Panty’s van de huttentut
Tijdens de feestdagen hijsen veel mensen zich weer in een panty. Maar dit kledingstuk wordt niet milieuvriendelijk gemaakt. Een alternatief: panty’s gemaakt van het plantje genaamd huttentut.
Tijdens de feestdagen hijsen veel mensen zich weer in een panty. Maar dit kledingstuk wordt niet milieuvriendelijk gemaakt. Een alternatief: panty’s gemaakt van het plantje genaamd huttentut.
Veel vormen van recycling zijn al redelijk bekend. Maar onderzoekers werken ook aan het hergebruiken van producten die op het eerste gezicht niet zo nuttig lijken. Een overzicht van deze onverwachte recycling.
Wereldwijd gebruiken we steeds meer natuurrubber, maar de productie ervan kent steeds meer bedreigingen en is arbeidsintensief. Onderzoekers uit Wageningen zochten daarom naar alternatieve bronnen. Ze vonden een Russische paardenbloem.
De productie van grondstoffen voor plastics kost veel energie en is bovendien erg vervuilend. De Wageningse promovendus Youri van Nuland heeft dit proces nu een stuk groener gemaakt met zijn aangepaste bacterie die in één stap moleculen omzet in bouwstenen voor plastic.
Olie opruimen blijft een lastig klusje, zeker in een grote hoeveelheid water. Chinese onderzoekers hebben nu een handig vat ontwikkeld waarmee deze klus in de toekomst een stuk makkelijker moet worden. De vraag is alleen of het ook op grote schaal werkt.
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen binnen. Nu vroeg een anonieme lezer zich af hoe een olieveld wordt afgesloten en of dit überhaupt nodig is. Hoogleraar Jan Dirk Jansen van Reservoir Systems and Control aan de TU Delft geeft antwoord.
Fossiele brandstoffen zijn eindig. Ooit zullen ze opraken. Maar maken wij dat nog mee of is dat een probleem voor toekomstige generaties? Hoe lang wij het nog met de huidige olievoorraden zullen uitzingen is vooral een kwestie van geld. Met een zeer lage olieprijs – zoals op dit moment &...
In Nederland is het aardgas over een jaar of tien vrijwel op en de Nederlandse olievoorraad stelt nauwelijks iets voor. Is schaliegas dan misschien de gasbron van de toekomst? In dit dossier zijn artikelen over olie en gas die eerder op Kennislink verschenen op een rijtje gezet.
Een slim netwerk van tientallen sensoren, die onder water nauwkeurig en goedkoop bijhouden hoe groot een olieveld is, welke schade er is aan koraalriffen en reddingswerk makkelijker maken. Daaraan werken onderzoekers van de Universiteit Twente binnen het STW-project SeaSTAR. Onlangs waren proe...
Het eens afschrikwekkende barre Arctische Noorden heeft anno 2013 een soort knuffelstatus bereikt. Maar dit betekent dat het Poolgebied makkelijk overbelast kan raken. Goede afspraken over de bescherming van het gebied zijn daarom dringend nodig, volgens poolonderzoeker Louwrens Hacquebord.
In Nederland wordt steeds minder gesaneerd. Het aantal locaties waar de bodem schoongemaakt moet worden is drastisch teruggebracht. Tegelijkertijd is de kennis over in situ sanering toegenomen; bijvoorbeeld biologisch saneren met hulp van natuurlijk aanwezige bacteriën. Het bedrijf Bi...
Ieder jaar in november produceert het Internationale Energie Agentschap (IEA) de World Energy Outlook, een lijvig rapport met daarin de trends in de wereldwijde energievoorziening. Enkele conclusies: de energieconsumptie in rijke landen is stabiel, maar neemt sterk toe in opkomende ec...
Deze week is Shell gestart met proefboringen naar olie in de Chukchi Zee. Het kostte Shell miljarden en zes jaar voorbereidingstijd om de weg vrij te maken naar boringen in dit deel van het Noordpoolgebied. Ook de Beaufort Zee staat op het programma.
Hoe laat je de aarde zand uitspuwen? Dat kan door de bodem te laten trillen, maar ook door gewicht te dumpen op waterig zand in de ondergrond. Dat laatste gebeurde in de Pleistoceen-periode en onder water…
Deze week is het precies twee jaar geleden dat het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico explodeerde. Sinds deze olieramp is het voor bedrijven lastiger geworden om naar nieuwe olie- en gasvelden te mogen zoeken. Die voorzichtigheid is geen overbodige luxe, zo lijkt het, want ov...
Wie regelmatig naar SpongeBob Squarepants kijkt kent het verschijnsel: Rivieren en zelfs stranden die zich onder het zeeoppervlak bevinden. Maar wist je dat onderzeese rivieren ook in het echt bestaan? Aardwetenschapper Matthieu Cartigny van de Universiteit Utrecht promoveerde op 17 februari o...
Onregelmatigheden in industriële katalysatoren kunnen de omzetting van ruwe aardolie remmen. Dat concluderen scheikundigen van de Universiteit Utrecht deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.
Welke energie gebruiken we in 2030? Deze vraag staat centraal in een nieuw programma van Shell, waarvan dinsdag 19 april de startbijeenkomst werd gehouden. Op de ‘Shell Future Energy 1st Circle’ gaven experts hun visie op de toekomst van onze energievoorziening.
Bij de olieramp in de Golf van Mexico kwam bijna 20 keer zoveel olie in zee terecht als bij het ongeluk met de Exxon Valdez in Alaska 21 jaar eerder. Maar terwijl de olie bij Mexico in rap tempo lijkt te verdwijnen, zijn de stranden van Alaska nog altijd vervuild. Hoe dat kan? Het ene strand i...
In veel ondenkbare omgevingen komen we micro-organismen tegen. Zo ook in olie opgeslagen op kilometers diepte, waar bacteriën de olie als een lekker hapje zien. En…ze blijken ook nog eens nuttig te zijn…
De olie- en gasvoorraden raken op. Er zijn echter twee opties om dat iets te rekken: of meer uit het reservoir halen, of nieuwe reservoirs vinden. Promovendus Ingwer Bos ontdekte dat er meer zand in de Nederlandse ondergrond zit dan voorheen gedacht en dit zand kan een prima reservoir zijn.
Die ene broek zit niet meer zo mooi als vroeger. Tijd om te lijnen. Minder eten dus. Maar zo simpel ligt het niet, als je de regels van diëten zoals die van Weight Watchers, Atkins en Sonja Bakker bekijkt. De een staat tussendoortjes toe, de ander is koolhydraatarm, weer een ander is koolhydra...
In olievelden leven speciale bacteriën. Deze bacteriën kunnen precies vertellen hoe het met het olieveld gesteld is tijdens de exploitatie. Door gebruik te maken van bacteriën kan mogelijk meer olie uit het veld gehaald worden.
Door de ramp met het boorplatform in de Golf van Mexico stromen dagelijks honderdduizenden liters olie de zee in. Alle mogelijke middelen worden nu ingezet om de olie op te ruimen. Zou nanotechnologie betere oplossingen kunnen bieden?
Na 2020 verbruikt de wereld meer olie dan dat er wordt gewonnen. Het gevolg is een wereldwijde oliecrisis. Maatregelen zijn mogelijk, maar daar moet de overheid niet te lang mee wachten.
Oliebronnen; bronnen van energie, maar óók van vervuiling. Aan de hand van een ‘industrieel landschap’ in Azerbaijan, gefotografeerd door de Canadees Edward Burtynsky, komt milieu-econoom Withagen met een weinig hoopgevend verhaal: “Van de vervuilende oliewinning zijn we nog ...
Utrechtse natuurkundigen kunnen olie en water mengen. Normaal gesproken scheiden die zich in twee vloeistoflagen, maar Jos Zwanikken en René van Roij ontdekten een manier om de ontmenging tegen te gaan. Ze publiceerden hun werk in de Physical Review Letters.
Water en olie mengen niet, dat weet iedereen. Minder bekend is dat dit verschijnsel ten grondslag ligt aan tal van biologische processen, waaronder de vorming van celmembranen, het vouwen van eiwitten en de werking van bepaalde medicijnen. Bij deze processen speelt de wisselwerking tussen wate...
Benzine en diesel kosten meer dan ooit. Onrust in de wereld, te veel vraag en een orkaan drijven de prijzen op. Dat vraagt om alternatieven, zo weten we al sinds de oliecrisis in 1973. Maar waarom komt dan nog altijd 90% van onze energie uit olie, gas en steenkool?
Wiskundigen aan de TU Delft maken het zoeken naar olie een stuk makkelijker. Oliemaatschappijen als Shell gebruiken modellen waarbij de zogenaamde golfvergelijking heel vaak opgelost moet worden. Promovendus Yogi Ahmad Erlangga zorgde ervoor dat dit voortaan veel sneller gaat.