Orgaan krijgt opknapbeurt
Honderden patiënten wachten op een donororgaan. Het aanbod is onvoldoende en de kwaliteit daalt. Groningse onderzoekers bekijken of de keuring van donororganen beter kan en of ze organen kunnen opknappen.
Honderden patiënten wachten op een donororgaan. Het aanbod is onvoldoende en de kwaliteit daalt. Groningse onderzoekers bekijken of de keuring van donororganen beter kan en of ze organen kunnen opknappen.
Wat komt er allemaal bij een orgaandonatie kijken? Rianne van Zoggel is orgaandonatiecoördinator en vertelt aan NEMO Kennislink hoe dat gaat.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
In Nederland worden alle donornieren bewaard met behulp van machineperfusie, een methode waarbij het orgaan is aangesloten op een pompsysteem en constant gevoed blijft met voedingsstoffen. De hoop is dat op die manier steeds meer afgekeurde nieren toch geschikt zijn voor transplantatie.
Over orgaanhandel doen de wildste verhalen de ronde. Wat is waar en wat niet? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen. Vaak komt de waarheid gelukkig wel boven tafel, concludeert criminoloog Frederike Ambagtsheer.
Bij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in Science de discussie aan over organoids, gekweekte mini-orgaantjes.
Toen het mogelijk bleek humane embryonale stamcellen te kweken, waren de verwachtingen hoog gespannen. Binnen afzienbare tijd zouden vanuit stamcellen in vitro menselijke organen kunnen worden gekweekt, geschikt voor transplantatie. Deze weefsels zouden de vraag naar orgaandonoren drastisch ve...
De recente spectaculaire ontwikkelingen in het stamcelonderzoek hebben geleid tot pogingen om weefsel- en orgaanvorming in het laboratorium na te bootsen. Deze gekweekte ministructuren die de functie van een orgaan nabootsen noemen we organoïden of mini-organen.
Technische ontwikkelingen maken het binnenkort mogelijk om in het lab menselijke stukjes weefsels te kweken die precies lijken op de kleinste functionele bouwstenen waaruit de menselijke organen in ons lichaam zijn opgebouwd. Deze technologie heet organ-on-chip-technologie. Dit betekent overig...
Transplantatie met een nier van een levende donor is verreweg de beste behandeling voor een patiënt met ernstige nierproblemen. Vooral als daarmee dialyse wordt voorkomen. Steeds meer mensen staan tijdens hun leven een nier af.
Op kerstavond 1952 werd in Parijs de eerste nier afkomstig van een levende donor getransplanteerd. De ontvanger, Marius Renard, was een 16-jarige timmerman, die van het dak was gevallen. Daarbij was de enkele nier die hij sinds zijn geboorte had, ernstig beschadigd en hij was ten dode opgeschr...
Steeds meer mensen staan een nier af tijdens hun leven. Voor hun ouder, kind, broer of zus of voor hun partner of goede vriend. Sommige mensen geven zelfs een nier aan een onbekende, zoals een ander bloed geeft. In Nederland worden er al meer transplantaties met nieren van een levende donor ui...
Bijna overal ter wereld is betaalde donatie van nieren en andere organen verboden, behalve in Iran. Toch duiken er geregeld verhalen op over handel in nieren die tegen betaling zijn afgestaan door arme mensen.
Als de nieren niet goed meer werken, kunnen een strikt dieet en geneesmiddelen dat voor een deel compenseren. Maar bij het eindstadium ‘nierfalen’ – als de filterfunctie is gedaald tot minder dan tien procent – zijn deze maatregelen niet meer toereikend.
Zonder goed werkende nieren kunnen we niet. Althans niet heel lang. Een mogelijke behandeling is dialyse met een kunstnier of via het buikvlies, maar dat kan maar een beperkte tijd. De beste oplossing is een niertransplantatie. Die zuivert niet alleen het bloed beter dan een kunstnier dat kan ...
Het transplanteren van een orgaan van de ene persoon naar de andere is vaak een levensreddende operatie. Het is echter geen sinecure. Niet alleen is het vaak een chirurgisch hoogstandje, ook kan het alleen doordat immunologen en andere biomedici in de afgelopen decennia hebben geleerd hoe ze h...
Eind december 2000 meldde zich een 76-jarige man bij de transplantatiecoördinator van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Hij had een nier aan zijn partner willen geven. Deze had ooit een nier van een overleden donor gekregen en was daar vele jaren gelukkig mee geweest. Nu was zij overleden...
Het werven en begeleiden van levende nierdonoren vereisen een nieuwe aanpak. Weten ze wel waaraan ze beginnen en is het zeker dat ze hun organen niet afstaan voor geld of onder druk?
Heel mooi dat doneren van een nier bij leven. Vrienden en familie kunnen daarmee patiënten ondersteunen en de kwaliteit van hun leven verbeteren. Maar wat is de keerzijde? Wat bijvoorbeeld betekent het voor de kosten van de zorg voor patiënten met nierfalen?
Levende donatie is een moreel onomstreden procedure. Waarom eigenlijk? Het is toch ongebruikelijk dat dokters niet bezig zijn om zieke mensen beter te maken, maar gezonde mensen ziek?
Voor zowel de donor als de ontvanger en hun omgeving is de procedure rond de nierdonatie bij leven en de niertransplantatie een ingrijpende gebeurtenis.
Voor het eerst hebben wetenschappers embryonale stamcellen gebruikt om een weefsel te ‘printen’ in drie dimensies. Dat is een stap in de richting van het maken van kunstmatige organen. Die kunnen dienen voor het testen van medicijnen en uiteindelijk misschien wel levens redden.
Al jaren werken wetenschappers aan zogenoemde organen op een chip. Deze minuscule orgaanmodellen dienen als testplatform voor medicijnen en kunnen dierproeven in de toekomst misschien wel overbodig maken. Hoe werken deze chips en van welke organen hebben we al een functionerend model?
Wij mensen zijn een opvallende verschijning in de zoogdierenwereld. We lopen op twee benen en hebben, relatief gezien, een enorm groot brein. Om dat brein draaiende te houden is veel extra energie nodig. Maar toch produceert ons lichaam in rust niet meer energie dan dat van andere zoogdieren. ...
We vinden het vanzelfsprekend dat de cellen in ons lichaam samen één geheel vormen. En indringers zijn niet welkom. Behalve wanneer we nieuwe organen van donoren nodig hebben. Dan zouden we het liefst ons afweersysteem overtuigen om nieuwe organen welkom te heten. En dat kan, blijkt nu.
Speciaal gekweekte cellen kunnen het lichaam helpen een donororgaan niet af te stoten na transplantatie. Deze nieuwe techniek werd ontwikkeld en getest in Duitsland. In de toekomst moet een eenmalige behandeling met cellen in de plaats komen van een levenslange medicijnkuur.
Volgens celbioloog Hergen Spits zou je er ‘met gemak een heel instituut aan kunnen wijden’. Toch weten de meeste van ons maar bitter weinig van de thymus (zwezerik).
Er heerst al jaren een nijpend tekort aan donornieren en andere organen. Dat betekent dat hoge eisen worden gesteld aan het systeem waarmee deze organen over de patiënten op de wachtlijst verdeeld worden. Jacqueline Smits onderzocht diverse aspecten van de orgaantransplantatie; haar proefschri...
Orgaantransplantaties slagen niet altijd. Een donororgaan dat zijn vreemde afkomst te duidelijk laat zien, is al snel de klos: het immuunsysteem van de ontvangende patiënt gaat in de aanval. Efficiënt transplanteren betekent daarom een zoektocht naar de best passende patiënt op de wachtlijst. ...