Waar is de drenkeling?
Het was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Het was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Marien bioloog Lisa Becking onderzoekt het effect van toerisme op de soortenrijke wateren rondom Indonesië. In januari vertrekt ze op expeditie.
De zuidelijke helling van de onderzeese Sababank is een stuk steiler dan die aan de noordkant. Dat is één van de opvallendste observaties die fysisch oceanograaf Hans van Haren en zijn collega’s deden naar aanleiding van de NICO-expeditie.
Op 16 oktober 2018 nam het project Jomopans een nieuw meetstation in gebruik. Eerder ging NEMO Kennislink redacteur Anne van Kessel mee met een onderzoeksteam in de Atlantische oceaan.
De mens gebruikt meer plastic dan ooit, en dat laat wereldwijd sporen na. Iedereen kent plaatjes van bergen afval op land en zwermen drijvend plastic in zee. De Plastic soup atlas van de wereld richt zijn pijlen op deze ‘plastic soep’. Maar het predicaat atlas mag het niet dragen.
Neem een glas water, doe er een theelepeltje zout in. En dan nóg 24 schepjes. Even goed roeren en je hebt het extreme milieu nagemaakt waarin organisch geochemicus Darci Rush zoekt naar unieke micro-organismen.
“We weten meer van de maan dan van de oceanen”, zegt wetenschapper Henk Brinkhuis regelmatig om de noodzaak van oceaanonderzoek te benadrukken. Maar is dat wel zo, en hoe komt dat? Een gesprek tussen een planeetonderzoeker en een zee-onderzoeker.
Lukt het fysisch oceanograaf Carine van der Boog (TU Delft) om de benodigde metingen te doen vóór de NICO-onderzoekers in de territoriale wateren van Venezuela belanden?
Wat is er te zien op de allereerste beelden van het kleine stukje diepzee dat Nederland rijk is? Marien ecologen Jimmy van Rijn, Furu Mienis en Gerard Duineveld onderzoeken wat er leeft op de Sababank.
Halverwege de tweede etappe van de NICO-expeditie dobbert ons schip midden op de Atlantische Oceaan. De Mid-Atlantische Rug is een interessante locatie voor mariene geologen want op deze plek wordt een nieuwe oceaankorst gevormd en drijven de platen uit elkaar.
Enorme matten donkere wierenprut, fluffy draden die als je ze aanraakt uit elkaar vallen. Ze lijken op de schimmels die je in treurige hotels weleens in de badkamer vindt. Wat doen deze matten op de diepe zanderige bodem voor de kust van Bonaire en zijn ze schadelijk?
Sinds half december 2017 bevindt onderzoeksschip Pelagia zich op de Atlantische Oceaan. Twee postdocs vertellen over hun onderzoek naar plankton en klimaatverandering.
De eerste NICO-etappe zit erop. Volgens de kapitein heeft de Pelagia nu precies 2018 mijl gevaren, heel toepasselijk! Het schip zet nu koers naar Las Palmas: een mooie gelegenheid voor expeditieleider Lennart de Nooijer om de balans op te maken.
Het onderzoeksschip Pelagia is onderweg van Texel naar Gran Canaria. Dit is de eerste etappe van de grootschalige NICO-expeditie die een half jaar duurt. Op NEMO Kennislink zijn de avonturen van de wetenschappers te volgen.
“We weten nog altijd meer van de maan dan van onze eigen oceanen”, zegt directeur Henk Brinkhuis van het NIOZ. Daarom start 11 december een speciale expeditie met het schip Pelagia, waarbij biologen, geologen en andere wetenschappers onderzoek doen.
Op 11 december vaart onderzoeksschip Pelagia van Texel naar Gran Canaria. Deze 2,5 week durende vaartocht is de eerste van de elf etappes die het schip in ruim zes maanden vaart, tijdens de Nederlandse oceaanexpeditie NICO.
Wat de opwarming van het oceaanwater de komende eeuw gaat doen met het leven in zee is onbekend. Een experiment op de zeebodem bij Antarctica laat nu zien dat één graad opwarming al een groot verschil maakt.
Olie opruimen blijft een lastig klusje, zeker in een grote hoeveelheid water. Chinese onderzoekers hebben nu een handig vat ontwikkeld waarmee deze klus in de toekomst een stuk makkelijker moet worden. De vraag is alleen of het ook op grote schaal werkt.
China claimt vrijwel de hele oceaan tussen China, Vietnam, Maleisië en de Filippijnen als eigen territorium, hoewel één blik op de kaart duidelijk maakt hoe hebzuchtig dat is. Het conflict kan tot oorlog met de buurlanden leiden, en zelfs met hun bondgenoot de Verenigde Staten. Er bestaan wis...
In de uiterste diepten van de oceanen vind je geen ongerepte natuur meer. Zelfs op kilometers onder de zeespiegel troffen Britse onderzoekers sporen van onze industriële activiteiten aan. Vlokreeften die leven op extreme diepten bevatten bestanddelen van industriële producten.
De verzuring van de oceanen is een bedreiging voor schelpdieren. Kalk lost immers op in zuur water. Maar foraminiferen hebben daar een trucje op gevonden, blijkt uit nieuw onderzoek. Het lijkt er zelfs op dat zuur water de kalkvorming bij deze eencellige zeebeestjes bevordert.
De temperatuur van de zee meten, voorspellen waar een olievlek heen gaat of nagaan welke invloed geluid heeft op het leven onder water. Dat is allemaal mogelijk dankzij de planktonrobots van de universiteit van Californië.
Orka’s zijn naast mensen en één andere walvissoort de enige dieren die een menopauze hebben. Het stelde biologen lang voor een evolutionair raadsel. Afgelopen donderdag heeft een internationale onderzoeksgroep een nieuw stukje bewijs gevonden voor het evolutionaire voordeel van de menopauze.
Het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup wil de oceanen van de wereld ontdoen van drijvend plastic afval door het er met gigantische drijvende modules vanaf te schrapen. Het project zit inmiddels in de testfase op de Noordzee. Heeft het straks kans van slagen in het ruime sop?
Wat hebben plankton, ronde kiezels, het weer, wereldsteden en wijzelf gemeen? Water. Schrijver Alok Jha beschrijft in ‘Het Waterboek’ water in uiteenlopende gedaantes. Maar welke rol water ook vervult, het blijft een van de meest bijzondere stoffen die we kennen.
Wat gebeurt er met zeeschildpadden als ze plastic eten? De gevolgen zijn ernstiger dan verwacht, ontdekte bioloog Nina Marn. Zij promoveerde deze week aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de levenscyclus en ecologie van haar favoriete oceaandier.
Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen vaart van 19 maart tot en met 16 april de Atlantische Oceaan over op het onderzoeksschip RRS James Cook, van het Caribische eiland Antigua tot het Canarische eiland Tenerife. Daar doet ze verslag van de NWO-expeditie ‘Dust Traffic – Transatlant...
Op aarde was het dit jaar tot nu toe, zowel op land als in zee, bovengemiddeld warm. Op heel de aarde? Nee, een klein gebiedje in zee, ten zuiden van Groenland en IJsland, deed niet mee aan de opwarming…
Goed nieuws uit de Zuidelijke IJszee. De opname van koolstofdioxide uit de lucht, die sinds 1980 gestokt leek te zijn, is weer op gang gekomen. De oceaan absorbeert momenteel zelfs meer CO2 dan ooit tevoren, schrijft een groep Europese en Amerikaanse onderzoekers deze week in Scienc...
Onze oceanen zitten vol met plastic. De plastic soep of levende vuilnisbelt die ronddobbert in de oceaan is hier een duidelijk bewijs van. Hoeveel plastic de oceanen binnenkomt was echter onbekend. Een Amerikaans onderzoeksteam van het National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCE...