Eerste varkenshart in mens
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Om het tekort aan donororganen op te lossen, kunnen wetenschappers in de toekomst misschien menselijke organen in dieren laten groeien. Maar zit de wereld daarop te wachten?
Geef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. NEMO Kennislink bekijkt of we organen kunnen maken in het lab.
Patiënten met een niet-westerse achtergrond hebben minder kans op een nier van een levende donor dan westerse patiënten. Hoe komt dat?
Over orgaanhandel doen de wildste verhalen de ronde. Wat is waar en wat niet? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen. Vaak komt de waarheid gelukkig wel boven tafel, concludeert criminoloog Frederike Ambagtsheer.
Gezonde mensen kunnen bij leven een nier afstaan aan een nierpatiënt. Blijkbaar kunnen we dus prima overleven met één nier. Maar waarom hebben we er dan twee? En waarom hebben patiënten met een nierziekte wel een nieuwe nier nodig?
Transplantaties redden levens, maar gaan gepaard met problemen als levenslang medicijngebruik en een tekort aan organen. Wetenschappers werken hard aan manieren om deze problemen op te lossen, zoals een tweede immuunsysteem en organen uit het lab. Zondag gaat Labyrint op Ned 2 over transplanta...
Je organen afstaan na je dood… die keuze is niet zomaar gemaakt. Wanneer kom je precies in aanmerking voor orgaandonatie? En hoe beslissen artsen dit? Hoog tijd voor een kijkje achter de schermen van de medische wereld.
*Foetale cellen kunnen decennialang overleven in het bloed van de moeder. Wellicht een bron van ziekten, maar ook een kans voor orgaandonatie.
Er heerst al jaren een nijpend tekort aan donornieren en andere organen. Dat betekent dat hoge eisen worden gesteld aan het systeem waarmee deze organen over de patiënten op de wachtlijst verdeeld worden. Jacqueline Smits onderzocht diverse aspecten van de orgaantransplantatie; haar proefschri...
Xenotransplantatie heeft de toekomst. Dat is de mening van Patrick Vriens die op 9 november promoveerde op dit onderwerp. Dat was de dag voor de start van het nationale debat in Nederland over xenotransplantatie en daags na het xenotransplantie-symposium op het LUMC. Bij een reguliere transpla...
De discussie over xenotransplantatie gaat uit van de veronderstelling dat er voldoende overeenkomsten zijn tussen mens en varken, om de techniek ooit succesvol te laten worden. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen beide dieren, en wat voor mogelijke problemen kunnen die met zich meebr...
In de loop van dit jaar zal in Leiden voor de eerste maal een transplantatie van zogeheten eilandjes van Langerhans plaatsvinden. Met deze methode hoopt men patiënten van suikerziekte te genezen. Voor deze transplantatie komen maar enkele patiënten in aanmerking. Een deel van de diabeten die o...