De weg van een e-mail
Je klikt op ‘verstuur’ en binnen een seconde hoor je bij de collega die tegenover je zit het welbekende geluidje dat je e-mail is ontvangen. Je gebruikt het elke dag, maar hoe werkt het nu echt: wat is de weg van een e-mail?
Je klikt op ‘verstuur’ en binnen een seconde hoor je bij de collega die tegenover je zit het welbekende geluidje dat je e-mail is ontvangen. Je gebruikt het elke dag, maar hoe werkt het nu echt: wat is de weg van een e-mail?
Het internet zou de grote gelijkmaker zijn: iedereen zou evenveel profiteren van de mogelijkheden die het mailen, chatten en online shoppen zouden bieden. De praktijk is anders, want de digitale ongelijkheid is alleen maar gegroeid. Maar met de juiste aanpak is het tij te keren.
Denk maar niet dat je als blinde, dove of laaggeletterde makkelijk een bestelling kunt plaatsen in elke willekeurige webshop. Waarom eigenlijk niet? Volgens accessibility engineer Jan Jaap de Groot hoeft het niet moeilijk te zijn om een website of app goed toegankelijk te maken.
Jongeren brengen dagelijks uren online door op apps, socials, video’s, streams en games. In de tv-serie De dikke data show beantwoordt presentator Quinty Misiedjan voor hen relevante vragen over de onlinewereld. Een aanrader voor de pubers in huis, maar zeker ook voor hun ouders...
Het virtuele kunstwerk Everydays: The First 5,000 Days wisselde voor 69 miljoen dollar van eigenaar. Niet alleen het prijskaartje maakte dit kunstwerk zo uniek, maar ook het feit dat het een NFT of non-fungible token is. Zijn NFT’s ook te gebruiken buiten de kunstwereld...
Internet heeft de manier waarop we met elkaar communiceren fundamenteel veranderd. Ons dagelijks leven is haast niet meer voor te stellen zonder social media. Maar hoe goed ken jij de notificatiegeluiden? Test het in de quiz!
We maken digitale communicatie steeds visueler. Zo kunnen we niet alleen meer emoties tonen als we online zijn, maar onze ‘digi-taal’ ook persoonlijker maken.
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden. Kan Rusland de datastroom uit Oekraïne stoppen en wat betekent dat voor het verloop van de...
Medisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
De filterbubbel als echokamer van je eigen gelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen juist vasthouden aan hun eigen mening, wanneer geconfronteerd met mensen die radicaal anders denken.
Zat jij ook thuis te studeren of werken afgelopen jaar? Grote kans dat jij je hierdoor een stuk somberder voelde. Gek is dit niet, je bent namelijk niet de enige. Vooral veel studenten die op afstand studeren ervaren stress en angst, wat weer kan leiden tot depressieve klachten. Zou zoiets mak...
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
Heb je je eindelijk door die lange online meeting heengeworsteld, rest je nog die ongemakkelijke afsluiting. Waarom is dat toch steeds zo vreemd? Kan dat niet beter?
Je collega’s kunnen zien tijdens online meetings is een fijne toevoeging ten opzichte van bellen, maar audio kan roet in het eten gooien. Een blog over muten, achtergrondgeluiden en synchroniciteit.
Oogcontact tijdens een gesprek is prettig én nuttig. Toch wil je elkaar niet de hele tijd recht in de ogen aankijken, dat wordt ook al snel ongemakkelijk. Hoe zit dat tijdens online meetings?
De ene keer praat je door elkaar heen en het volgende moment valt er een ongemakkelijke stilte: beurtwisselingen tijdens online meetings verlopen niet altijd even soepel. Hoe komt dat en kan het beter?
Het duurde lang voordat Microsoft Teams meer dan negen deelnemers tegelijk kon tonen. Dat was een klap voor het onderwijs, volgens Danielle Arets.
Na ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Vergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Waarom duren Zoom-meetings vaak een uur, zelfs als dat niet nodig is? Designexpert Danielle Arets geeft tips om een overvolle agenda te voorkomen.
Videobellen doen we met ons hoofd. De rest van ons lijf doet niet meer mee. Volgens designexpert Danielle Arets moeten we vaker ons lichaam in beeld brengen.
In deze laatste blog deelt Britte Schilt de belangrijkste bevindingen van haar onderzoek naar lezersreacties.
Deze week werden de scholen opnieuw gesloten. Na de kerstvakantie moeten ze overstappen op online onderwijs. Eerder dit jaar vroegen we experts om adviezen voor leerkrachten en leerlingen.
Via slimme trucjes maken hackers veel slachtoffers. Ze troggelen bijvoorbeeld geld af met goed nagemaakte nepsites van banken. Phishing heet dat. NEMO Kennislink interviewt hierover expert Jan-Willem Bullee, die zelf ook phishte voor zijn onderzoek.
NEMO Kennislink is niet afhankelijk van advertentie-inkomsten en bezoekcijfers. Maar we willen natuurlijk wel zoveel mogelijk mensen bereiken. We geven een update over de AVG, die 25 mei 2018 van kracht werd.
Wil je nog weg deze zomervakantie? Wereldwijd bieden mensen, via de website couchsurfing, zomaar hun bank als slaapplaats aan. Deze en andere online gemeenschappen zouden hun populariteit wel eens kunnen danken aan het uitgangspunt ‘onder vreemden’ te zijn, blijkt uit onderzoek van...
Thuis in therapie, het kan gewoon. Sterker nog: dit zal de komende jaren wel eens dé trend kunnen worden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Deze conclusie trekt psycholoog Jeroen Ruwaard aan de hand van zijn promotieonderzoek.
Een hit in het wetenschapsnieuws van deze week: Foldit. Het computerspel dat wetenschappers helpt te onderzoeken hoe eiwitstrengen zichzelf opvouwen. Live te zien op het Discovery Festival, 23 september 2011 in Nemo.