Algenskelet alternatief chroom-6
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Door minuscule kanaaltjes te laten bevriezen, voorkomen Amerikaanse onderzoekers dat op de rest van het oppervlak ijs vormt. Een nieuwe aanpak in het maken van antivries-oppervlakken, die mogelijk veel ellende kan voorkomen.
Schuim lijkt vaak een bijkomstigheid – soms gewenst, soms niet. Voor hoogleraar Jan Vermant is schuim een fascinerend fenomeen waarvan hij de fundamenten wil doorgronden. “Schuim is moeilijk omdat er zoveel verschillende factoren een rol spelen.”
Binnen tien jaar ziekten als reuma, diabetes en nierfalen de wereld uit, met hulp van regeneratieve geneeskunde. Dat is de inzet van het samenwerkingsproject RegMed XB. NEMO Kennislink sprak eerder met hoogleraar Clemens van Blitterswijk, aanjager van dit project.
Implantaten worden nogal eens geplaagd door infecties of afstotingsreacties. Wetenschappers van de Universiteit Twente slaagden er in om bacteriën zo aan te passen dat ze aan een vast oppervlak hechten en kunnen dienen als een ‘levende lijm’ tussen het implantaat en de lichaamscell...
Het berekenen van de oppervlakte van een molecuul is een uitdaging voor biochemici. Een nieuwe aanpak, bedacht door een professor van een Koreaanse universiteit, kan misschien wel de berekeningen versnellen, door meetkundig te kijken naar de stoffen.
Loodatomen blijken te kunnen goochelen. Onderzoekers van de Universiteit Twente zagen een dun laagje lood op een nikkeloppervlak plots van vorm veranderen – zelfs toen de temperatuur nog te laag was om het lood te doen smelten.
Met chaos op de wegen en het spoorwegnetwerk in hun achterhoofd ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een oppervlak waarop zich geen ijs kan vormen. Het is zo waterafstotend dat watermoleculen niet lang genoeg op het oppervlak blijven om ijskristallen te vormen.
Medicijnen vanuit een pil met een glad oppervlak worden gemakkelijker en sneller in de bloedbaan opgenomen dan vanuit een pil met een ruw oppervlak. Tot die conclusie komen wetenschappers van de universiteit Twente na het bestuderen van verschillende astmapillen. De resultaten van het onderzoe...
De gecompliceerde vorm van een kromgetrokken blad of de oren van een mens kun je wiskundig tamelijk eenvoudig beschrijven. Dat blijkt uit een nieuwe studie van twee onderzoekers uit Frankrijk.
Eugene Starostin en Gert van der Heijden is het gelukt om wiskundig precies te beschrijven welke vorm een Möbiusband aanneemt, afhankelijk van de lengte en de breedte van de strook.
Alle planeten, manen en andere hemellichamen met een vast oppervlak in ons zonnestelsel zijn getekend door kraters. Nog nooit heeft iemand zo’n krater zien ontstaan. Onderzoekers van de Universiteit Twente en de Stichting FOM hebben een experiment ontwikkeld waarin ze precies kunnen volg...
Tongen van vuur likken wild om zich heen. Verzengende explosies spuwen hun energie in alle richtingen. Kolkende wolken en woest bulderende rivieren van heet gas blazen en razen kriskras door elkaar. Traag borrelende bellen creëren een golvend en gloeiend tapijt, pruttelend als een lavameer, ma...