cassini blijkt dat het waait in Saturnus tot een diepte van 9000 kilometer. Ook blijkt dat de ringen relatief jong zijn en ontstonden toen een of meerdere manen op spectaculaire wijze botsten.
Een team van onder andere Belgische astronomen heeft maar liefst zeven rotsachtige planeten ontdekt rond de relatief nabije dwergster TRAPPIST-1. Een unicum en volgens wetenschappers zeer geschikt voor vervolgonderzoek.
Er is weer een nieuwe planeet ontdekt in de bewoonbare zone van een ster: TOI 1338 b. Maar wat wat betekent dat eigenlijk: ‘bewoonbare zone’?
Amerikaanse astronomen zeggen bewijs te hebben voor een enorm hemellichaam dat ver voorbij de baan van de buitenste planeet Neptunus om de zon draait. Ze deden computersimulaties van de vreemde en verstoorde banen van een handvol planetoïden in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Hun c...
Met een opvallend grote kern stelt de kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, wetenschappers voor een raadsel. Waarom is die kern vergeleken met de kern van de andere binnenplaneten relatief zo groot? Is dat al zo sinds de vorming van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, of is...
Bij ons zonnestelsel denk je snel aan de zon en haar acht planeten, maar er veel meer te ontdekken in de directe omgeving van de aarde. Kennislink duikt in zijn archief en maakt een tour door ons eigen zonnestelsel.
De nieuwe ALMA-telescoop heeft de eerste wetenschappelijke publicatie opgeleverd. Astronomen ontdekten dat de planeten die om de ster Fomalhaut cirkelen geen enorme gasreuzen zijn maar juist kleine planeten, ongeveer zo groot als de aarde.
Recente waarnemingen wijzen erop dat de planetoïde Lutetia een overgebleven restant is van hetzelfde oermateriaal waaruit onder andere de aarde is ontstaan. Astronomen ontdekten dat de eigenschappen van de planetoïde sterk overeenkomen met die van een zeldzaam soort meteoriet dat op aarde word...
Aan alles komt een einde, zo ook aan het bestaan van de aarde. Maar hoe?
Is onze aarde de enige bewoonbare planeet? Om die vraag te beantwoorden proberen sterrenkundigen zoveel mogelijk andere planeten te ontdekken en te bestuderen. De PRIMA-faciliteit op de Very Large Telescope in Chili makt het detecteren van planeten buiten ons zonnestelsel (zogenaamde exoplanet...
Bij het opstellen van theorieën over het ontstaan van ons zonnestelsel wordt er vaak van uitgegaan dat ons zonnestelsel in alle opzichten ‘gemiddeld’ is. Maar nieuw onderzoek door sterrenkundigen van Northwestern University (NU), gebaseerd op de gegevens van planeten bij andere ste...
Er is iets vreemds gaande voorbij Neptunus. Pluto kan de oorzaak niet zijn: die is daar te onbeduidend voor. Tijd om de planetenjagers in het geweer te roepen.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is bezig met de voorbereiding van toekomstige bemande onderzoeksmissies naar Mars. ESA zoekt vrijwilligers die deel willen nemen aan een gesimuleerde missie naar Mars van 520 dagen.
Twee jaar lang hebben sterrenkundigen van de Internationale Astronomische Unie gezocht naar goede definities om de hemellichamen van ons zonnestelsel te classificeren. Dat was nodig geworden, omdat er nogal wat verwarring was ontstaan over de status van de planeet Pluto en de andere grote obje...
Op 27 november jl. maakten Amerikaanse sterrenkundigen bekend dat een atmosfeer hebben gevonden bij een exoplaneet – een planeet bij een andere ster. De unieke waarneming wordt een doorbraak genoemd: tot nog toe wist men van de bekende 76 exoplaneten niet veel meer dan hun massa en omlooptijd....
Astronoom Mike Brown heeft een maantje gevonden rond de pas ontdekte ijsklomp 2003 UB313 – Xena in de wandelgangen. Gabrielle en Xena draaien ver buiten de baan van Pluto rond de zon. Planeten of niet? Dat zal de Internationale Astronomische Unie moeten bepalen.
Sterrenkundigen maakten nieuwe opnamen van de begeleider rond de bruine dwergster 2M1207, die bevestigen dat het om een planeet gaat met een massa van vijfmaal die van Jupiter. Het is daarmee de eerste echte foto van een planeet buiten ons zonnestelsel.
Al jarenlang speuren astronomen naar buitenaardse levensvormen. Zal er succes geboekt worden? En zo ja, is dat dan toe te juichen? Misschien hebben wezens van andere planeten wel snode plannen met ons hemellichaam. Of wellicht zijn ze juist bang voor ons en houden ze zich stil.