Meer kans op orkaanresten in Europa
Door klimaatverandering kunnen we in Europa vaker uitlopers van tropische orkanen verwachten. Deze zullen als hevige stormen aan land gaan, al hoeft Nederland zich geen grote zorgen te maken.
Door klimaatverandering kunnen we in Europa vaker uitlopers van tropische orkanen verwachten. Deze zullen als hevige stormen aan land gaan, al hoeft Nederland zich geen grote zorgen te maken.
Wat is de invloed van het klimaat op orkanen? NEMO Kennislink zet de vijf meest prangende vragen en antwoorden – of in elk geval de inzichten van dit moment – op een rijtje.
Bestaan er methoden om orkanen tegen te houden, vraagt een van onze lezers zich af. Nee, luidt het antwoord. Er zijn wel pogingen gedaan, maar vooralsnog zonder succes.
Orkaan Patricia ontwikkelde zich binnen 24 uur van een tropische storm tot een monsterorkaan. Het opwarmende klimaat kunnen we hier niet de schuld van geven. De oorzaak was een combinatie van natuurlijke temperatuurschommelingen van het oceaanwater en bijzondere weersomstandigheden.
Tropische bossen zijn misschien toch niet de oeroude ongerepte ecosystemen die wij denken dat ze zijn. Dit zeggen onderzoekers van Wageningen UR. In een beschermd bosgebied in Thailand vonden zij aanwijzingen dat in de afgelopen 150 jaar hele stukken bos meerdere malen zijn platgelegd. Niet do...
Een verborgen oude strandwal, begraven onder het zand van de duinen van New Jersey, behoedde het dorpje Bay Head in oktober vorig jaar voor veel ellende. Toen superstorm Sandy hier huishield zwakte de vergeten zeewering de golven af, waardoor de schade beperkt bleef.
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
Er is altijd veel nieuws te scoren op één van ’s werelds grootste geologische conferenties: de jaarlijkse bijeenkomst van de Geological Society of America. Dit jaar was deze conferentie in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina) van 4-7 november. Kennislink was er bij om het beste nie...
We weten dat aardverschuivingen dodelijk kunnen zijn, maar hoe dodelijk wisten we tot op heden niet. Nieuw onderzoek laat zien dat aardverschuivingen zelfs meer slachtoffers veroorzaken dan bosbranden en vulkaanuitbarstingen op jaarbasis.
Broeikasgassen kennen we bijna allemaal, maar dat geldt (nog) niet voor aerosolen. Het effect van deze microscopisch kleine vaste en/of vloeibare deeltjes in de atmosfeer wordt steeds beter bekend. En vrolijk kunnen er we niet van worden…
Voor de eerste helft van het orkaanseizoen dat start in juni worden minder orkanen verwacht. Dit geldt voor het Atlantische gebied. Basis hiervoor is het koude water voor de westkust van Afrika en La Niña.
De soortenrijke koraalriffen staan al decennia onder grote stress. Grote delen zijn zelfs al vernietigd. De oorzaken zijn divers. Globale opwarming, overbevissing en vervuiling spelen een grote rol. Ook dieren in het rif zelf kunnen een gevaar vormen. Evenals zware tsunami’s en orkanen. Maar e...
Het orkaanseizoen van 2008 is bijna ten einde. Ike zorgde voor een bovengemiddeld sterk orkaanseizoen. Vooral Haiti en Cuba werden zwaar getroffen.
De schade die hurricanes dit jaar hebben aangericht op Cuba is opgelopen tot 8 miljard dollar. Zeker 30% van de oogst is verloren gegaan. Hurricane Paloma trof Cuba op 8 en 9 november met windsnelheden van 200 km/uur. Lokaal viel zo’n 400 mm regen.
Een orkaan is een ramp voor elk gebied die het op haar weg tegenkomt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de zwaarste orkanen in kracht toenemen, en vooral in het Atlantische gebied.
Voor het orkaanseizoen (1 juni – 1 november) rond de Atlantische Oceaan worden veel orkanen voorspeld. Maar liefst 6-9 van de 12-16 tropische stormen zullen zich ontwikkelen tot orkanen, zo is de verwachting van het Amerikaanse NOAA. Twee tot vijf zullen orkaanklasse 3 of meer bereiken (...
De wereldwijde opwarming zorgt voor het opwarmen van oceaanwater. Juist water boven de 27°C zorgt voor het ontstaan van orkanen. Hoe warmer, des te meer orkanen denken velen dan ook. Ton Knutson en collega’s van het NOAA schrijven in Nature Geoscience echter dat het aantal orkanen in de Noord-...
De cycloon Nargis trok van 2 – 4 mei over zuidelijk Myanmar. De gevolgen waren niet te overzien: mogelijk honderduizend doden, verwoesting en honger. Cyclonen worden vanaf 1995 steeds heviger, mogelijk door het opwarmende klimaat. Hierdoor warmt meer oceaanwater tot 27°C op. Dat is nu ju...
Het orkaanseizoen 2007 is begonnen en volgens weerkundigen komen er veel tropische stormen aan. Warm water in de Atlantische Oceaan en het verschijnsel La Niña jagen de kans op orkanen omhoog. Volgens weerkundigen krijgen de V.S. dit jaar bovengemiddeld veel orkanen te verduren.
De storm van 18 januari 2007 was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel de hele kust stond geruime tijd een zware storm, windkracht 10. Tijdens de storm viel bijzonder veel neerslag, op veel plaatsen 50 tot 60 mm in 36 uur.
De laatste jaren zijn er verschillende studies verschenen over de invloed van het broeikaseffect op tropische orkanen. Onlangs verscheen in de Proceedings of National Academy of Science (PNAS) een nieuwe studie over dit onderwerp.
De Grote Rode Vlek op Jupiter, een eeuwenoude superstorm, heeft een klein broertje gekregen. Al in 1999 begonnen drie kleinere stormen samen te vloeien tot de reus ‘Oval BA’, maar pas sinds kort heeft die het typische steenrood van de Grote Rode Vlek overgenomen. De verkleuring is ...
Nog nooit zijn er in een jaar zoveel tropische stormen en hurricanes in één seizoen geweest. Normaal eindigt dat eind november, december werd Epsilon als laatste beschouwd. Nu staat de 27ste tropische storm op de kaart, Zeta. Van Zeta wordt op land niets gevreesd.
Met orkaan Wilma en tropische storm Alpha was er dit jaar een record aantal tropische stormen. Dit doet de vraag opwaaien of dit een gevolg is van klimaatsverandering en of het aantal tropische stormen in de toekomst nog verder zal toenemen.
Gisteren bereikte de orkaan Wilma de zwaarste categorie in orkaankracht: categorie 5. Dat betekent dat Wilma boven land of eilanden zeer veel schade kan aanrichten en levensgevaarlijk is. De windsnelheden bij Wilma liepen net aan de noordoostzijde van het oog (het midden van de orkaan) op tot ...
De Europese satellietorganisatie Eumetsat heeft een special pagina in het leven geroepen met informatie over Katrina. Eumetsat volgt het verloop aan de hand van (bewegende) satellietbeelden.
Boven de Atlantische Oceaan is de ene orkaan nog niet uitgeraasd, of er vormt zich alweer een nieuwe. Tot grote ongerustheid van de bewoners van het Caribisch gebied en de oostkust van de Verenigde Staten. Toch voorspelden Amerikaanse wetenschappers in mei al een bovengemiddeld orkaanseizoen. ...
Hurricane Ivan trekt vandaag (dinsdag 14 sep) met 15 km/uur langs het uiterste westen van Cuba de Golf van Mexico in. Ivan is inmiddels iets afgezwakt van klasse 5 naar klasse 4. Verwacht wordt dat Ivan de komende 24 uur nog iets verder af zal zwakken. De maximale windsnelheden aan de rand van...
Orkanen zorgen voor de groei van piepkleine plantjes in de onvruchtbare bovenlaag van de oceaan. Unieke beelden van de NASA laten voor het eerst dit effect van orkanen zien. De plantengroei heeft veel invloed op het wereldklimaat en de koolstofkringloop…
In de film Twisters jagen zogenaamde tornado-chasers op deze Amerikaanse stormsystemen. De imponerende en verwoestende kracht van tornado’s is enorm! Maar tornado’s zijn niet de enige vormen van draaiende lucht…