De aarde heeft straks een rookmelder in de ruimte
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Nederland is vooral een gasland, maar onze olievelden zijn nog steeds niet uitgeput. Ons land herbergt zelfs het grootste olieveld van West-Europa, nabij Schoonebeek in Drenthe. De NAM startte daar in 2011 opnieuw met de productie, nadat die vijftien jaar geleden was stopgezet. Bij het (her-)o...
Nummulieten zijn de veelkamerige kalkskeletjes van grote foraminiferen, een belangrijke groep van eencellige micro-organismen die miljoenen jaren geleden in zee leefden. Sommige soorten konden wel meer dan zestig jaar oud worden! Ze komen soms zo massaal voor in ondiepe afzettingen op de zeebo...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen binnen. Nu vroeg een anonieme lezer zich af hoe een olieveld wordt afgesloten en of dit überhaupt nodig is. Hoogleraar Jan Dirk Jansen van Reservoir Systems and Control aan de TU Delft geeft antwoord.
Jaarlijks, aan het einde van het jaar, publiceert het Internationale Energie Agentschap (IEA) de prognoses over energieproductie en -consumptie voor de komende decennia. Bij alle voorspellingen in de World Energy Outlook duizelt je het al snel. Kennislink zet de belangrijkste ontwikke...
Een nieuw slim polymeer van de Groningse chemisch technoloog Diego Wever kan oliemaatschappijen helpen olie uit zandsteen te persen. Het is beter bestand tegen druk, hitte en zouten dan het nu gangbare acrylamide polymeer.
Deze week is Shell gestart met proefboringen naar olie in de Chukchi Zee. Het kostte Shell miljarden en zes jaar voorbereidingstijd om de weg vrij te maken naar boringen in dit deel van het Noordpoolgebied. Ook de Beaufort Zee staat op het programma.
Olieveld leeg? Met stoom kun je vaak nog veel vastgekoekte olie loskrijgen. Alleen, hoe kom je aan die stoom? Nu vaak door het verbranden van aardgas, maar een Amerikaans bedrijf heeft een manier gevonden om die stoom op een duurzame manier te produceren: met spiegels en een beetje zonlicht!
De productie van oude olievelden is op te krikken door met water de olie onder druk te zetten. Maar als het water naar de boorput doorspijpelt komt vuil afvalwater naar boven. Hein Castelijns onderzocht de mogelijkheid om het water met chemische toevoegingen te ‘geleren’. Hij bestu...