Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
Je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Deze NEMO Kennislink LIVE staat in het teken van de invloed van onze omgeving op ons eet- woon- en sociale gedrag.
Een gezonde leefstijl is een morele norm geworden, volgens sociaal psycholoog Susanne Täuber. Ze ontdekte dat ‘goede’ mensen die aan de norm voldoen, de rokers en dikkerds buitensluiten. Oneerlijk en slecht voor de samenleving. “Het is een misverstand dat je volledig de contr...
Ook als je geen honger hebt, kan het zien van een snackbar al ‘lekkere trek’ opwekken. Psycholoog Ghislaine Schyns onderzocht of het doorbreken van dit soort koppelingen mensen kan helpen afvallen.
Pepernoten, speculaas, kerstkransjes: als je niet oppast stap je na het feestseizoen een kilo zwaarder het nieuwe jaar in. De beschuldigende vinger wijst naar suiker als verslavende dikmaker. Is dat terecht?
Veel basisschoolkinderen wandelen deze weken mee met de avondvierdaagse. Vooral de laatste avond wordt er dan veel gesnoept. Dat willen we niet meer. Na de scholen en de sportkantines moet nu ook de avondvierdaagse gezonder worden. Maar waarom eigenlijk? Eén avond iets meer snoepen gooit niet ...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een actuele gebeurtenis. Deze week schrijft medisch-biologe Vera Nies over de obesitasepidemie en de gezondheidsrisico...
Geen wiskundige formule die zo bekend en verankerd is in de dagelijkse praktijk als de Body Mass Index. Maar er zijn veel betere meetinstrumenten om overgewicht en de bijbehorende risico’s vast te stellen. Waarom blijft de BMI zo’n populaire maat? En gaat dat ooit veranderen?
Kijk je graag TV onder het eten? Grote kans dat je dan meer én zoeter of zouter eet dan wanneer je zonder enige afleiding eet. Dit stelt Leids psycholoog Lotte van Dillen op basis van haar onderzoek dat door NWO gefinancierd werd. Het artikel over de onderzoeksresultaten werd 30 mei 2013 gepub...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. Deze week met Ronald Veldhuizen, bioloog, oud-Kennislinkredacteur en mede-auteur van het onlangs verschenen boek ‘Eet mij’ over ‘de psychologie van eten, diëten en te veel eten’.
Iemand met een eetstoornis is gemiddeld perfectionistischer en impulsiever dan iemand zonder. En dat verschil zit voor een deel in de genen, concludeert de Leidse promovenda Rita Slof-Op ’t Landt.
Op Sciencepalooza geven jonge wetenschappers en wetenschapsjournalisten uit verschillende vakgebieden hun visie op de wetenschap en duiding aan het dagelijkse nieuws. Deze week Eva van den Broek over de rol van de overheid in de bestrijding van overgewicht.
Lekker, wat chips bij de film. Maar waarom kunnen sommigen het niet bij een paar chipjes laten, en moet meteen de hele zak leeg? Een cannabisachtig stofje in de darmen maakt vet voedsel zo onweerstaanbaar, ontdekte Amerikaanse wetenschappers. Blokkering van dit stofje zou mogelijk het verlange...
Maastrichtse onderzoekers gaan op celniveau op jacht naar het jojo-effect. Om dat te doen zetten ze dertig mensen op een superstreng dieet van 500 kcal per dag. Dat is natuurlijk wetenschappelijk gezien erg interessant en nuttig. Maar wat doet zo’n crashdieet eigenlijk met je?
Telefonisch interview (gehouden op 1 juni 2011) met professor Edwin Mariman van de Universiteit Maastricht.
Overgewicht is besmettelijk. Als je vrienden dik worden, heb je zelf ook een grote kans om aan te komen. Maar waarom? Nieuw onderzoek wijst uit dat het niet komt door groepsdruk, maar door minder vooroordelen en aanstekelijk gedrag.
Bepaal je echt zelf wat je eet? Ben je immuun voor lekkernij-reclame? Let je wel eens op hoeveel gezond eten kost? Eten blijkt nauwelijks een vrije keus te zijn. Overgewicht is daarom geen kwestie van eigen schuld, dikke bult. Dat stellen Nederlandse wetenschappers in een nieuw boek.
Er waait een tegenwind in overgewichtland. De fat-acceptance beweging zweert diëten en onrealistische schoonheidsidealen af, en vindt dat je moet eten wanneer je honger hebt, bewegen omdat het leuk is en vooral geen strandvakanties moet laten omdat je niet in je bikini past.
Overgewicht is een epidemie. En obesitas een ramp voor de volksgezondheid. Dat klinkt nogal apocalyptisch. Of dat nu gerechtvaardigd is of niet, feit is wel dat veel mensen zich flink zorgen maken over de vele dikkerds in onze samenleving. Want te veel vet brengt risico’s met zich mee.
Twee weken geleden kwam de Zorgstandaard Obesitas uit. Het advies: obese mensen moeten permanent gewicht verliezen. Das mooi in theorie, maar de praktijk is anders. Kilo’s die eraf gaan, komen er vaak gewoon weer bij. En dat jojoën is misschien nog slechter voor je gezondheid dan dik bli...
Dik zijn is duur. Niet alleen voor de zwaarlijvige zelf, maar ook voor de maatschappij. Dat vooral omdat dikkerds veel medische hulp nodig hebben, maar evenzo lang leven als gezonde mensen. Dat maakt overgewicht financieel gezien een ernstiger probleem dan roken, stelt promovenda Mieke Reuser....
Het aantal ouderen met obesitas neemt toe. Maar verantwoord afvallen is nog niet zo eenvoudig. Het gevaar van voedingstekorten, spierverlies en verlies van botmassa ligt op de loer.
Nederlanders leven niet zo gezond als zou kunnen en dat moet veranderen. Helaas pakken voorlichtingscampagnes het helemaal verkeerd aan. Ze moeten concreter en gemakkelijker, stelt hoogleraar Bob Fennis, want de consument is meestal een ongemotiveerd gewoontedier.
Gezonde voeding is belangrijk. Maar het effect van voedingscomponenten op de gezondheid is vaak lastig te meten. Met een nieuwe technologische strategie is het TNO-onderzoekers gelukt ook subtiele effecten van voeding op de gezondheid in kaart te brengen.
Natuurlijk: elk pondje gaat door het mondje. Maar waarom wordt het ene kind nou te dik en het andere niet? Het is moeilijk om een ‘schuldige’ van de overgewichtpandemie aan de wijzen, maar Kennislink zet wel de zes hoofdverdachten op een rij.
1 op de 10 ouders vindt hun eigen kind te dik en laat dat merken. Gevolg: de pubers gaan meer ‘troosteten’, zijn ontevreden over hun lijf en lopen meer kans op eetstoornissen. Ironisch genoeg worden ze echter niet dunner.
Overgewicht in Nederland komt vaker voor bij niet-westerse allochtonen dan bij autochtonen. De mate van integratie heeft invloed op het gewicht.
Zestigers die tijdens de Hongerwinter zijn verwekt, vormen een populatie die wereldwijd uniek is. Zij hebben na een karig begin doorgaans een leven in relatieve overvloed geleid. Onderzoek bij deze hongerwinterkinderen toont aan dat de ontbering kleine chemische veranderingen in hun DNA aanbre...
Met diabetes type 2-patiënten is meestal meer aan de hand. Vaak hebben ze ernstig overgewicht en hoge bloeddruk en werkt hun hart niet optimaal. Dat laatste heeft onder meer te maken met de opslag van vetten in het hart. Onderzoekers wisten dit proces in beeld te krijgen. En ze ontdekten dat e...