Zelfs de beste telescoop staart zich blind op de onzichtbare kosmos
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Bij ons zonnestelsel denk je snel aan de zon en haar acht planeten, maar er veel meer te ontdekken in de directe omgeving van de aarde. Kennislink duikt in zijn archief en maakt een tour door ons eigen zonnestelsel.
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Het oranje dwergsterretje Gliese 710 maakt een spannende reis door onze Melkweg. Binnen anderhalf miljoen jaar zal de ster zich in de buitenwijken van ons zonnestelsel bevinden. Een zonderlinge ruimtetoerist, of wordt het vaker gezellig in de buurt van onze zon?
De meeste kometen komen niet uit de buitenste, maar juist uit de binnenste regionen van de Oortwolk. Die kometen kunnen de aarde bijna onmogelijk bereiken, en ze zijn dus geen waarschijnlijke oorzaak van het uitsterven van de dinosauriërs.
De onverwachte dood van komeet Linear kwam voor sterrenkundigen als een geschenk uit de hemel. Maar het onderzoek plaatst vraagtekens bij de relatie tussen kometen en het ontstaan van leven op aarde.