De toekomst van corona
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
‘De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere’, zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
Volgens filosofie Soraj Hongladarom uit Thailand kunnen we oefenen om de toekomst te zien door de ogen van onze kleinkinderen.
In The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een ‘nieuw samen’. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
Het coronavirus heeft zich over de wereld verspreid. Het is niet de eerste keer dat dieren ziekteverwekkers naar mensen overbrengen. En het zal ook niet de laatste keer zijn.
Filosoof Marc Schuilenburg (VU) wijst erop dat de huidige crisis niet alleen vraagt om het wegnemen van ziekte en gevaar, maar ook om solidariteit.
Een artikel op NEMO Kennislink waarin de impact van het nieuwe coronavirus wordt gerelativeerd, haalde in enkele dagen een kwart miljoen views – en leverde veel reacties op. Hoofdredacteur Leon Heuts reflecteert op de rol van wetenschapsjournalistiek als de data beperkt is: “Laat zien da...
Met je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen.”
Het is vijf voor twaalf. Epidemieën steken weer steeds vaker de kop op en daar moeten we wat aan doen. Dat is de belangrijkste boodschap van de documentaire Unseen Enemy. Er is één vraag die blijft hangen: kunnen we ons wel overal op voorbereiden?
We waren even bang. Toen vorig jaar de Mexicaanse griep uitbrak, vreesde de overheid dat griepvaccins te langzaam werden geproduceerd om voldoende mensen te vaccineren. Nieuwe griepvaccins zijn sneller, maar zijn ze goed? Een nieuwe, grote studie, wijst erop van wel.
De Mexicaanse griep: volgens het RIVM is hij niets erger dan een gewone seizoensgriep. Toch maken artsen en instanties noodplannen ‘voor het geval dat…’ en is viroloog Ab Osterhaus "er niet gerust op”. Moeten we ons nu voorbereiden op een pandemie, of valt het reuze mee?...
De Mexicaanse griep is vanaf vandaag officieel een pandemie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is verdere verspreiding van het virus onvermijdelijk. Het is ruim 40 jaar geleden dat voor de laatste keer een grieppandemie werd afgekondigd.
De wereld is in de ban van een nieuwe mengvorm van griep: varkensgriep. Mexico wordt op dit moment het zwaarst getroffen.
Hoe kunnen gebouwinstallaties beter worden benut om de volksgezondheid te verbeteren? Bouwkundepromovendus Francesco Franchimon van de TU Eindhoven presenteert maatregelen voor de bestrijding van allerlei soorten vervuiling, van astma tot legionella.
Op 1 november 2007 is de vijfde Grote Griepmeting van start gegaan. Deelnemers kunnen via internet zelf hun griepverschijnselen bijhouden. Op die manier ontstaat een kaart van Nederland en België waarop te zien is waar en wanneer we de griep krijgen. Nieuw is dit jaar de extra aandacht voor de...
In Azië en Turkije zijn meer dan 150 miljoen vogels afgemaakt en 80 mensen zijn aan het nieuwe griepvirus overleden. Wordt H5N1 de gevreesde pandemie?
Een grieppandemie van dezelfde omvang als de Spaanse griep in 1918-1920 kan 51 tot 81 miljoen levens eisen. Naar schatting 96 procent van de slachtoffers valt in de ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een onderzoek dat op 22 december 2006 werd gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift ‘T...
In de Chinese provincie Anhui is deze week opnieuw een Chinese vrouw bezweken aan vogelgriep. De vrouw is de derde Chinees die met het vogelgriepvirus besmet raakte.
De Aziatische vogelgriep H5N1 die nog steeds rondwaart zou wel eens de bron kunnen vormen voor een nieuwe dodelijke griepvariant. Nu het virus Oost-Europa heeft bereikt, net aan de start van het griepseizoen, stijgt het risico van een versmelting met menselijke griep. De nieuwe griepsoort die ...
Wetenschappers trekken opnieuw aan de bel over het op de loer liggende gevaar van een wereldwijde griepepidemie die naar schatting 20 miljoen slachtoffers zal eisen als het zo ver is. In Nature bepleitten ze dat er veel beter moet worden samengewerkt zowel op beleidsniveau als tussen de wetens...
Wetenschappers zijn het er over eens. Een influenza-pandemie ligt op de loer. Als het zo ver is zullen duizenden wellicht miljoenen mensen wereldwijd sterven aan een nieuwe variant van het griepvirus. In dit artikel staat wat griep is, hoe het zich verspreidt, wat het gevaar is en wat er tegen...
Het aantal ziekmeldingen door griep of verkoudheid is op dit moment drie keer zo hoog als normaal. De Vogelgriep-epidemie neemt nog steeds schrikwekkende vormen aan. Waar gaat het heen met al die virussen?