Een oud vermoeden krijgt modern bewijs
Eindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Eindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Nierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
De natuur zit vol met metalen zoals kobalt, koper en nikkel, die we liever niet in ons water of voedsel terugzien. Met een nieuw oplosmiddel hopen onderzoekers van de TU Eindhoven het verwijderen van deze gevaarlijke stoffen een stuk makkelijker te maken.
Een plastic zonnecel heeft een twee tot drie keer hogere efficiëntie als men tijdens de productie een extra oplosmiddel toevoegt, vergelijkbaar met de rol van bakpoeder in een deegmengsel. Hoe dat precies komt, was tien jaar lang onduidelijk. Nu helderen onderzoekers van Technische Universitei...
Volgens Leidse biologen moeten we af van het idee dat de cel niets meer is dan een ‘zakje water met inhoud’. De cel beschikt waarschijnlijk ook over een reeks andere natuurlijke oplosmiddelen. Dat verklaart waarom sommige planten resistent zijn tegen extreme droogte en waarom zaadj...
Het lukte Duitse onderzoekers om plastic te verven met superkritisch CO2. De beloftes zijn een schonere chemische industrie en contactlenzen die helpen tegen staar.
Vrijwel alle verf bevat kobalt omdat het ervoor zorgt dat de verf lekker snel droogt. Maar het ziet er naar uit dat de Europese Unie deze verfdroger gaat verbieden vanwege recent vastgestelde kankerverwekkende eigenschappen. In onderzoek aan de Universiteit Leiden ontdekte Remy van Gorkum een ...