Is een hartaanval of beroerte overdraagbaar?
Hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 zijn mede het gevolg van een verstoorde darmflora. En dit is overdraagbaar; is een hartaanval dat dan ook?
Hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 zijn mede het gevolg van een verstoorde darmflora. En dit is overdraagbaar; is een hartaanval dat dan ook?
In Vet Belangrijk nemen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum je mee tot in de diepste krochten van je lichaamsvet – en laten ze zien dat we eigenlijk echt niet zonder kunnen.
Een gezonde leefstijl is een morele norm geworden, volgens sociaal psycholoog Susanne Täuber. Ze ontdekte dat ‘goede’ mensen die aan de norm voldoen, de rokers en dikkerds buitensluiten. Oneerlijk en slecht voor de samenleving. “Het is een misverstand dat je volledig de contr...
In ‘De Eetwijzer’ duikt kok en journalist Anthony Warner in de verwarrende wereld van de voedingshypes. Op een grappige toon en met een wetenschappelijke basis legt hij de pijnpunten van deze hypes bloot en laat hij zien waar ze soms echt schade aan kunnen richten.
Biertjes drinken in de stad en daarna door naar de snackbar. Waarom vergrijpen we ons aan voedsel na het drinken van alcohol? Britse neurobiologen vonden een verklaring in het brein: alcohol houdt de hongersignalen in stand.
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zien we een bijna lineaire toename van obesitas. Met name in de Westerse en Aziatische werelddelen is obesitas een toenemend probleem. Gebrek aan lichaamsinspanning en een toename van voedselinname worden algemeen aangewezen als de voornaamste oorzaak....
Een te korte of verstoorde nachtrust resulteert in een slechter afgestelde stofwisseling en minder controle over de drang om te gaan eten. Volgens Duitse onderzoekers is er nu genoeg bewijs: obesitas en diabetes type II kun je mogelijk voorkómen en misschien zelfs behandeldelen door mensen aan...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en je moet twee liter water per dag drinken. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer een verhaal voor de aankomende (f)ee(s)tdagen: ‘van laat ...
Amerikaanse wetenschappers hebben het hersencircuit ontdekt dat bepaalt hoeveel we eten. Weliswaar in het brein van muizen, maar deze ontdekking zou wel eens de aanzet kunnen geven tot nieuwe behandelingen van eetstoornissen bij mensen.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een actuele gebeurtenis. Deze week schrijft medisch-biologe Vera Nies over de obesitasepidemie en de gezondheidsrisico...
Allemaal slepen we er zo’n twee kilo van mee: darmbacteriën. Bij deze beestjes zou wel eens de sleutel kunnen liggen voor een heel nieuwe manier van afvallen. Dikke mensen huisvesten andere bacteriestammen in hun darmen dan dunne mensen en wetenschappers begrijpen steeds beter welke bac...
Geen wiskundige formule die zo bekend en verankerd is in de dagelijkse praktijk als de Body Mass Index. Maar er zijn veel betere meetinstrumenten om overgewicht en de bijbehorende risico’s vast te stellen. Waarom blijft de BMI zo’n populaire maat? En gaat dat ooit veranderen?
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. Deze week met Ronald Veldhuizen, bioloog, oud-Kennislinkredacteur en mede-auteur van het onlangs verschenen boek ‘Eet mij’ over ‘de psychologie van eten, diëten en te veel eten’.
Onze omgeving verleidt ons continu tot het naar binnen werken van calorieën. Het boek Eet mij legt uit waarom sommige mensen dik worden en anderen niet, en rekent hiermee meteen af met het stigma over dikke mensen.
Op Sciencepalooza geven jonge wetenschappers en wetenschapsjournalisten uit verschillende vakgebieden hun visie op de wetenschap en duiding aan het dagelijkse nieuws. Deze week Eva van den Broek over de rol van de overheid in de bestrijding van overgewicht.
Lekker, wat chips bij de film. Maar waarom kunnen sommigen het niet bij een paar chipjes laten, en moet meteen de hele zak leeg? Een cannabisachtig stofje in de darmen maakt vet voedsel zo onweerstaanbaar, ontdekte Amerikaanse wetenschappers. Blokkering van dit stofje zou mogelijk het verlange...
Maastrichtse onderzoekers gaan op celniveau op jacht naar het jojo-effect. Om dat te doen zetten ze dertig mensen op een superstreng dieet van 500 kcal per dag. Dat is natuurlijk wetenschappelijk gezien erg interessant en nuttig. Maar wat doet zo’n crashdieet eigenlijk met je?
Telefonisch interview (gehouden op 1 juni 2011) met professor Edwin Mariman van de Universiteit Maastricht.
Overgewicht is besmettelijk. Als je vrienden dik worden, heb je zelf ook een grote kans om aan te komen. Maar waarom? Nieuw onderzoek wijst uit dat het niet komt door groepsdruk, maar door minder vooroordelen en aanstekelijk gedrag.
Bepaal je echt zelf wat je eet? Ben je immuun voor lekkernij-reclame? Let je wel eens op hoeveel gezond eten kost? Eten blijkt nauwelijks een vrije keus te zijn. Overgewicht is daarom geen kwestie van eigen schuld, dikke bult. Dat stellen Nederlandse wetenschappers in een nieuw boek.
Vervelend aan lekker eten is dat je er soms zoveel van wilt hebben. Zoetigheid stilt geen honger, maar vraagt naar meer. Om verleidende honger tegen te gaan onderzoekt Unilever of je tussendoortjes extra vullend kunt maken. Extra vezels in maaltijdvervangers blijken prima te werken.
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft, en al helemaal als we te weinig bewegen. Maar dat advies helpt al dertig jaar niet, dus ligt het misschien aan iets anders?
Er waait een tegenwind in overgewichtland. De fat-acceptance beweging zweert diëten en onrealistische schoonheidsidealen af, en vindt dat je moet eten wanneer je honger hebt, bewegen omdat het leuk is en vooral geen strandvakanties moet laten omdat je niet in je bikini past.
Tegenwoordig ben je niet meer gewoon dik of zwaarlijvig; je lijdt aan obesitas. En obesitas is bovendien een epidemie. Moeten we snel aan de slag om een tsunami aan dikke mensen te genezen? Volgens sommige wetenschappers moeten we niet overdrijven.
Overgewicht is een epidemie. En obesitas een ramp voor de volksgezondheid. Dat klinkt nogal apocalyptisch. Of dat nu gerechtvaardigd is of niet, feit is wel dat veel mensen zich flink zorgen maken over de vele dikkerds in onze samenleving. Want te veel vet brengt risico’s met zich mee.
Twee weken geleden kwam de Zorgstandaard Obesitas uit. Het advies: obese mensen moeten permanent gewicht verliezen. Das mooi in theorie, maar de praktijk is anders. Kilo’s die eraf gaan, komen er vaak gewoon weer bij. En dat jojoën is misschien nog slechter voor je gezondheid dan dik bli...
Dik zijn is duur. Niet alleen voor de zwaarlijvige zelf, maar ook voor de maatschappij. Dat vooral omdat dikkerds veel medische hulp nodig hebben, maar evenzo lang leven als gezonde mensen. Dat maakt overgewicht financieel gezien een ernstiger probleem dan roken, stelt promovenda Mieke Reuser....
Het aantal ouderen met obesitas neemt toe. Maar verantwoord afvallen is nog niet zo eenvoudig. Het gevaar van voedingstekorten, spierverlies en verlies van botmassa ligt op de loer.
Doordat onze spieren energiezuinig zijn afgesteld, worden we tegenwoordig snel te dik. Obesitas is bij muizen te voorkomen door speciale kanaaltjes in de spieren te saboteren.
Een nieuwe hormoontherapie tegen obesitas laat het lichaamsgewicht en de vetmassa van muizen binnen een week aanzienlijk afnemen. Of het middel bij mensen ook werkt, is nog even afwachten.