De geheime dienst
Al vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. “Hoe legitimeer je zo’n dienst in een democratie?”
Al vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. “Hoe legitimeer je zo’n dienst in een democratie?”
Wat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
NEMO Kennislink sprak met gezondheidseconoom Marco Varkevisser over ons zorgstelsel na corona.
Vroeg de Nederlandse overheid ons eerder nog massaal thuis te blijven, inmiddels mogen we weer meer naar buiten mits we ons aan de 1,5 meter-afstandsregel en andere voorwaarden houden. Maar ligt in de nieuwe 1,5 meter-samenleving nonchalant gedrag niet op de loer? En wat drijft eigenlijk überh...
13 oktober stemde de Eerste Kamer unaniem voor erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee eindigt een jarenlange strijd. Waarom is deze officiële erkenning zo belangrijk?
Afgelopen week was er een Tweede-Kamerhoorzitting over kweekvlees. We schreven eerder over de obstakels van het markt-klaar maken van dit diervrije vlees.
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen.
In zijn afscheidsrede geeft Harmen Verbruggen zijn persoonlijke inzichten over hoe de duurzame ontwikkeling van Nederland sinds de jaren tachtig is veranderd. Eerst lag het initiatief vooral in handen van de overheid, nu neemt de markt het over. NEMO Kennislink sprak met hem.
Historisch gezien hebben we gedurende duizenden jaren gedacht dat ‘pech’ een straf van God was, zodat preventie van ongevallen niet nodig zou zijn. Vanaf ongeveer 1850 ging deze religieuze schuldcultuur over in een individuele schuldcultuur: pech was het gevolg van eigen fouten. De...
Sinds 2008 zijn in Nederland steeds meer problemen met de beschikbaarheid van goedkope geneesmiddelen waarvan het octrooi is afgelopen. Er zijn zelfs tijdelijke tekorten.
Er is een nieuwe maatschappij in de maak. De “participatiestad” komt in de plaats van de “verzorgingsstaat.” Het Rijk stoot allerlei taken af. Maar de gemeentes krijgen minder geld voor die taken dan het Rijk voorheen kreeg. De bedoeling is dat de gemeentes door slim combineren en een sterke i...
De laatste jaren gaan er regelmatig stemmen op om de politiek dichter bij de burger te brengen. Maar is dat wel zo verstandig? Politicoloog Wouter Veenendaal deed onderzoek naar politiek en democratie in microstaten, zoals San Marino, en St. Kitts en Nevis. Hij promoveerde op 10 april aan de U...
Steeds meer overheidsmaatregelen zijn gericht op het bestrijden van risico’s. Maar aan de preventiestaat die zo ontstaat kleven ook nadelen, stelt bestuurskundige Rik Peeters in zijn proefschrift.
Het lijkt zo simpel: Als de overheid zich maar opener opstelt, krijgen burgers wel meer vertrouwen in haar beleid en organisatie. Integendeel, zo toont Stephan Grimmelikhuijsen aan: transparantie kan het vertrouwen in overheidsorganisaties zelfs doen dalen.
Op Sciencepalooza geven jonge wetenschappers en wetenschapsjournalisten uit verschillende vakgebieden hun visie op de wetenschap en duiding aan het dagelijkse nieuws. Deze week Eva van den Broek over de rol van de overheid in de bestrijding van overgewicht.
Waar hangen studenten aan de lippen van hun docent, en waar vallen ze in slaap? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken. Deze keer bij Menno Fenger, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “De waarde van hoorcolleges wordt overschat. Slechts...
Veel burgers zijn boos en ontevreden. Over de buurt, over de politiek, maar vooral over de ‘buitenlanders’. Het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar de oorsprong van deze ‘witte woede’. De buurtbewoners voelen zich vooral miskend.
Hoogleraar Willem Trommel van de Vrije Universiteit ziet een gulzige overheid die zich steeds meer tegoed doet aan het persoonlijk leven van burgers. ‘Het is toch bizar dat de politiek zegt dat een grote groep mensen niet weet hoe ze moet leven?’
De steun voor kernenergie in Nederland neemt toe, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De mening van de burger kan overigens net zo snel weer omslaan. Vooral in een tijd van politiek wantrouwen, polarisatie in de media en de afkalvende autoriteit van de wetenschap.
Niet urenlang in de rij staan bij het loket van de gemeente, maar goedkoop en makkelijk online een nieuw paspoort aanvragen. Het lijkt heel logisch. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat niet de ratio maar emoties en gewoonten de keuze bepalen.
Maatschappelijk ondernemen wordt door de overheid ingezet als instrument om bedrijven tot beter gedrag aan te zetten. Dat is geen goede zaak. In elk geval niet als het de nadruk legt op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) vanuit eigenbelang. Dit haalt de morele waarde van het begrip M...
Het gezag van justitie is niet meer vanzelfsprekend. Haast iedere dag schrijven de media over onenigheid over vonnissen van de strafrechter, de gebrekkige controle door Tbs-klinieken en andere aanvaringen tussen burger en justitie. Afgaande op deze berichten, lijkt het erop dat de gemiddelde N...
Nederland wordt steeds dikker. Ruim één op de tien volwassenen kampt met ernstig overgewicht. De schuld van de consument? Dat is nog maar de vraag. We leven in een omgeving waarin gemak en consumptie tot hoogste norm zijn verheven. Wat zegt dat over de rol van het bedrijfsleven? Moet de overhe...
De groei van de Griekse economie ligt al jaren boven het gemiddelde van het eurogebied. Desalniettemin is de welvaartskloof met de oude EU lidstaten nog altijd fors. Dit artikel gaat in op de oorzaken van de kloof en geeft beleidsaanbevelingen om deze te dichten.
Hans Boutellier pleitte jarenlang voor meer aandacht voor de publieke moraal. Pas nu zijn we eraan toe. Spruitjeslucht en betutteling, roepen velen. Maar Boutellier is er blij mee.
De meeste Nederlanders zijn gelukkig. Maar… we kunnen nog gelukkiger worden en de overheid kan ons daarbij helpen. Dat zegt geluksprofessor Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit Rotterdam.