Spelend(er)wijs
Het is bijna pakjesavond. Kan Sinterklaas met zijn cadeaus invloed uitoefenen op de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden bij kinderen en wellicht later zelfs op hun studiekeuze?
Het is bijna pakjesavond. Kan Sinterklaas met zijn cadeaus invloed uitoefenen op de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden bij kinderen en wellicht later zelfs op hun studiekeuze?
Na ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Deze week werden de scholen opnieuw gesloten. Na de kerstvakantie moeten ze overstappen op online onderwijs. Eerder dit jaar vroegen we experts om adviezen voor leerkrachten en leerlingen.
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
Tijdens de scholensluiting lijken de verschillen tussen leerlingen toch te zijn vergroot. Precies zoals Thijs Bol in dit artikel al voorspelde.
Ook dit jaar krijgen eindexamenleerlingen vanwege de coronacrisis net als in 2021 ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. In 2020 werd het centraal examen vanwege corona zelfs afgelast. Volgens sommige onderwijskundigen ontstaat hiermee een unieke situatie om de effectiviteit van het...
Menig docent herkent het: na de lange zomervakantie lijken leerlingen de geleerde stof te zijn vergeten. Moeten we iets doen tegen deze ‘zomerdip’? Of moeten kinderen juist lekker vrij zijn tijdens hun vakantie?
Genetische gemodificeerd voedsel is niet volledig geaccepteerd bij het publiek. Kan onderwijs daar iets aan veranderen? Het lijkt invloed te hebben.
Het Nationaal Archief heeft een nieuwe educatieve tentoonstelling gemaakt. Al speurzoekend komen kinderen in aanraking met allerlei echte archiefstukken en leren ze zich te verplaatsen in personen uit een andere tijd.
Leren kinderen met scherm en toetsenbord net zo goed lezen en schrijven als met pen en papier? Hoewel digitale leermiddelen ook positieve effecten hebben, lijken de gevolgen voor tekstbegrip zorgwekkend.
De vele wetenschappelijke inzichten over de ontwikkeling van kinderen en hun hersenen zijn weinig bekend bij het grote publiek. Jelle Jolles pleit voor een betere dialoog tussen wetenschap en praktijk.
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven en andere leerlingen aan duurzame innovaties. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding.
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
Als mensen op volwassen leeftijd leren lezen, verandert er van alles in hun hersenen. Ook in hersengebieden die voorheen alleen gebruikt werden voor niet-talige vaardigheden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het Nijmeegse Max Planck Instituut.
Nijmeegse wetenschappers wonnen vorige week de Memprize met hun ultieme manier om woordjes te leren door verschillende leerstrategieën combineren. De onderzoekers versloegen teams van onder andere Oxford University en het Amerikaanse MIT.
Wetenschap moeten we verdedigen, nu meer dan ooit. Dat is wat er na vijf dagen AAAS-bijeenkomst vooral blijft hangen. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel houdt een blog bij voor NEMO Kennislink over de grootste wetenschappelijke bijeenkomst van het jaar.
Slechts drie op de tien leerlingen kunnen aan het eind van de basisschool een begrijpelijke tekst schrijven. Daarom ontwikkelden onderzoekers Renske Bouwer en Monica Koster de lesmethode Tekster, die zich vooral richt op de procesmatige kant van schrijven.
Een mens staat bol van de vooroordelen. Waarom zou dat voor leerkrachten, die een oordeel moeten vellen over een haalbare schoolkeuze van een leerling, anders zijn? Het is daarom goed dat de Citotoets, een redelijk objectief meetinstrument van schoolprestaties, mogelijk weer in ere wordt herst...
De nieuwe app Yvo lijkt op het traditionele scrabble-spel of het populaire Wordfeud. Maar in plaats van letters liggen er woorden op je digitale plankje. Daarmee vorm je zinnen en zo scoor je punten. Nijmeegse wetenschappers ontwikkelden Yvo om te spelen met grammatica, maar ook om mensen te h...
Vandaag begint de Maand van de Filosofie. Een goed moment om ons te bezinnen op het belang van de alfa- of geesteswetenschappen. Want die raken steeds meer uit de gratie, omdat het praktisch nut minder aan de oppervlakte ligt dan bij de meeste praktijkstudies. Maar juist in een tijd waarin com...
De universiteit: niet alleen een plek voor onderzoek, ook een opleidingsfabriek. Wie zijn de vormers van de nieuwe generatie academici? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken. Vandaag bij Arnold Meijster, docent kunstmatige intelligentie aan de Rijksuniversitei...
iPad-scholen, gamification: de computer neemt in het onderwijs steeds nadrukkelijker zijn plek in. Wat zijn de gevaren? En waar liggen de kansen? Een gesprek met neurowetenschapper Harold Bekkering naar aanleiding van zijn boek ‘De lerende mens’.
De universiteit: niet alleen een plek voor baanbrekend onderzoek, maar ook een ware opleidingsfabriek. Wie zijn de kneders en vormers van de nieuwe generatie academici? Waar hangen studenten aan de lippen van hun docent, en waar vallen ze in slaap? Kennislink neemt de proef op de som en gaat t...
Met het tweede millenniumdoel wilden de Verenigde Naties bereiken dat in 2015 alle kinderen op de wereld basisonderwijs zouden krijgen. Dat is niet gelukt. Unesco commissielid Jan van den Akker: “Er gaan veel meer kinderen naar de basisschool dan vijftien jaar geleden, maar kinderen in c...
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs komt er een verplichte rekentoets. Dit jaar mag nog een onvoldoende worden gehaald, maar volgend jaar wordt het menens. Een goede zaak of niet? Gezien het gemiddeld lage rekenniveau zal er iets moeten gebeuren. Maar met...
Had u ze goed? Blankebabybilletjesprivilege? Gillendekeukenmeidenvertoon? Bollewangenhapsnoeten? Het was weer de maand van het Groot Dictee. Een gebeuren waar ik me altijd met een of ander flauw smoesje aan onttrek. Maar laat ik nu eens uitleggen waarom ik er zo’n hekel aan heb.
Op 9 oktober vond voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een oratie plaats in gebarentaal. Beppie van den Bogaerde pleitte in gebaren voor meer aandacht voor Nederlandse gebarentaal (NGT) in het onderwijs. Ook kinderen met een cochleair implantaat hebben recht op gebarentaal, aldus de h...
De Nobelprijs voor de Vrede 2014 gaat naar twee personen: de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi. Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.
Op je 68e nog promoveren, taalkundige Susanna Strube ging ervoor. Ze onderzocht hoe analfabete immigranten Nederlands leren, en hoe hun docent hen hier het beste bij kan helpen. “Onderzoek naar het leren van een tweede taal richt zich vaak op academici. Hoe analfabeten leren, wordt vaak verget...
“Als je het onderwijs in Nederland wil verbeteren, moet je de regie aan de docenten geven.” Dat stelt Marco Snoek, die zich als lector van de Hogeschool van Amsterdam al meer dan tien jaar inzet voor onderwijsverbetering. Vorige week promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterda...