Kunstmatige mini-bacterie zet afweer op scherp tegen tumor
Piepkleine deeltjes die lijken op een bacterie kunnen het immuunsysteem wakker schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen.
Piepkleine deeltjes die lijken op een bacterie kunnen het immuunsysteem wakker schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen.
In de natuur zijn het grote moleculen, zoals eiwitten, die belangrijke functies vervullen. Chemicus Helma Wennemers vraagt zich af of het mogelijk is om met kleinere moleculen veel van die nuttige eigenschappen te imiteren.
Als dé oplossing tegen resistente bacteriën worden tegenwoordig vaak bacteriofagen genoemd. Maar wetenschappers die onderzoek doen naar resistentie gaan liever op zoek naar andere antibiotica.
We waren er natuurlijk niet bij, vier miljard jaar geleden, toen de allereerste cel ontstond. Het blijft dus speculeren hoe het is gegaan. Op basis van experimenten denken onderzoekers uit de Verenigde Staten nu te weten hoe onderdelen van de primitieve cel samenkwamen.
Moleculen zo ontwerpen dat ze uit zichzelf grotere moleculen vormen die giftig zijn voor kankercellen. Dat is het recente werk van chemici van de Universiteit van Warwick.
Stanley Miller deed in 1953 een experiment waaruit bleek hoe belangrijke moleculen op de vroege aarde gevormd konden worden. Hij liet dozen achter vol met nooit geanalyseerde monsters. Amerikaanse wetenschappers namen ze alsnog onder de loep. Ze vonden een nieuwe manier waarop de bouwstenen va...
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) en Stichting FOM hebben als eersten een speciaal soort infraroodlicht gebruikt om peptiden te bestuderen. Het leverde zeer gedetailleerde informatie over de driedimensionale structuur van deze eiwitbouwstenen.
Zwitserse wetenschappers hebben een stof ontwikkeld tegen het gevaarlijke gif botulinetoxine, dat ernstige verlammingen veroorzaakt. Celbiologen uit Utrecht testten de stof en zagen dat het toxine nauwelijks nog werd opgenomen door zenuwcellen. Een antistof tegen botulinetoxine is in de maak.
Vier Nederlandse studententeams doen dit jaar mee aan de iGEM competitie voor synthetische biologie. Zij knutselen aan schimmels en bacteriën in de hoop ze nieuwe, spannende toepassingen te kunnen geven. Een kijkje in de keuken van Wageningen UR, TU Eindhoven, TU Delft en de Universiteit Groni...
Synthetisch biologen Oscar Kuipers en Matthias Heinemann krijgen beide een miljoen euro voor hun onderzoek. De biologen van de RUG spelen een belangrijke rol in twee miljoenenprojecten op het gebied van synthetische biologie.
Italiaanse wetenschappers hebben een totaal nieuwe manier gevonden om het aidsvirus HIV te bestrijden: een kunstmatig eiwit dat voorkomt dat het virus bij mensencellen afmeert. Het eiwit is precies ontworpen en vertoont daarom vrijwel zeker geen bijwerkingen als medicijn.
Opereren in een gebied met veel zenuwen is lastig. De chirurg moet goed uitkijken dat hij niks beschadigt. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om zulke operaties te vergemakkelijken. Door de zenuwen te kleuren, zie je ze niet meer zo snel over het hoofd.
Zwitserse wetenschappers hebben een nieuw stofje ontwikkeld waarmee artsen de beruchte ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa kunnen bestrijden. De onderzoekers denken dat het middel effectiever is dan antibiotica die nu worden gebruikt.
Een aantal variaties in de genen die coderen voor het hormoon ghreline en de ghreline-receptor stimuleren het beloningsysteem in de hersenen. De genvariaties zijn al aangetroffen bij patiënten met verschillende verslavingen, waaronder overeten en alcoholmisbruik. Wie een genetische verandering...
Na jaren in de farmaceutische industrie te hebben gewerkt, koos scheikundige Jan van Maarseveen voor de vrijheid van het onderzoek aan de universiteit. Op het Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) doet hij onder andere onderzoek naar reacties die ringstructuren vormen. Van Maarse...