Tien toevallige wereldontdekkingen
Niet zelden is de uitkomst van een experiment heel anders dan de onderzoeker had verwacht. Erg is dat niet. Het leidt soms tot belangrijke ontdekkingen. We zetten er tien op een rij.
Niet zelden is de uitkomst van een experiment heel anders dan de onderzoeker had verwacht. Erg is dat niet. Het leidt soms tot belangrijke ontdekkingen. We zetten er tien op een rij.
Bijna iedereen kent de Penicillium schimmel als producent van het antibiotica penicilline. Deze bodemschimmels spelen ook een belangrijke rol bij de bereiding van voedsel en bij voedselbederf.
Al snel na de ontdekking van bacteriën en hun rol bij ziekteprocessen ging men op zoek naar middelen om bacteriën te bestrijden. Niet dat doden van bacteriën moeilijk bleek. Ontsmettingsmiddelen zoals fenolen en alcoholen doden bacteriën van élke soort. De uitdaging was bacteriën te bestrijden...
Micro-organismen spelen een cruciale rol in onze gezondheid, vaker positief dan negatief. Een goede darmflora is bijvoorbeeld essentieel voor de vertering van voedsel en voor de algehele gezondheid. Vooral de dikke darm zit vol met verschillende bacteriën; tot wel duizend soorten.
Geen uitvinding is zo waardevol als de drukpers, volgens de bezoekers van Kennislink. En daarmee troeft het bij de verkiezing van belangrijkste uitvinding ooit de transistor (nummer 2) en penicillinepil (nummer 3) af. Kennislink stond de afgelopen maanden vanwege zomertentoonstelling ‘De...
Een antibioticakuur afmaken hoeft niet meer, terwijl dit vroeger juist het tegengestelde advies was. Lees hier een fictief interview met Alexander Fleming, de uitvinder van het eerste antibioticum.
Het DNA van de schimmel die het antibioticum penicilline maakt, is gepubliceerd. Ideaal voor synthetisch biologen: zij kunnen de schimmel nu gebruiken om betere geneesmiddelen te maken.
Antibiotica maken deel uit van een diverse groep moleculen, een cocktail des doods voor een groot deel van het leven op aarde. Levensredders voor velen die 100 jaar geleden een opengehaalde hand misschien niet hadden overleefd. Hoe werken ze en waarom worden ze eigenlijk gemaakt? Een eenduidig...
Wilhelmus Hubertus Joseph Boesten is een uitvinder. Dat is tamelijk uitzonderlijk want hij is tevens een scheikundige, in dienst van DSM. En de meeste chemici, net zoals trouwens andere wetenschapsmensen, zijn geen echte uitvinders. Natuurlijk, soms lopen ze wel eens verrassenderwijs tegen iet...