Tau, de constante der constanten
Weinig mensen zullen het zich realiseren, maar vandaag is een bijzondere dag, namelijk taudag: 28 juni. Of, in de Amerikaanse schrijfwijze: 6.28, de eerste drie cijfers van twee keer pi.
Weinig mensen zullen het zich realiseren, maar vandaag is een bijzondere dag, namelijk taudag: 28 juni. Of, in de Amerikaanse schrijfwijze: 6.28, de eerste drie cijfers van twee keer pi.
Australische onderzoekers hebben het onmogelijke gedaan: met een supercomputer hebben ze het zestig biljoenste binaire cijfer van het kwadraat van π (pi) gevonden.
31 december is traditiegetrouw de dag van de terugblik. De meesten kijken terug op het afgelopen jaar, maar de wetenschap blikt verder terug: 400 jaar, om precies te zijn. 31 december 1610 is de sterfdag van de Nederlandse scherm- en rekenmeester Ludolph van Ceulen.
Van het getal π is, in binaire notatie, het 2.000.000.000.000.000ste cijfer berekend: het is een nul. Een record, waaraan 1000 computers 23 dagen lang rekenden.
Zaterdag 14 maart is het pi-dag: een wiskunde-feestdag die dit jaar in Nederland wordt gevierd met choco-pi en een prijsvraag.
Hendrik Lenstra jr. is een van de grootste Nederlandse wiskundigen van de huidige generatie. Tot 2003 was hij werkzaam in Berkeley, het Mekka van wiskundig onderzoek. Nu is hij Akademiehoogleraar aan de Universiteit Leiden.
14 maart is het π-dag. Waarom? Omdat je die datum in de Amerikaanse notering schrijft als 3/14 en 3,14 is ongeveer gelijk aan het getal dat in cirkels verborgen zit. Ruim 300 jaar geleden werd de Griekse letter π voor het eerst gebruikt om het cirkelgetal voor te stellen.
Boeken en films, van Contact tot Pi, staan bol van het getal pi. De bijna magische verhouding tussen diameter en omtrek van een cirkel houdt de mensheid al eeuwen bezig. Verborgen kennis of getallenbrij?
Het bizarre feit dat hij een onder- en bovengrens voor pi op zijn grafsteen had staan, leverde hem de meeste bekendheid. We hebben het over Ludolph van Ceulen, wiskundige en schermmeester, wiens grafsteen rond 1800 verdween. Een speurtocht langs proefschriften, bibliotheken en reisverslagen br...
In september van dit jaar is door het team van professor Yasumasa Kanada van de universiteit van Tokio een nieuw record gevestigd op het gebied van het berekenen van decimalen van het getal pi. Het getal pi is nu bekend tot 1,24 biljoen cijfers achter de komma.
Geen enkel getal spreekt zo tot de verbeelding als het getal pi. Sommigen leren decimalen van buiten, anderen maken er hun levenswerk van om zoveel mogelijk decimalen te berekenen. Het is allemaal volstrekt overbodig, maar het levert een schat aan vermakelijke anekdotes op.
Het getal pi heeft op internet talrijke fans. Allemaal worden ze geobsedeerd door de willekeurigheid van de decimalen in het getal 3.14159265358979323846264338327950288…